În lumea spectacolului naturii, puține experiențe pot concura cu măreția și grația balenelor, acești giganți ai oceanelor care uimesc și inspiră oamenii deopotrivă. De la fluierul lor melodic la săriturile spectaculoase din apă, observarea balenelor în habitatul lor natural este unul dintre cele mai captivante și liniștitoare spectacole la care poți asista în viață.

70% din suprafața planetei noastre este acoperită de oceane, iar balenele nu sunt doar cele mai mari mamifere marine, ci și cele mai mari animale vii. Nu e de mirare că oamenii sunt atrași de oceane și de aceste mamifere care ne eclipsează și ne amintesc cât de mici suntem în univers.

Observarea balenelor se află în fruntea listei de dorințe a multor călători. Să vezi balenele în mediul lor natural e un lucru care atinge fiecare călător, indiferent cât e de tânăr sau bătrân, și este o experiență accesibilă călătorilor, indiferent de buget. Care sunt cele mai bune locuri în care să observăm balenele?

Republica Dominicană

samana bay

Poți combina vacanța pe plajă într-una dintre cele mai populare insule din Caraibe cu observarea balenelor. Cea mai mare destinație de observare a balenelor din Caraibe are sediul în Samana Bay, pe coasta de nord a insulei, loc care este acum un sanctuar desemnat. La începutul fiecărui an, din ianuarie până în martie, mii de balene cu cocoașă migrează pentru a se reproduce și a naște în aceste ape protejate.

Pe lângă faptul că ai ocazia să vezi comportamentele balenelor cu cocoașă, cum ar fi spargerea valurilor și scufundarea, precum și lovirea apei cu coada sau aripioarele, unii operatori de turism sunt dotați cu hidrofoane subacvatice pentru a putea auzi „cântecul” unic al acestor balene.

CITEȘTE ȘI  Sfaturi de călătorie cu animalul de companie

Insulele Azore

azore whales

Insulele Azore aparțin Portugaliei, dar se află la 1.500 km de Europa continentală – aproape la jumătatea distanței până în Canada. Acolo, în mijlocul Atlanticului, trăiesc permanent (sau trec pe aici) 30% dintre toate tipurile de balene și delfini din lume.  Cașaloții sunt cei mai des văzuți aici, deoarece masculii trăiesc aici pe toată perioada anului, iar femelele vin cu puii lor în perioada mai-octombrie.

Dar tot aici poți vedea balenele pilot, care trăiesc și ele aici tot anul, și chiar cea mai mare balenă din lume, balena albastră, și balenele cu aripioare în timpul migrațiilor lor din aprilie/mai și din nou din septembrie/octombrie. Observarea balenelor este unul dintre principalele motive pentru care călătorii vin în îndepărtatele insule Azore.

Islanda

balene islanda

Observarea balenelor este un eveniment care se desfășoară pe tot parcursul anului în Islanda, unde pot fi văzute 11 specii de balene, inclusiv balene albastre, cu cocoașă, minke, cașalot și orca. Cei mai mulți vizitatori călătoresc în Islanda în timpul lunilor de vară, dar balenele pot fi observate chiar și iarna. Orașul Husavik, al cărui muzeu al balenelor merită o vizită, se autointitulează „Capitala europeană a observării balenelor”.

Africa de Sud

balene africa de sud

Poate că mergi în Africa pentru cele cinci mari mamifere terestre, dar nu uita de viața marină de pe coastele acestei țări. Africa de Sud este înconjurată pe trei laturi de oceane bogate în viață sălbatică. Din iulie până în octombrie, balenele sudice, voluminoase, dar agile și jucăușe, atrag sute de mii de observatori de balene. La 100 km est de Cape Town, Hermanus găzduiește un festival al balenelor și are chiar și un „strigător de balene” care suflă într-un corn atunci când o balenă francă australă este văzută în Walter Bay.

CITEȘTE ȘI  7 hoteluri eco superbe, din întreaga lume

Quebec și Coasta de Est a Canadei

quebec balene

Maiestuosul Golf Saint Lawrence se întinde din Quebec, până în New Brunswick, Labrador și insula Newfoundland, cu ape calme și pește din abundență pentru balenele înfometate. Regiunea are o „Whaleroute” de 1200 km., un traseu pe care îl poți urma într-o excursie rutieră care leagă parcurile naționale pentru diferite experiențe cu balene de-a lungul drumului, cu multe oportunități de observare de pe uscat și cu excursii marine oferite în multe puncte ale acestuia.

Baja California Sur, Mexic

baja california balene

Baja este renumită mai ales pentru balenele sale gri. Există trei lagune majore care le servesc drept destinație principală de la jumătatea lunii ianuarie până la începutul lunii aprilie: Golful Magdalena, laguna San Ignacio și laguna Scammon. Guvernul mexican reglementează strict accesul la lagune pentru a se asigura că activitatea umană nu afectează animalele atunci când acestea se află în aceste lagune protejate și liniștite, pe care balenele le folosesc de secole pentru împerechere și nașteri înainte de a porni în migrația anuală spre Alaska.

Balenele caută contactul cu oamenii în lagune și chiar vin chiar lângă bărci pentru a se uita mai de aproape și, de multe ori, pentru un masaj la cap. Unele dintre mame își încurajează puii să învețe și ele contactul cu oamenii, ridicându-și botul pentru ca oamenii să-i atingă.

Foto: Canva Photos