Florile de cireș simbolizează, prin excelență, sosirea primăverii. Aceste flori roz pastel cu alb pot transforma chiar și cea mai mohorâtă locație, care are partea de cea mai înnorată zi, într-una cu o priveliște superbă. Adaugă un parfum suav și delicat, ce induce un sentiment de calm și optimism și nu te întreba de ce în întreaga lume se organizează nenumărate festivaluri dedicate înfloririi cireșilor.

Planificarea unei călătorii în cele mai bune locuri pentru admirarea florilor de cireș este destul de dificilă. Și asta nu doar pentru că prognozele meteo se schimbă destul de des, dar și fiindcă fenomenul în sine durează doar aproximativ două săptămâni, în condițiile unei vremi ideale. Cu toate acestea, tocmai această caracteristică efemeră face ca experiența să merite efortul.

Dincolo de favoritele obișnuite ale mulțimii – adică Japonia și Coreea de Sud – există multe alte destinații în care poți observa acest minunat fenomen natural. Iată doar câteva:

Chiang Mai, Thailanda

chiang mai
Foto: Canva Photos

Țara Zâmbetelor este unul dintre cele mai bune locuri pentru a vedea florile de cireș asiatice. Mergi în nordul provinciei Chiang Mai, unde încântătoarele flori de culoare roz se dezvoltă în climatul răcoros între sfârșitul lui decembrie și mijlocul lui februarie. În Parcul Național Doi Suthep-Pui, vei vedea spectaculoșii cireși sălbatici din Himalaya (sau Tiger Queen, așa cum sunt porecliți de localnici). Aceștia se găsesc în special în Ban Khun Chang Khian, un sat Hmong ce include un centru de cercetare agricolă condus de Universitatea Chiang Mai. Plantarea acestor copaci a fost o inițiativă a instituției pentru a atrage mai mulți vizitatori și… în mod cert, experimentul a funcționat!

Între timp, Parcul Național Doi Inthanon găzduiește și o facilitate similară – Centrul Regal de Cercetare Agricolă Khun Wang. Plimbă-te de-a lungul unei poteci înconjurate de cireși care se amestecă în peisajul luxuriant, în apropiere de vârful Doi Inthanon, cel mai înalt vârf montan din Thailanda!

New York, SUA

brooklyn
Foto: Frank Festa / pavementpieces.com

New York este cunoscut pentru zgârie-norii, luminile de neon și panourile publicitare, dar bijuteria coroanei din cartierul Brooklyn, este locul unde găsești frumoasa Grădină Botanică, una care, în fiecare primăvară, este invadată de frumoasele flori de cireș. Din martie până în aprilie, atât localnicii, cât și turiștii se adună în această parte a New York-ului special pentru a admira și fotografia frumoasele flori roz.

CITEȘTE ȘI  7 destinații de vacanțe ieftine pentru 2023

În fiecare an, în luna aprilie, grădina găzduiește Sakura Matsuri, festivalul anual al florilor de cireș. În această perioadă, oaspeții au parte de o incursiune în amănunt în cultura japoneză, având parte de diverse spectacole și evenimente în spiritul acestui popor.

Vancouver, Canada

Vancouver
Foto: Canva Photos

Dacă te afli în zona Pacific Northwest (la momentul potrivit), de ce să nu te îndrepți mai la nord, spre partea canadiană, pentru a vedea mai multe locuri cu flori de cireș? În anii 30, orașele Yokohama și Kobe au dăruit orașului Vancouver primii 500 de arbori sakura, în semn de recunoștință față de canadienii japonezi care au luptat în Primul Război Mondial. Ei bine, azi poți admira aceiași arbori în Grădina Botanică VanDusen.

Alte locuri de în care poți vedea cireși înfloriți în Vancouver sunt Parcul Regina Elisabeta, Parcul Stanley și stația Burrard Skytrain. Dar, cu cei peste 40.000 de cireși împrăștiați prin oraș, cu siguranță nu e greu să găsești mai oriunde un decor superb pentru instantanee de vis pline de… roz. De regulă, cel mai bun moment pentru a vizita Vancouver pentru cireșii înfloriți, ar fi pe parcursul lunii aprilie.

Paris, Franța

paris
Foto: Canva Photos

De-a lungul anilor, zeci de călători au numit Parisul cel mai romantic oraș de pe Pământ. Poate de aceea, nicio listă cu cele mai bune locuri pentru a vedea florile de cireș nu ar fi completă fără a menționa această metropolă de top. Pentru o experiență turistică completă, recomandarea este să ajungi în Parc du Champ-de-Mars și Jardins du Trocadéro, care se află pe maluri opuse ale Senei. Ambele servesc priveliști deosebite ale Turnului Eiffel, prin urmare, ceva mai… parizian de atât nu există.

După aceea, îndreaptă-te spre Cartierul Latin pentru a fi martor la alte manifestări spectaculoase – de data aceasta, la Jardin des Plantes. Piesa centrală de primăvară este uriașul cireș bătrân (se spune că este cel mai mare din oraș), ale cărui ramuri pline de flori roz aproape că ating pământul. În afară de acesta, parcul are și un cireș Shirotae, cu flori predominant albe, unde aglomerația e ceva mai redusă.

CITEȘTE ȘI  Destinații de lux de pe Riviera franceză

Stockholm, Suedia

stockholm
Foto: Canva Photos

Poate că Stockholm este mai bine cunoscut pentru arhitectura sa avangardistă și pentru atracțiile culturale, dar primăvara se mândrește și cu priveliști „înflorite”. Unele dintre cele mai vii spectacole sunt în Kungsträdgården (Grădina Regelui). Situat în districtul plin de viață Norrmalm, acest parc spațios abundă în cafenele cu terasă, galerii de artă și evenimente în aer liber.

La fel ca în alte locuri cu flori de cireș din Europa, cel mai bine este să vizitezi orașul de la sfârșitul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie. În această perioadă, localnicii și turiștii deopotrivă se adună la Kungsträdgården, care se transformă într-o fascinantă mare de culoare roz pastel. Pentru o experiență completă, ia-ți o fika (termen suedez pentru „pauză de cafea și prăjituri”) de-a lungul bulevardului mărginit de peste 60 de cireși înfloriți.

Kyoto, Japonia

kyoto
Foto: japancheapo.com

În Kyoto există mai multe temple și sanctuare decât oriunde altundeva în Japonia, iar cu petalele roz și albe care le încadrează, orașul devine cu atât mai încântător. Calea Filozofului reprezintă o plimbare obligatorie care urmează o cărare de piatră în lungime de 2,25 km, de la Templul Nanzenji la Templul Ginkakuji, de-a lungul unui canal din districtul Higashiyama. Aceasta este mărginită de cireși care explodează de culoare în timpul sezonului sakura din aprilie, în timp ce magazinele, cafenelele și restaurantele oferă vizitatorilor opriri distractive și relaxante de-a lungul drumului.

Changwon, Coreea de Sud

Changwon
Foto: via Pinterest

Gunhangje este denumirea coreeană pentru privitul florilor de cireș, iar cele mai spectaculoase festivaluri au loc în Jinhae, un district al orașului Changwon. În 2023, festivalul florilor de cireș a avut loc între 25 martie și 3 aprilie, circa un milion de vizitatori ajungând în oraș pentru una dintre cele mai mari sărbători ale țării. Râurile, templele și chiar căile ferate sunt împodobite și acoperite cu flori, iar spectacolul este absolut fabulos.

Citește și: 7 locuri superbe de vizitat în Andaluzia