Dacă trăiești pentru călătorii, atunci este foarte probabil să ai în minte ideea de a începe anul cu dreptul urcându-te într-un avion (sau tren, sau vapor, sau autobuz) și plecând într-o călătorie în luna ianuarie. Vestea bună este că nu ducem niciodată lipsă de lucruri de făcut, locuri de văzut și noi aventuri de trăit în această perioadă a anului. Așadar, care sunt cele mai bune destinații de vizitat în luna ianuarie? Lista de mai jos poate reprezenta începutul perfect pentru un an plin de călătorii:

Madonna di Campiglio (Italia)

Madonna di Campiglio
Foto: visittrentino.info

Madonna Di Campiglio este bijuteria hibernală a regiunii Trentino, din Italia. Este o stațiune renumită pentru faptul că e căutată de mulți italieni care vor să schieze, să mănânce și să se relaxeze într-un mediu foarte șic. Și asta cu toate că stațiunea nu și-a pierdut renumele legat de faptul că aici își petrecea vacanță de vară prințesa Sissi. Localitatea este o mică bijuterie așezată la poalele Dolomiților, care are farmecul complet al unui oraș de munte european clasic.

În Madonna Di Campiglio aproape că nu circulă mașini, prin urmare este relaxant să faci o plimbare de seară după ce ai petrecut o zi pe pârtii. Poți face shopping (sau… window shopping) sau poți admira arhitectura de secol 19, cu un cappuccino în mână.

Case fermecătoare din lemn se aliniază pe străzile stațiunii și este ușor de înțeles de ce acest orășel din nordul Italiei este un loc minunat în care să ajungi în ianuarie, în special dacă îți place să schiezi, să faci drumeții de iarnă, să te dai cu sania și apoi să te încălzești în jurul focului, într-o cabană de lux.

Laos

Laos
Foto: Canva Photos

Vizitarea Laosului în ianuarie e o idee excelentă, deoarece prețurile sunt semnificativ mai mici, vremea este excelentă, iar lucrurile de văzut și făcut sunt nenumărate. Practic, ianuarie este cel mai bun moment al anului pentru a călători în această frumoasă țară. 

Gândește-te că nu există aglomerație și nu sunt cozi, condiții prielnice pentru a explora suita de cascade, templele impunătoare, piețele de noapte magnifice, pentru a face o croazieră pe fluviul Mekong sau pur și simplu pentru a te relaxa pe o terasă cu un cocktail exotic în mână.

Banff (Canada)

banff
Foto: Envato

Banff este o destinație care în mod normal nu ar mai avea nevoie de nicio prezentare, dar Canada este, totuși, un loc mai puțin popular pentru călătorii români. Locul reprezintă una dintre cele mai spectaculoase destinații, nu doar din America de Nord, ci din întreaga lume. Însă transformarea căpătată pe timp de iarnă aduce stațiunea Banff în postura de a fi una dintre cele mai bune destinații de vizitat în luna ianuarie.

 În primul rând, pe lacul Louise din Banff se desfășoară Festivalul Ice Magic, unde poți urmări cum unii dintre cei mai buni sculptori de gheață din lume își folosesc magia pentru a transforma blocuri masive de gheață în adevărate opere de artă. Bineînțeles, Banff este o alegere de top pentru schiori și practicanții de sporturi de iarnă, existând o mulțime de pârtii – de la Lake Louise la Muntele Norquay. Poți face o plimbare cu sania trasă de cai în Banff sau, dacă ajungi la sfârșitul lunii ianuarie, poți merge să observi stelele la bordul unei gondole.

Hokkaido (Japonia)

Niseko
Foto: Envato

Hokkaido este cea mai nordică insulă a Japoniei, care are parte de temperaturi polare „trimise” din apropiata Siberie. Nu vei avea parte de un bronz desăvârșit dacă vii aici, dar trebuie avut în vedere că în ianuarie condițiile de schi sunt perfecte.

Insula este renumită pentru legendara sa zăpadă de tip „pudră”, ceea ce o transformă într-una dintre cele mai bune regiuni din lume pentru snowboarding și schi. Dacă ești în căutarea acestui tip de zăpadă, cel mai bun moment pentru a vizita Hokkaido este perioada dintre decembrie și martie.

În luna ianuarie, zăpada este abundentă, acoperind o mare parte din zona rurală montană. Multe stațiuni de schi, precum populara Niseko, bat record după record pentru cea mai mare cantitate de zăpadă într-un sezon, și asta în ciuda unui sezon mai scurt decât cele de care au parte stațiuni similare din America de Nord sau Europa.

Pe lângă Niseko, locuri precum Furano și stațiunile din jurul orașului Sapporo își deschid porțile pentru schiori și snowboarderi, ianuarie fiind perioada de vârf. Condițiile de schi sunt superbe, iar Hokkaido este fascinant și din punct de vedere cultural, dar și gastronomic, tratându-și vizitatorii cu o abundență de mâncare japoneză delicioasă. O zi tipică de iarnă în ianuarie implică multă zăpadă, un bol de ramen fierbinte și o baie relaxantă într-una dintre numeroasele onsen-uri tradiționale japoneze.

Kenya

Kenya
Foto: Tobkatrina

Ianuarie marchează apogeul verii în Kenya, cu temperaturi ridicate, care se învârt în jurul a 30°C. Ceea ce înseamnă că ianuarie devine o perioadă excelentă pentru a observa animale sălbatice în timpul unui safari, deoarece acestea se adună către locurile de adăpare.

Peisajul este uimitor cu efecte de culoare verde, provenite în urma ploilor din luna precedentă. Datorită vremii frumoase, este posibil ca în ianuarie Kenya să fie plină de turiști, aflați prin safari-urile din Masai Mara sau bucurându-se de briza de coastă pe plaja Diani Beach.

Egipt

egipt
Foto: Givaga

Egipt este o țară foarte potrivită pentru a fi vizitată în luna ianuarie. Chiar dacă este iarnă, temperatura medie de 22°C este plăcută, fiind perfectă pentru cei care-și doresc să exploreze siturile antice. În schimb, temperatura poate scădea până la aproximativ 9°C pe timp de noapte, nordul Egiptului fiind în general ceva mai rece, cu mai multe precipitații.

Așadar, ianuarie este o perioadă excelentă pentru a vizita Egiptul fără să transpiri sub razele puternice ale soarelui. Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Egipt este o croazieră pe Nil, cu nava istorică cu aburi Sudan, activitate pe care trebuie să o rezervi cu mult timp înainte, deoarece această excursie se află pe lista cu dorințe de călătorie a multor persoane.

Insula Penang (Malaezia)

Penang
Foto: Canva Photos

Cu capitala sa de epocă colonială, decorată cu picturi murale, și cu o mulțime de plaje cu nisip alb, absolut irezistibile, greu să găsești o idee mai bună de a începe anul decât pe insula Penang din Malaezia. Ca să nu mai amintim de faptul că luna ianuarie este momentul perfect pentru a o vizita, deoarece capitala George Town devine și mai colorată decât de obicei, pe măsură ce sărbătorile de Anul Nou Lunar pun stăpânire pe străzi.

Plimbă-te prin oraș după lăsarea întunericului pentru a vedea clădirile sale iluminate într-un spectacol spectaculos, și ai în vedere să nu ratezi spectaculosul templu Kek Lok Si.

Citește și: Cele mai bune destinații de vizitat în luna decembrie