Vara este sinonimă cu vacanța, dar asta nu înseamnă că vara este singurul anotimp care merită o escapadă. De fapt, călătoriile făcute toamna, mai exact în luna noiembrie, se pot transforma în experiențe de neuitat, în special dacă destinația de călătorie este una potrivită.

Având în vedere temperaturile mai scăzute ale toamnei, nu este surprinzător faptul că mulți călători doresc să evadeze în climate mai calde. În timp ce vremea mai blândă poate fi un punct de atracție pentru unii – aerul proaspăt și rece este ceea ce face ca o excursie de toamnă târzie să fie cu atât mai atrăgătoare pentru alții. De la plajele turcoaz din Caraibe până la peisajele înghețate din Europa de Nord, există o mulțime de destinații din noiembrie care să se potrivească nevoilor tale de călătorie. Iată 7 locuri care, poate, te vor inspira pentru a cumpăra un bilet de avion și a fugi către unul dintre ele în aparent cenușia lună noiembrie.

Bangkok, Thailanda

Bangkok
Foto: thitivong

Nu există un moment mai bun pentru a vizita Bangkok decât luna noiembrie, când orașul se usucă după sezonul ploios, temperaturile sunt suficient de răcoroase (în jur de 20 de grade Celsius) pentru a permite o vizitare confortabilă a obiectivelor turistice, iar aglomerația de sărbători nu-și face simțită prezența.

Un spectacol amețitor și delirant în sine, capitala thailandeză îi răsplătește pe exploratorii urbani de toate felurile cu peisajul său gastronomic uimitor, viața de stradă vibrantă și o scenă artistică tot mai „vie”, cu temple budiste liniștite, palate regale somptuoase și piețe plutitoare minunat de haotice.

Noiembrie este, de asemenea, luna în care orașul sărbătorește Loi Krathong, unul dintre cele mai populare festivaluri din Thailanda, când localnicii se adună în jurul lacurilor, râurilor și canalelor pentru a elibera vase plutitoare frumos decorate într-o ceremonie somptuoasă menită să o venereze pe zeița râurilor, Pra Mae Khongkha, și să spele nenorocirile acumulate de-a lungul anului.

Istanbul, Turcia

Istanbul
Foto: prmustafa

Moschee grandioase, turnuri medievale și zgârie-nori ultramoderni domină orizontul. Dedesubt, hammam-uri aburinde, case de ceai exotice și bazaruri pline de viață se îmbină cu locuri de cumpărături de lux, restaurante la modă și galerii de artă contemporană într-un amestec sofisticat de vechi și nou. Iată-l, disecat de strâmtoarea Bosfor, hotărâtă inutil să-l despartă pentru totdeauna. Acesta este Istanbul, unul dintre cele mai mari și mai „dramatice” orașe din lume și locul în care, dincolo de orice clișeu, Estul întâlnește cu adevărat Vestul.

CITEȘTE ȘI  Cele mai spectaculoase canioane din lume

Temperaturile confortabile în timpul zilei (în jur de 15°C), prețurile accesibile la hoteluri și bilete de avion și cozile mai scurte la impresionanta Hagia Sophia fac din noiembrie una dintre cele mai bune luni pentru a explora Istanbulul. În această perioadă a anului, cel mai mare oraș al Turciei nu este nici prea aglomerat, nici prea friguros, permițând vizitatorilor să aibă suficient spațiu și timp pentru a admira arta și arhitectura lui magnifică.

Lanzarote, Insulele Canare, Spania

Lanzarote
Foto: LunaMarina

Pentru oricine este în căutarea unei evadări din frig, Lanzarote reprezintă o surprinzătoare variantă. Cea mai apropiată dintre Insulele Canare este și cea mai uscată, alături de vecina sa Fuerteventura, iar în Parcul Național Timanfaya te poți prefate că te afli într-o expediție marțiană. În noiembrie, temperaturile se vor situa cel mai probabil în jurul valorii de 20 de grade, iar cele aproximativ trei zile de ploaie din această lună aduc verdeață în văile din jurul Haría. În afară de prima săptămână, în această lună există puține vacanțe școlare – un bonus pentru cei care caută liniștea.

Florența, Italia

Florenta
Foto: mihtiander

Toscana la sfârșitul toamnei s-ar putea să nu prezinte același sărut auriu al soarelui pe dealurile încoronate de vile, dar anotimpul se potrivește regiunii în alte moduri. Vremea mai răcoroasă solicită o bucătărie care se numără printre cele mai consistente din Italia, cu arome de vânat și – mai ales acum – de prețioasa trufă albă. Noiembrie poate fi o lună dificilă pentru vacanțele în orașele europene, dar, cel puțin în Florența, există o „diplomă” în istoria artei, cu multe atracții de interior pentru cazul în care se instalează vremea ploioasă.

Kyoto, Japonia

Kyoto
Foto: jackmac34

În fiecare an, în timpul sezonului sakura, oameni de pretutindeni vin în masă să se minuneze de spectaculoasele flori de cireș din Kyoto, însă nu trebuie uitat că frunzișul de toamnă al orașului este la fel de sublim.

CITEȘTE ȘI  Cele mai frumoase orașe antice din Grecia

În noiembrie, vechea capitală a Japoniei, pe cât de magică este deja, se transformă într-un tărâm misterios de temple ornamentate și grădini care induc zen-ul – toate drapate în arțari înflăcărați. Peisajul este acoperit de o explozie de culori de toamnă, completate de temperaturi blânde și de cerul albastru însorit.

În plus, templele și sanctuarele din jurul orașului organizează evenimente sezoniere de iluminare pe timp de noapte, ceea ce face ca experiența să fie cu atât mai hipnotizantă. Printre acestea se numără Templul Kodaiji, care oferă, de asemenea, un spectacol, și Kiyomizudera, renumit pentru veranda sa de lemn cu vedere spre Kyoto, care se ridică dintr-o mare de copaci roșii și portocalii.

Boa Vista, Insulele Capului Verde

Boa Vista
Foto: sam74100

În largul vârfului vestic al Africii, cele nouă insule locuite ale Capului Verde ies acum din sezonul ploios. Mai departe față de Insulele Canare, dar cu un zbor mai scurt decât Dubai sau Caraibe, arhipelagul are parte de un soare de sfârșit de toamnă impecabil. Insula Boa Vista este a doua după Sal în ceea ce privește varietatea hotelurilor – dar ambele sunt foarte uscate, cu plaje orbitoare de nisip alb, deși Boa Vista are un aer mai sălbatic. Pentru peisaje montane mai verzi și descoperiri culturale afro-portugheze, fă un salt spre insulele învecinate, cu cazare nu atât de elaborată.

Namibia

Namibia
Foto: IPGGutembergUKLtd

O vacanță în Namibia reprezintă o călătorie africană de neuitat, datorită peisajelor și faunei sălbatice unice. Țara africană situată în vestul continentului, între Angola și Zambia, este cunoscută pentru peisajele sale uluitoare și numeroasele activități turistice. Namibia este o țară a contrastelor, cu deșerturi aride, munți accidentați, savane luxuriante și păduri tropicale. Toate acestea fac din Namibia o țară ideală pentru iubitorii de natură și pentru aventurierii în căutare de aventură. Și, de asemenea, o țară fascinantă în care să trăiești, deoarece namibienii sunt calzi și primitori.

Citește și: Cele mai bune destinații de vizitat în luna octombrie