Majoritatea persoanelor călătoresc pentru a descoperi orașe sau țări noi, pentru a lua parte la cele mai interesante festivaluri, sau pentru a se bucura de o vacanță relaxantă la mare, ori la munte. Totuși, pe lângă cele amintite, turismul mai are o latură care este subestimată de obicei, sau chiar trecută complet cu vederea. Turismul gastronomic te face să descoperi o țară dintr-o nouă perspectivă: cea a gusturilor locale, care te inițiază în a înțelege cultura, obiceiurile și tradițiile locului respectiv. Nu te gândi că, pentru a face toate aceste lucruri trebuie să iei masa la cele mai scumpe restaurante ale lumii. În schimb, poți lua la pas piețele locale, să guști preparatele din streetfood-uri și să stai de vorbă cu localnicii, care îți vor dezvălui – cu puțin noroc – secretele lor în materie de rețete autentice și metode tradiționale de gătit. Care sunt cele mai bune destinații pentru gurmanzi? Fiecare țară are bucuriile și surprizele ei culinare. Dar unele parcă-parcă atrag ceva mai tare:

Mexic – tacos, tamales și chili con carne

Cu fiecare an care trece, bucătăria mexicană devine tot mai populară. Dacă la începutul anilor 2000 preparatele mexicane erau populare doar la ele acasă și în SUA, în zilele noastre acestea au ajuns în Europa și fac „ravagii”. Turismul gastronomic în Mexic este însă ocazia perfectă pentru a te bucura de aromele picante ale acestui tărâm însorit, pe bani puțini.

Nachos sunt una dintre cele mai simple și populare gustări ale acestei țări. La bază, aceștia sunt bucățele de tortilla (un fel de lipie), tăiate în formă de triunghiuri. De cele mai multe ori, aceste triunghiuri crocante sunt servite cu guacamole sau salsa picantă cu roșii, ceapă și coriandru.

mancare mexicana
Foto: DronG

A doua cea mai populară gustare locală sunt tacos. Și de această dată vorbim despre o tortilla de mărimea unei palme, umplută cu carne de vită, pui sau pește. Pe lângă acestea, avem și alte ingrediente precum: diverse sosuri, coriandru, legume și suc de lămâie. În bucătăria mexicană există multe variații ale taco-ului, în funcție de zona unde este servit sau perioada anului. Imediat după popularitatea taco-ului vine cea a burrito-ului. Și aici vorbim tot de o tortilla, rulată în stilul unei shaorme și umplută cu carne tocată, legume, fasole, cașcaval și ierburi aromatice. Nu în ultimul rând, în familia preparatelor construite pe bază de tortilla amintim și de quesadilla. Aceasta este alcătuită din două tortilla din porumb, cu umplutură de brânză. Ulterior, ”pachețelele” sunt prăjite în mult ulei, tăiate și servite cu diverse sosuri aromate.

Un alt fel de mâncare celebru din apropierea Mexicului sunt tamales, iubite de toți localnicii și vizitatorii deopotrivă. Acestea sunt alcătuite astfel: aluatul făcut din făină de porumb este împăturit în frunze de banane sau porumb, iar la mijloc se află o umplutură făcută din carne, fructe, brânză și lista opțiunilor poate continua. În întregul Mexic există aproximativ 500 de feluri de tamales, deci… ai de unde alege!

Admiratorii mâncărurilor bogate în arome vor aprecia nespus de mult chili con carne – o tocană picantă ce conține ardei iuți și carne. Pe lângă acestea două vei simți arome de coriandru, porumb, fasole, roșii, ceapă, usturoi, și altele.

Și dacă am tot vorbit de bucătăria mexicană, nu se poate să nu menționăm și băuturile tari, pe bază de agave, precum tequila și mezcal. Acestea sunt produse doar în Mexic, iar fiecare are variațiile sale. De asemenea, această țară latină este cunoscută pentru cocktail-ul Margarita, la prepararea căruia se folosesc tequila, suc de lime și lichior de portocală Cointreau. Cu variațiunile de rigoare.

Italia – aperitiv din zucchini, saltimbocca și gelato

Bucătăria Italiei este una dintre cele mai populare și apreciate din întreaga lume. Acestea sunt două dintre motivele pentru care milioane de turiști de pretutindeni aleg Italia ca principală destinație pentru tururile gastronomice, pe lângă poziționarea perfectă a țării, natura pitorească și incredibila arhitectură istorică. Fiecare provincie are propriile preparate specifice, dar și savuroase ingrediente tradiționale.

italian food
Foto: ventdusud

Pe lângă bruschette și salata Caprese, Roma deține unul dintre cele mai apreciate aperitive ale țării și anume zucchini flower – dovlecel zucchini umplut cu mozzarella, anșoa și anghinare prăjită. Dacă e să vorbim despre paste, trebuie neapărat încercată rețeta originală de Carbonara (mereu fără smântână), dar și Cacio e Pepe, care este alcătuit din numai trei ingrediente – spaghete, brânză Pecorino Romano și piper negru. Dintre preparatele din carne, merită încercate Saltimbocca alla Romana (vițel învelit cu prosciutto) și Pollo alla Romana (pui copt în vin alb, cu piper și roșii).

Desigur, nu poți uita de pizza! În frumoasa capitală a Italiei, Pizza alla Romana (cu anghinare) este considerată cea mai specială. Sfârșitul perfect al acestui festin ar fi un Tiramisu. Pe lângă această aromă clasică de cafea a deserturilor, există și variante delicioase cu banane, căpșuni și fistic. Plimbându-te la pas prin acest oraș minunat, te vei putea bucura de înghețata Gelato, realizată în câteva sute de arome delicioase.

Pentru a încerca încă un fel de mâncare clasic italian, și anume pizza Margherita, ar trebui să vizitezi „patria” mamă – Napoli. La desert comandă Sfogliatelle, un foietaj în formă de scoică, umplut cu cremă de brânză ricotta.

Franța – supă de ceapă, salată niçoise și mille-feuille

ratatouille
Foto: Alleko

După cum se cunoaște, Franța este patria bucătăriei rafinate, dar și cea mai renumită școală pentru bucătari. Gătitul în Franța este atât o artă, cât și o știință. Francezii știu cum să-și surprindă oaspeții – transformă dulcele în sărat, acrul în picant și lichidul în solid. La o primă vedere, par a fi magicieni, nu bucătari iscusiți. Compania franceză Michelin își publică anual ghidul, listând în acesta cele mai bune restaurante (și nu numai) din lume, atribuindu-le stele în funcție de anumite considerente. Țara-mamă a lui Paul Bocuse este un adevărat legiuitor al artelor culinare și, dacă ești un pasionat al turismului culinar, este imposibil să o omiți de pe lista ta cu vizite obligatorii.

Îți poți începe călătoria prin bucătăria franceză cu supa de ceapă, apoi alege ca fel principal rața confiată, renumită pentru frăgezimea ei. Dacă vrei să încerci o salată, comandă salata niçoise, pe bază de ton, roșii proaspete și ouă fierte. Unele feluri clasice de mâncare includ ratatouille, gratin, cassoulet și bourguignon de vită. Pentru desert, comandă un fondant de ciocolată, o felie de tort Opera sau un mille-feuille ușor. Pentru a acompania festinul, recomandarea este un pahar din celebrul vin francez.

Nu rata ocazia de a încerca și bucătăria moleculară într-unul dintre numeroasele restaurante specializate pe acest tip de preparate. Ideea principală din spatele acestor feluri de mâncare este să te „joci” cu gusturi, texturi, culori și combinații diverse. În acest sens, vei putea încerca un aperitiv care arată ca o roșie, dar vei simți gustul unui pateu fin. De asemenea, poți comanda un fel principal cu spumă de cartofi, caviar din sos de citrice, o friptură alternativă și chipsuri de varză.

Thailanda – tom yum, pad thai și roti

Bucătăria thailandeză este desăvârșirea culinară a regatului însorit, cu care localnicii se laudă mereu în fața turiștilor. Este ușoară, neobișnuită, dulce, dar și picantă. Tradițiile alimentare din Thailanda sunt influențate de mare, de clima tropicală, precum și de produsele și rețetele aduse de chinezi, europeni și indieni.

tom yum
Foto: Anna Moskvina

Principalul preparat din bucătăria thailandeză este supa tom yum. Varianta favorită în rândul turiștilor este supa tom yum cu creveți. De asemenea, tom yum poate fi făcută cu fructe de mare, pește, pui sau carne de porc. Supa este preparată de obicei cu o pasta specială (ceapă, usturoi, tamarind, creveți), lemongrass, lime, coriandru, usturoi, lapte de cocos, ciuperci shiitake, sos de pește, ghimbir, dar și alte ingrediente.

Thailandezii sunt pasionați de mâncarea prăjită – preferatele lor sunt pad thai și khao phat. Pad thai este un preparat alcătuit din tăiței din orez prăjiți cu tofu, germeni de soia, un ou, sos de soia și tamarind. Un bucătar experimentat poate pregăti acest fel de mâncare în doar două minute. Khao phat este orez prăjit cu legume și un ou, dar de asemenea, poți adăuga creveți, pui și ananas. Khao phat este servit cu sos de pește și ardei iute.

Cea mai remarcabilă salată a thailandezilor este som tam. Aceasta constă în papaya, legume și ardei iute. Dar, atenție – mai bine comanzi salata nepicantă, deoarece poate fi prea intensă pentru un turist.

La desert, încearcă roti (clătite cu banane) și khau niao mamuang (orez dulce cu lapte de cocos și mango). Iar ca totul să „alunece” ca uns, bea un shake de fructe pregătit după rețeta clasică locală.

Spania – paella, jamón și tapas

paella
Foto: monticello

Spania are mâncăruri interesante, picante și bineînțeles, delicioase. Bucătăria spaniolă este destul de simplă, aproape la fel ca mâncarea de la mama de acasă, cu porții foarte mari. Turismul culinar din Spania produce experiențe de neuitat va satisfice chiar și apetitul celor mai pretențioși gurmanzi.

Paella este unul dintre preparatele culinare care reprezintă Spania. Este un fel de mâncare bogat, iute și picant, bazat pe orez gătit cu șofran. Acest preparat poate include, de asemenea, midii, pui, creveți, iepure, melci, legume etc. Există aproximativ 300 de feluri de paella în toată Spania și ar fi de dorit să apuci să testezi măcar o parte dintre ele.

Nu ne putem imagina Spania fără Jamón. Șuncă de porc, sărată și uscată între 6-36 de luni, în funcție de condiții, apoi așezată pe un suport special (jamonero stand) și tăiată în felii foarte subțiri, cu un cuțit și o tehnică specială. Pentru a stăpâni această artă, trebuie să treci prin câteva zeci de… felii de antrenament.

Spania a dezvoltat în ultimii ani o uimitoare cultură a mâncării stradale și a fast-food-ului. Cu siguranță ar trebui să încerci tapas și pincho — sandvișuri mici, cu diverse umpluturi (carne, pește, fructe de mare, legume). Pentru desert, poți gusta churros — bețișoare din aluat cremos prăjit în grăsime din abundență și presărate cu zahăr pudră. Cea mai populară băutură răcoritoare este, fără îndoială, sangria – un cocktail pe bază de vin cu fructe, fructe de pădure, zahăr și apă carbogazoasă.

Citește și: 5 ginuri perfecte pentru cocktailuri magice