Sevilla este capitala Andaluziei, celebra regiune din sudul Spaniei, renumită pentru patrimoniul său istoric, artistic și cultural. Sevilla este un oraș dinamic, plin de viață și de culoare, care îmbină tradiția cu modernitatea, fascinând cu arhitectura sa impresionantă, cu grădinile sale luxuriante, cu gastronomia delicioasă și cu atmosfera caldă și prietenoasă. Sevilla este, de asemenea, leagănul dansului flamenco, plin de pasiune și expresivitate, care reflectă spiritul andaluz.

Descoperă frumusețile și farmecul acestui oraș vizitându-l și, pe parcursul voiajului, îți propunem aceste 10 lucruri pe care să le faci și să le vezi în Sevilla:

1. Vizitează Catedrala și Giralda

Catedrala din Sevilla
Catedrala din Sevilla

Catedrala din Sevilla este cea mai mare catedrală gotică din lume și una dintre cele mai impresionante construcții religioase din Europa. A fost construită între secolele XV și XVI, pe locul unei foste moschei, și este declarată Patrimoniu Mondial UNESCO. În interiorul său, poți admira opere de artă de mare valoare, precum altarul principal, sculptat în lemn și aurit, sau mormântul lui Cristofor Columb, exploratorul care a descoperit America.

Giralda este turnul clopotniței catedralei, care are o înălțime de 104 metri și care a fost inițial minaretul moscheii. Poți urca pe scările în spirală până la vârf, de unde vei avea o priveliște panoramică asupra orașului. Giralda este un simbol al Sevillei și un exemplu de armonie între stilurile arhitectonice islamic și creștin.

2. Explorează Alcazarul Regal

Alcazar Sevilla
Alcazar Sevilla

Alcazarul Regal este un palat fortificat, care datează din secolul al X-lea și care a fost reședința regilor musulmani și creștini de-a lungul istoriei. Este un complex arhitectonic de o frumusețe rară, care îmbină elemente de stil islamic, gotic, renascentist și baroc. Alcazarul este, de asemenea, declarat Patrimoniu Mondial UNESCO, fiind cel mai vechi palat regal din Europa încă în uz.

În interiorul său, poți vizita camere somptuoase, decorate cu mozaicuri, plăci ceramice, sculpturi și picturi. Nu rata Sala Ambasadorilor, cu tavanul său în formă de stea, sau Salonul Tapiseriilor, cu colecția sa de tapiserii flamande. De asemenea, poți admira grădinile palatului, care se întind pe o suprafață de 7 hectare, pline de flori, fântâni, pavilioane și labirinturi.

3. Plimbă-te prin Barrio Santa Cruz

Barrio Santa Cruz
Barrio Santa Cruz

Barrio Santa Cruz este cartierul evreiesc al Sevillei, care datează din epoca medievală, fiind situat în inima orașului. Este un cartier plin de farmec, cu străduțe înguste și labirintice, cu case albe și colorate, cu balcoane pline de flori și cu piețe cochete. Un loc ideal pentru a te plimba, a te relaxa și a te bucura de atmosfera autentică a Sevillei.

În Barrio Santa Cruz, poți vizita unele dintre cele mai frumoase biserici din oraș, precum Biserica Santa Maria la Blanca, Biserica San Bartolome sau Biserica Santa Cruz. De asemenea, poți descoperi locuri istorice: Casa de Pilatos, o reședință nobiliară cu elemente de stil renascentist și mudéjar, sau Hospital de los Venerables, un fost azil pentru preoți, care găzduiește acum un muzeu de artă.

CITEȘTE ȘI  7 insule artificiale care atrag turiștii de pretutindeni

4. Admiră Plaza de España

Plaza Espana
Plaza de Espana

Plaza de España este una dintre cele mai spectaculoase și mai fotogenice piețe din lume. A fost construită în 1929, cu ocazia Expoziției Ibero-Americane, și are o formă semicirculară, cu un diametru de 200 de metri. Plaza de España este un exemplu de arhitectură regionalistă, care combină elemente de stil renascentist, baroc și mudéjar.

Plaza de España este înconjurată de un canal, peste care se întind patru poduri ce simbolizează cele patru regate istorice ale Spaniei. De asemenea, are o fântână centrală, care reprezintă descoperirea Americii, și o serie de bănci, decorate cu plăci ceramice, care ilustrează cele 48 de provincii spaniole. Plaza de España este un loc minunat pentru a te plimba, a face o plimbare cu barca sau a admira detaliile sale artistice.

5. Descoperă Triana

Cartierul Triana
Cartierul Triana

Triana este un cartier situat pe malul drept al râului Guadalquivir, care are o personalitate proprie și o tradiție bogată. Triana este considerat leagănul flamencoului, deoarece aici s-au născut și au trăit mulți artiști și dansatori celebri. De asemenea, Triana este cunoscut pentru arta sa ceramică, care se regăsește în numeroase ateliere, magazine și plăci decorative.

În Triana, poți vizita Biserica Santa Ana, cea mai veche biserică din Sevilla, construită în 1276, sau Castelul San Jorge, un fost sediu al Inchiziției, transformat în muzeu. De asemenea, poți traversa Podul Triana, un pod de fier, care leagă cartierul de restul orașului, și care oferă o vedere superbă asupra râului și a clădirilor din jur.

6. Bucură-te de flamenco

Flamenco
Flamenco

Flamenco este o expresie artistică unică și specială, care îmbină muzica, dansul și poezia, și care reflectă sufletul și cultura andaluză. Sevilla este unul dintre cele mai bune locuri pentru a te bucura de un spectacol de flamenco autentic și de calitate. Există multe tablao-uri, adică localuri specializate, unde poți asista la reprezentații live, în care artiștii își etalează talentul și pasiunea.

7. Savurează gastronomia andaluză

Tapas
Tapas

Sevilla este un paradis pentru iubitorii de mâncare, deoarece oferă o varietate de preparate delicioase. Gastronomia Sevillei se bazează pe produse locale, precum legume, fructe, pește, carne și ulei de măsline, și este influențată de cultura arabă, evreiască și romană.

Unul dintre cele mai populare și mai tipice feluri de mâncare din Sevilla este tapas, acele porții mici, care se servesc ca aperitiv sau ca masă principală. Există sute de tipuri de tapas, precum tortilla de patatas (omletă cu cartofi), croquetas (chifteluțe cu brânză sau carne), jamón ibérico (șuncă de porc), gambas al ajillo (creveți cu usturoi) sau salmorejo (supă rece de roșii și pâine).

De asemenea, poți încerca alte specialități locale, precum gazpacho (altă supă rece de roșii și legume), espinacas con garbanzos (spanac cu năut), rabo de toro (coadă de taur în sos de vin) sau pescaíto frito (pește prăjit). Pentru desert, nu rata torrijas (felii de pâine înmuiate în lapte și ou, prăjite și presărate cu zahăr și scorțișoară), pestiños (aluat fraged prăjit și glazurat cu miere) sau polvorones (fursecuri din făină, zahăr și unt).

CITEȘTE ȘI  7 piețe de Crăciun magice din Europa

Pentru a însoți aceste bunătăți, poți bea o bere rece, un vin local sau o sangría (băutură răcoritoare din vin, fructe și zahăr). De asemenea, poți savura o cafea, un ceai sau o ciocolată caldă în una dintre numeroasele cafenele și cofetării din oraș.

8. Vizitează Muzeul de Arte Frumoase

Muzeul de Arte Frumoase din Sevilla este al doilea cel mai important muzeu de artă din Spania, după Muzeul Prado din Madrid. A fost fondat în 1839 și este situat într-o fostă mănăstire din secolul al XVII-lea. Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de opere de artă, care acoperă perioadele de la Evul Mediu până la secolul al XX-lea.

În muzeu, poți admira picturi, sculpturi, tapiserii, mobilier și obiecte decorative, realizate de artiști spanioli și străini. Printre cei mai reprezentativi artiști se numără Murillo, Zurbarán, Velázquez, El Greco, Goya, Sorolla sau Picasso. Muzeul are 14 săli de expoziție, care sunt organizate cronologic și tematic. De asemenea, muzeul organizează expoziții temporare, conferințe și activități culturale.

9. Participă la Feria de Abril

Feria de Abril
Feria de Abril

Feria de Abril este cea mai mare și mai cunoscută sărbătoare din Sevilla, care are loc în luna aprilie, la două săptămâni după Săptămâna Sfântă. Este o sărbătoare plină de culoare, muzică, dans și veselie, care durează șase zile și șase nopți. Feria de Abril este o ocazie pentru localnici de a-și etala costumele tradiționale, de a se distra și de a socializa.

Feria de Abril are loc într-un spațiu imens, numit recinto ferial, care este împărțit în două zone: una dedicată atracțiilor de divertisment, precum roți gigant, carusele și tobogane, și alta dedicată casetelor, adică corturilor decorate, unde se servește mâncare, băutură și se dansează flamenco. Există peste 1000 de case, care aparțin unor asociații, familii sau prieteni, și care sunt deschise publicului sau doar membrilor.

Feria de Abril începe cu o ceremonie numită alumbrao, care constă în aprinderea a mii de becuri care iluminează intrarea principală și străzile recinto ferial. De asemenea, feria include parade de cai și căruțe, coride, concerte și focuri de artificii.

10. Relaxează-te în Parcul Maria Luisa

Parcul Maria Luisa
Parcul Maria Luisa

Parcul Maria Luisa este cel mai mare și mai frumos parc din Sevilla, care se întinde pe o suprafață de 34 de hectare și care este situat lângă Plaza de España. Parcul a fost donat orașului în 1893 de către infanta Maria Luisa, soția ducelui de Montpensier, și a fost amenajat în stil romantic de către arhitectul francez Jean-Claude Nicolas Forestier.

Parcul este un loc ideal pentru a te relaxa, a te plimba sau a face sport, deoarece are alei umbrite, peluze verzi, lacuri, fântâni, poduri și statui. De asemenea, parcul are o varietate de plante și flori – palmieri, portocali, magnolii, iasomii sau trandafiri. Parcul găzduiește și câteva monumente și muzee, de la Pavilionul Regal și Pavilionul Marocan la  Muzeul de Artă Populară sau Muzeul de Artă Contemporană.

Concluzie

Sevilla este un oraș care te surprinde și te fascinează cu frumusețea și diversitatea sa. Este un oraș care îți oferă o mulțime de posibilități de a te distra, de a învăța și de a te îmbogăți cultural, un oraș loc care merită vizitat și trăit la maximum.