Știai că există  1,500 de vulcani activi în toată lumea? Statisticile au arătat că în jur de 500 dintre aceștia au erupt de-a lungul istoriei, în fiecare zi existând circa 20 de vulcani activi. Dar, care sunt cei mai periculoși vulcani ai lumii? Arată frumos în fotografii, totul e să nu-i prinzi… „nervoși”:

Muntele Merapi, Indonezia

merapi
Foto: Priyono

Maiestuosul munte Merapi, al cărui nume înseamnă „Muntele de Foc”, este localizat în centrul insulei indoneziene Java. Având o înălțime de 2.911 metri, este considerat cel mai activ vulcan dintre cei 130 ai țării.

La 27 ianuarie 2021, craterul vulcanului Merapi a erupt, împrăștiind nori deși de cenușă pe cer și aruncând fluxuri piroclastice pe versanții săi. Peste 150 de persoane, care locuiau pe o rază de 5 km, au fost evacuate, iar explozia s-a putut auzi de la o distanță de 30 km.

Vulcanul Eyjafjallajökull, Islanda

Eyjafjallajökull
Foto: Aleksei Kondratev

În anul 2010, oamenii din întreaga lume s-au străduit să pronunțe numele vulcanului ghețar islandez Eyjafjallajökull, care a oprit traficul aerian din Europa. Eyjafjallajökull a erupt formând nori uriași de cenușă care au rămas în atmosferă mai mult de 6 zile.

Deși este foarte periculos să mergi pe calota de gheață ce acoperă caldera vulcanică, excursioniștii pot explora terenul pietros de-a lungul a 25 km pe creasta Fimmvörðuhál – trecând printre ghețarii Eyjafjallajökull și Mýrdalsjökull. Craterele și fluxul de lavă formate în timpul erupției din 2010 sunt terifiante dar, în același timp, superbe.

Muntele Vezuviu, Italia

vezuviu
Foto: darrylbrooks

Conul vulcanic al muntelui Vezuviu se întinde peste orașul Napoli din sudul Italiei. Marele crater din vârf s-a format în timpul ultimei erupției din 1944 – iar în prezent nu se pune problema dacă vulcanul va erupe din nou, ci când se va întâmpla acest lucru.

Orașul roman Pompei, de la baza sud-estică a muntelui Vezuviu, a fost devastat de erupția  din anul 79 d.Hr. când vulcanul a aruncat cu cenușă și roci vulcanice. Când, 2000 de ani mai târziu, orașul a fost redescoperit și excavat, absolut totul – de la clădiri la obiectele casnice și bijuterii – se aflau în perfectă stare.

Muntele Fuji, Japonia

fuji
Foto: SeanPavonePhoto

Aflat la aproximativ 100 km de Tokyo, Muntele Fuji este cel mai cunoscut munte al Japoniei. Fuji-san, așa cum este cunoscut la nivel local, nu a mai erupt de multă vreme, ultima sa izbucnire de lavă petrecându-se în anul 1707.

Sezonul ofical de alpinism pe Muntele Fuji începe din luna iulie și se întinde până la mijlocul lunii septembrie, când vremea este relativ călduță. În mod normal, există zeci de cabane montane pe diverse trasee care oferă cazare și mic dejun vizitatorilor care vor să poposească acolo peste noapte, pentru ca în dimineața următoare să plece la drum înainte ca vârful muntelui să fie acoperit de nori. Sezonul 2020 a fost anulat din cauza coronavirusului, așa că, dacă te afli în Japonia și vrei să urci pe Fuji, verifică actualizările.

Insula Albă (Whakaari), Noua Zeelandă

vulcan
Foto: Julius_Silver

La doar 48 km de coasta insulei de nord a Noii Zeelande, în golful Plenty, se află Insula Albă (de la Whakaari până la Māori) – o zgomotoasă insulă vulcanică, mai mereu acoperită cu aburi și nori de fum, care clocotește constant. Cea mai mare parte a vulcanului se află sub nivelul mării, astfel încât, de obicei, vizitatorii coboară direct din bărci în craterul vulcanului.

Peisajul pare din altă lume, fiind colorat în galben din cauza sulfului – mirosul poate fi copleșitor, așa încât toți vizitatorii ajunși pe Insula Albă trebuie să poarte o mască de gaz și o pălărie specială. Ultima sa erupție a fost în anul 2019, în timp ce se aflau turiști în crater și în bărcile din apropiere. Din păcate, 20 de persoane au murit în urma acelei erupții, iar de atunci tururile au fost suspendate.

Vulcanul Cotopaxi, Ecuador

cotopaxi
Foto: Villamilk

Cotopaxi este unul dintre cei mai înalți vulcani din lume, cu o altitudine de 5 897 metri, astfel încât orice încercare de cățărare pe acest munte necesită echipamente de alpinism adecvate pentru o urcare pe ghețari, precum și mult timp de adaptare cu clima potrivnică. A fost deschis alpiniștilor în 2017, după ce, cu doi ani înainte, avusese loc o erupție majoră. Cu toate acestea, noi restricții au fost impuse din cauza pandemiei COVID-19.

Vârful acoperit cu zăpadă din Cotopaxi poate fi văzut din capitala Ecuadorului, Quito, de la aproximativ 56 km distanță. Bicicliștii pot coborî pe valea abruptă chiar de sub ghețari sau pot alege să meargă pe traseele din Parcul Național Cotopaxi, cu vulcanul pe fundalul pitoresc.

Vulcanul Kīlauea, Hawaii, SUA

Kīlauea
Foto: popularmechanics.com

Kīlauea, aflat pe Insula Mare din Hawaii, a erupt în mod constant din anul 1983, până când, pe 5 decembrie 2019, s-a declarat în mod oficial că erupția s-a încheiat definitiv, după 90 de zile de inactivitate. Numele Kīlauea înseamnă răspândire sau împrăștiere în hawaiiană – cu referire evidentă la lava care se varsă frecvent în ocean.

În general, vizitatorii pot face un tur cu elicopterul pentru a vedea caldera vulcanică și pentru a se apropia de terenul cu lavă care clocotește. Vulcanul poate fi explorat și în alte moduri, ajungând în jurul craterului Rim Drive și oprindu-te pentru a evalua o serie de trasee cu indicatoare. Situat în Parcul Național Hawai’s Volcanoes, vulcanul este deschis vizitatorilor.

Vulcanul Arenal, Costa Rica

arenal
Foto: James Clark

Inactiv de sute de ani, o erupție înfricoșătoare din anul 1968 a vulcanului Arenal a devastat satele din apropiere, reamintind tuturor ce „fiară” zace în interiorul său. Între 1968 și 2010, Arenal a bubuit constant, aruncând în mod repetat fum, cenușă și lavă. În ultimii 10 ani, însă, vulcanul a fost inactiv.

Parcul Național Arenal este un încântător paradis verde, cu trasee special realizate pentru explorarea pădurii și a fluxului de lavă. Vârful face parte dintr-o zonă izolată, ce se întinde pe o distanță de 4 km, dar restul traseelor au priveliști superbe – recomandabil a fi admirate în special la răsărit.

Muntele Etna, Sicilia

etna
Foto: Wead

Cel mai înalt vulcan activ din Europa, Muntele Etna este un obiectiv turistic de importanță majoră din nord-estul Siciliei. Înfricoșătorul Etna erupe de mai multe ori pe an, așa încât, uneori, zona se închide, din motive de siguranță. În perioadele în care se poate vizita, este posibilă drumeția direct pe vulcan, sau se poate lua o telecabină (Funivia dell’Etna) amplasată pe partea sudică a muntelui. Așadar, poți alege între o plimbare mai lungă, sau o călătorie scurtă prin peisajul pustiu până la craterele ce par din altă lume.

In februarie și martie 2021, Etna a împrăștiat doar ocazional lavă fierbinte, așezând cenușă pe casele și mașinile din apropiere. Chiar dacă locuitorii nu sunt în pericol, autoritățile au închis temporar aeroportul din Catania în luna februarie, din cauza apariției unor pietre de mici dimensiuni în atmosferă.

Citește și: Cele mai frumoase catedrale din lume