În zilele noastre, conceptul de safari se axează din ce în ce mai mult pe ideea de protecție a animalelor și pe conservarea biodiversității. În lume există însă câteva locuri în care participanții la un safari în sălbăticie trăiesc experiențe de neuitat cu privire la observarea vieții exemplarelor de animale și păsări ce-și desfășoară existența în mediile lor naturale. Această activitate, desfășurată cu discreție și minim de interferență, este una dintre cele mai căutate de către turiștii amatori de destinații exotice, de aceea am grupat câteva dintre cele mai bune destinații de (jeep) safari din lume, ca inspirație pentru alegerea următoarelor vacanțe:

Parcul Ongava, Namibia

ongava
Foto: eyesonafrica.net

Cunoscut drept una dintre cele mai bune destinații de safari din Africa, Parcul Național Ongava este un loc ce oferă experiențe fantastice celor care-l vizitează. Aici se pot observa lei, rinoceri, elefanți și multe alte specii sălbatice. De asemenea, vizitatorii se bucură de unele dintre cele mai exclusiviste cazări, în luxoasele camere triple din Little Ongava Camp, de unde pot spiona animalele chiar de pe terasele bungaloului. La care se adaugă, desigur, celelalte facilități, de la piscinele de tip infinity la focurile de tabără organizate la căderea întunericului.

Yala Park, Sri Lanka

yala park
Foto: ekhohotels.com

Cunoscut și sub numele Ruhunu National Park, Parcul Național Yala este al doilea cel mai mare parc de acest fel din Sri Lanka, și, totodată, cel mai vizitat. Yala găzduiește un număr mare de specii de animale sălbatice, precum leoparzi, elefanți și crocodili, la care se adaugă sute de specii de păsări. Vizitatorii pot opta să se cazeze la Chena Huts, care oferă bungalouri luxoase, fiecare cu propria piscină și cu panorame fabuloase asupra parcului.

Parcul Național Hwange, Zimbabwe

Hwange Park
Foto: trouvail

Hwange are la această oră cele mai bune recomandări cu privire la cazările de safari din Zimbabwe. De pildă, mulți turiști optează pentru fantasticul Linkwasha Camp, de unde pot avea priveliștea generoasă a parcului. Un alt loc foarte bun din care se poate porni într-un safari zimbabwean este hotelul Victoria Falls, care oferă condiții de lux. Parcul Național Hwange a fost inițiat în anul 1928, se află în apropierea deșertului Kalahari și adăpostește peste 100 de specii de mamifere și peste 400 specii de păsări, de la turme de elefanți la lei și câini sălbatici africani. În partea de nord-vest a parcului, animalele se adună în jurul barajelor Mandavu și Masuma.

Rezervația Masai Mara, Kenya

masai mara
Foto: Marcello Calandrini

Masai Mara este unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase locuri de pe Terra, în care vizitatorii au parte de apusuri senzaționale și de experiențe complete în mijlocul peisajului de savană tipic african. E suficient să menționăm că rezervația Masai Mara este zona în care se produce migrația anuală a milioane de animale sălbatice (începând cu luna iulie) devenind astfel locul în care se poate vedea cea mai mare concentrație de specii de pe tot teritoriul african, de la hiene, cimpanzei, babuini, la crocodili, hipopotami, gazele, zebre, antilope și, evident, cele „5 mari” – lei, leoparzi, rinoceri negri, elefanți și bivoli.

Parcul Național Bandhavgarh, Madhya Pradesh, India

Bandhavgarh
Foto: timesofindia.indiatimes.com

Întins de-a lungul dealurilor Vindhya, din Madhya Pradesh, Parcul Național Bandhavgarh este o zonă (105 km pătrați) care se laudă cu cea mai mare densitate de tigri bengalezi din India, totodată o destinație perfectă pentru cei care vor să se bucure de frumusețea naturii. De reținut este că Bandhavgarh a fost primul loc din India în care au fost descoperiți maiestuoșii tigri albi. Cea mai bună perioadă pentru a vizita acest parc este între lunile octombrie și iunie.

Delta Okavango, Botswana

Okavango
Foto: kavram

Delta Okavango e recunoscută a fi una dintre cele mai populare destinații de safari din lume, fiind celebră pentru larga diversitate a vieții sălbatice. Perioada ideală pentru o vizită este între lunile mai și septembrie, adică în timpul sezonului uscat, de iarnă, când temperaturile sunt ceva mai moderate.

Viața sălbatică din Delta Okavango este extrem de variată datorită ecosistemului bogat și foarte bine protejat, motiv pentru care aici există o mare concentrație de animale sălbatice, atât cu rezidență permanentă cât și sezonieră. În Delta Okavango pot fi observate specii de elefanți, hipopotami, girafe, crocodili, lei, cimpanzei, rinoceri albi, zebre, babuini etc. Câinele sălbatic african este și el prezent, în Okavango existând cea mai mare densitate de animale din această specie de pe tot teritoriul Africii.

Una dintre variantele de explorare a teritoriului este casa pe apă Kubu Queen, urmată de o experiență cu canoea până la luxosul complex Mombo Camp din cadrul Moremi Game Reserve.

Serengeti, Tanzania

serengeti
Foto: Delbars

Migrația anuală a animalelor sălbatice africane nu se desfășoară nu doar în kenyanul Masai Mara ci și în vecinul tanzanian Serengeti, acolo unde, pentru a prinde un loc în „față”, cea mai bună variantă e să ajungi la tabăra Singita Grumeti, aflată într-o vastă zonă privată. Sunt patru posibilități de cazare aici, care oferă tot felul de activități pentru momentele în care vizitatorii nu sunt îmbarcați în jeep-urile cu care să observe viața sălbatică.

Altfel, Serengeti este locul în care poți lesne întâlni câteva exemplare dintre cei 4000 de lei, 1000 de leoparzi, 500 de cimpanzei ș.a.m.d., într-o atmosferă tipică de savană africană. Iar dacă safari-ul nu este suficient, o plimbare cu balonul cu aer cald poate fi oricând o activitate adiacentă, care oferă un alt punct de… vedere asupra vieții sălbatice africane.

Parcul Național Kruger, Africa de Sud

kruger
Foto: TraceRouda

Unele dintre cele mai bune și luxoase bungalouri de safari se află în Africa de Sud, care adăpostește mai multe parcuri naționale. Kruger este cel mai mare parc al țării, recunoscut pentru prezența celor „5 mari” specii atât de căutate de privirile celor care admiră viața sălbatică în context natural. O foarte bună alegere ar fi Lion Sands Reserve, complex care include trei căsuțe în copaci, unde poți petrece o fascinantă noapte sub stele.

Citește și: Cele mai frumoase destinații în care poți zbura într-un balon cu aer cald