O simplă plimbare prin magazinele de îmbrăcăminte cu ștaif sau prin bouticurile elegante, te va face să observi prezența obiectelor de îmbrăcăminte din cașmir, remarcând imediat, pe lângă calitatea excepțională, faptul că prețurile acestora sunt foarte ridicate, un pulover din cașmir putând ajunge și la 2000 de euro.

Ce îți vine în minte când auzi cuvântul „cașmir”? În primul rând, un material elegant, care este asociat cu zona de lux. Hainele din cașmir sunt făcute dintr-un material moale, bine izolat, care le face să fie considerate, în industria modei, drept cele mai valoroase produse naturale. Întotdeauna, obiectele de îmbrăcăminte din cașmir sunt caracterizate prin finisaje de mare calitate. În plus, un pulover de cașmir, de pildă, nu-ți va da niciodată mâncărimi, așa cum o face unul de lână.

Din ce sunt făcute hainele de cașmir?

Cașmirul este una dintre cele mai fine fibre din lume. Firele subțiri pot fi țesute în piese de îmbrăcăminte incredibil de moi, haine de lux, cu o durată lungă de viață. Dar totul vine la pachet cu un cost pe măsură.

capre de casmir
Celebrele capre de cașmir din Himalaya / Foto: bbtomas

Cașmirul nu provine de la oaie, așa cum te-ai aștepta, ci de la capra de cașmir. Aceste capre trăiesc în Himalaya, dar și în Iran, Mongolia și China, acolo unde temperaturile pot scădea și sub 30 de grade, acest habitat friguros ducând la creșterea unei blane extrem de groase și de călduroase. Caprele de cașmir au două tipuri de blană – cea de la suprafață, sârmoasă și groasă, și cea de dedesubt, care e super-fină. O capră obișnuită poate produce cel puțin 3 kilograme de lână anual, în vreme ce o capră de cașmir „dă” doar în jur de 200 grame de lână.

De aceea, rezervele de lână de cașmir sunt foarte limitate. Fibrele pot fi colectate doar o dată pe an și, chiar după ce capra e tunsă și ai lâna, cantitatea se reduce la jumătate în urma curățării de grăsime și murdărie. Cașmirul reprezintă doar 0,5% din producția mondială de lână.

Odată ce ai cașmirul pur, pentru procesarea lui e nevoie de timp și muncă. Fibrele sunt mai întâi vopsite în culorile respective și aerate, pentru a se evita lipirea lor. Catifelarea oferită de cașmir apare doar dacă lâna este tratată delicat de-a lungul întregului proces. Orice produs chimic sau orice procesare exagerată va distruge firele de lână.

Există mai multe tipuri de cașmir, în funcție de factorii de mediu în care cresc caprele. Cașmirul provenit de la caprele din Himalaya e cel mai scump deoarece lâna fină a acestora, grosimea și lungimea ei, presupun o producție de o calitate superioară. Cu cât firul este mai lung, cu atât materialul rezultat e mai bun.

De ce este cașmirul așa scump?

material casmir
Foto: marrakeshh

Cașmirul e unul dintre cele mai scumpe materiale, două fiind cauzele principale: procesul de producție și cantitatea redusă a materiei prime. Cele 200 de grame produse anual de o capră de cașmir nu sunt suficiente nici pentru tricotarea unui pulover. De aceea, producția unui pulover, de pildă, necesită lâna provenită de la 2-3 capre de cașmir. E un exemplu care justifică de ce produsele de cașmir din magazine au prețuri ce pot părea (și chiar sunt) astronomice.

Utilizarea cașmirului

Cașmirul se folosește pentru a produce haine lejere: pulovere ușoare de vară, șaluri și eșarfe. E un material perfect și pentru hainele de iarnă, deoarece este călduros. Cu un pulover de cașmir nu te vei simți niciodată greoaie, ci, dimpotrivă, lejeră și elegantă. Mai mult, cașmirul se poate folosi și în privința decorării apartamentului, în acest sens existând, de pildă, pături de cașmir, extrem de moi.

Cum apreciezi calitatea cașmirului

femeie casmir
Foto: Zastavkin

În general, când procentajul de cașmir din haine este ridicat, produsul respectiv va avea o calitate cu atât mai bună, iar aspectul mătăsos și moale se va menține pe o perioadă îndelungată de timp și nu va avea tendința de scămoșare.

Și totuși, e important să știm că scămoșarea poate apărea și la hainele realizate 100% din cașmir. Un alt element care confirmă faptul că ai achiziționat un produs din cașmir de calitate este modul în care e realizat tricotajul. În majoritatea cazurilor, tricotajele dense indică existența a două straturi de fire. Rezultatul e un cașmir mai puternic și mai călduros, deci mai durabil.

În fine, un alt element care trebuie avut în vedere este strălucirea culorilor. Ia în calcul produsele în culori mai luminoase, acest lucru sugerând faptul că respectivul cașmir e mai ușor de curățat.

Îngrijirea hainelor din cașmir

Hainele din cașmir trebuie spălate de mână. Delicatețea lor impune acest lucru, pentru a se preîntâmpina eventualele stricăciuni provocate de spălarea la mașină. Poți amesteca șampon de copii sau detergent în apă călâie sau rece, lăsând apoi obiectul din cașmir la înmuiat pentru aproximativ 5 minute, după care îl poți clăti.

Pentru a reduce sau preîntâmpina scămoșarea, în momentul în care se spală, obiectele de cașmir trebuie întoarse pe dos și trebuie evitat contactul și frecatul cu alte haine. Deoarece fibrele de cașmir sunt extrem de fine și ușoare, zonele care sunt predispuse la frecare se vor scămoșa în mod inevitabil.

Citește și: Cum să-ți impui personalitatea în alegerea propriului stil