Iubești culoarea albastru? Îți place să te înconjori de lucruri albastre? Să te îmbraci în albastru? Atunci în mod cert adori să vizitezi locuri „albastre”, în care să-ți faci mii de fotografii pe care să le presari pe un feed de Instagram cu precădere… albastru. Lăsând gluma la o parte, există câteva destinații superbe cunoscute pentru predominanța culorii lor albastre. Ce-ar fi să alegi una dintre ele pentru următoarea ta vacanță?

Chefchaouen (Maroc)

chefchaouen
Chefchaouen, orașul albastru al marocului / Foto: Canva Photos

În Chefchaouen, nuanțele albastre sunt create de mâna omului – acest oraș marocan e celebru pentru clădirile sale azurii. Nu este foarte clar de ce majoritatea caselor din Chefchaouen sunt vopsite în albastru, dar există cel puțin două teorii. Una e simplă și ține de faptul că albastrul ar ține la distanță țânțarii, în vreme ce a doua, parcă mai credibilă, sugerează că descendenții evreilor care s-au refugiat în Maroc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial obișnuiau să-și vopsească locuințele în albastru, iar tradiția a fost preluată de la aceștia.

Oricare ar fi explicația, Chefchaouen este un oraș încântător, unul dintre cele mai „instagramabile” din lume.

Laguna Albastră (Islanda)

laguna albastra
Blue Lagoon / Foto: thinkgeoenergy.com

Blue Lagoon e unul dintre cele mai cunoscute spa-uri, reprezentând un stop obligatoriu pentru oricine vizitează Islanda. Vorbim, de fapt, despre un complex care utilizează energia geotermală și care fructifică din plin mineralele din apă, care au efecte aproape magice asupra pielii. La Blue Lagoon te relaxezi în apa încălzită natural, atunci când afară temperaturile sunt cât se poate de scăzute. Iar dacă asta nu e suficient, toate celelalte facilități (de la diverse tipuri de saune la diverse tipuri de bazine și tratamente) vor întregi în mod cert o experiență fabuloasă. Ce-i drept, cu un preț pe măsură.

Insulele Maldive

maldive
Insulele Maldive – albastru la superlativ / Foto: Ibrahim Asad

Aflat în Oceanul Indian, arhipelagul Maldivelor înglobează în jur de 1190 de insule și fâșii de nisip. O lagună cu apa limpede precum cristalul înconjoară insulele care sunt protejate de un recif de corali în preajma căruia s-a dezvoltat o viață acvatică pe care orice iubitor de scufundări și snorkeling și-ar dori să o vadă. Și dacă o culoare ar putea defini aceste insule din vestul coastelor Indiei, atunci aceasta ar fi, cu siguranță, albastrul.

Banff (Canada)

banff
Lacul Moraine, din Banff / Foto: lucky-photographer

Nu e musai să mergi într-o destinație tropicală pentru a avea parte de mult albastru în zilele de vacanță. Banff Provincial Park, din provincia canadiană Alberta, oferă vizitatorilor câteva lacuri cu apă limpede (precum celebrele Peyto și Louise) care are o culoare atât de albastră (uneori de-a dreptul turcoaz) încât pot părea ireale. Pune la socoteală faptul că ele sunt înconjurate de piscuri montane înzăpezite și îți poți imagina cum vor arăta fotografiile după câteva zile de plimbări prin Banff.

Juzcar (Spania)

juzcar
Juzcar / Foto: cineuro

Juzcar e un sat aflat în munții Andaluziei, care are o poveste aparte, ce începe în anul 2011. Până atunci, Juzcar fusese unul dintre pueblos blancos, satele albe care împânzesc această regiune de vis a Spaniei. În acel an, compania Sony Pictures a propus locuitorilor din Juzcar să le vopsească toate casele în albastru, pentru a promova filmul Ștrumfii, a cărei premieră urma să aibă loc. Motivul? Pe dealurile din jurul Juzcarului se găsesc multe ciuperci, hrana favorită a celebrelor creaturi albastre.

În cele din urmă, seduși de propuenrea financiară, cei din Juzcar au acceptat, și astfel satul a devenit localitatea oficială a ștrumfilor, profitând în anii ce au urmat pentru a-și construi un profil turistic în acest sens. Și chiar dacă între timp belgianul care a creat desenele animate s-a declarat împotriva folosirii „brandului” său de către satul andaluz, culoarea albastră și elementele „ștrumfiste” sunt în continuare la locurile lor.

Citește și: 7 dintre cele mai frumoase piscine publice din Europa