Bicicleta e un excelent mijloc de a explora și cunoaște un oraș în cele mai mici și intime detalii. În plus, e o modalitate prietenoasă, în contextul în care multe orașe fac eforturi susținute în a încuraja energiile alternative și transportul „verde” pentru turiști. În această direcție, unele localități au deja o tradiție și o infrastructură care le permit să intre într-un top al celor mai bune orașe de explorat pe bicicletă:
Amsterdam (Olanda)

Dacă e să-ți vină în minte un oraș în care bicicletele sunt la putere, atunci primul este, cu siguranță, Amsterdam. În capitala Olandei sunt peste 800.000 de biciclete, mai multe decât populația ei, iar 40% din traficul orașului se efectuează cu acest mijloc de deplasare, pe pistele în lungime totală de 386 km. Pentru locuitorii din Amsterdam, bicicleta e un mod de viață. Orașul e împânzit de puncte în care poți închiria biciclete, iar turiștii o pot face în cel mai ușor mod cu putință, mai ales că rețeaua de piste pentru bicicliști e extrem de bine pusă la punct.
Copenhaga (Danemarca)

Copenhaga este un alt oraș european, campion în privința mersului pe bicicletă și a infrastructurii aferente. Cine a fost în capitala Danemarcei a remarcat cu ușurință că (și) aici bicicliștii sunt la putere. De altfel, Copenhaga a fost declarat primul „oraș al bicicletelor” din lume. Pistele însumează peste 390 de kilometri lungime, iar numărul acestora e într-o continuă creștere. Circa jumătate din populație Copenhagăi merge la serviciu pe bicicletă, orașul fiind recunoscut pentru impresionanta lui cultură „eco”.
Copenhaga dispune și de Super-autostrada Ciclistă, o pistă care pornește dintr-o suburbie și ajunge în centrul orașului, oferind oamenilor care stau la periferie posibilitatea de a se deplasa rapid și fără complicații. Planurile includ construcția mai multor asemenea „autostrăzi”, pe nu mai puțin de 28 de rute diferite.
Sevilla (Spania)

Multora li se poate părea ciudată includerea Sevillei în această listă, dar atât orașul, cât și regiunea în care se află, au devenit repere importante pentru iubitorii mersului pe bicicletă. Cu cei 160 km de piste existente, Sevilla dezvoltă un program axat pe acest mijloc de deplasare, care include nu mai puțin de 250 de puncte de închiriere răspândite în întreg orașul. 70.000 de biciclete sunt folosite zilnic în Sevilla, iar numărul acestora e în continuă creștere, motiv pentru care explorarea superbei urbe andaluze se poate face cu ușurință și plăcere, din șa.
Montreal (Canada)

În ultimii ani, Montreal a făcut pași uriași în privința mersului pe bicicletă. În orașul canadian există un program de închiriere a circa 5000 de biciclete, ce pot fi pedalate pe cei 1770 km de piste. Una dintre cele mai importante dintre ele este cea care parcurge întreaga zonă din centrul Montrealului. Alta te poartă la Canalul Lachine, transformând deplasarea într-o adevărată excursie urbană, la capătul căreia te așteaptă un peisaj superb. În Montreal se desfășoară chiar și un festival al bicicletelor, de la sfârșitul lunii mai la începutul lui iunie.
Strasbourg (Franța)

Strasbourg nu este doar capitala Parlamentului European, ci și un oraș foarte „bike friendly”, având peste 580 km de piste de biciclete. 14% dintre cei care locuiesc în centrul Strasbourgului se deplasează exclusiv cu bicicleta, iar Centrul Vechi este aproape în totalitate rezervat pietonilor și bicicliștilor.
Dacă închiriezi o bicicletă în Strasbourg vei avea ocazia să te deplasezi pe Forts Trail, o pistă care se întinde pe 85 de kilometri pe ambele maluri ale Rinului, traversând dealuri și păduri presărate cu 19 cetăți (de unde și numele traseului). De asemenea, principalele atracții turistice din Strasbourg pot fi vizitate cu bicicleta, deci… nu uita că aceasta este una dintre cele mai bune idei pe care le poți avea în elegantul oraș francez de la granița cu Germania.
Berlin (Germania)

Capitala Germaniei are peste 900 kilometri de piste de biciclete, multe dintre acestea întinzându-se de-a lungul bulevardelor principale. Bicicliștii generează 13% din traficul cotidian al orașului, revărsându-se zilnic cu sutele pe arterele Berlinului, care le conferă securitate și prioritate în fața automobiliștilor.
Poți vizita fără probleme Berlinul pe bicicletă, de la celebrul (fost) Zid, la parcul Treptower. Bicicletele au devenit o prezență permanentă în Berlin, iar închirierea uneia pentru a-i vedea atracțiile reprezintă o alegere inspirată pentru orice turist cu… conștiință „verde”.
Utrecht (Olanda)

Pe lângă Amsterdam, Utrecht e un alt oraș olandez care și-a construit un renume din ideea de deplasare cu bicicleta. Peste 100.000 de locuitori din Utrecht se deplasează pe două roți la job, școală sau în weekend. 59% dintre localnici ajung în centrul orașului cu bicicleta. Iar autoritățile încearcă să dezvolte și mai mult aceste obiceiuri, amenajând circa 33.000 de locuri de parcare pentru biciclete în jurul gării. În plus, bicicliștii au statut special în Utrecht, având întotdeauna prioritate în fața autoturismelor.
Citește și: Cele mai vechi orașe din lume, care continuă să fie locuite