Insula grecească Skiathos aparține grupului Sporadelor și își întâmpină vizitatorii cu pădurile luxuriante de pin, plajele cu nisip și o intensă viață de noapte. Skiathos este un loc fantastic, unde poți să înoți în ape cristaline, să faci plajă pe nisipul auriu și fin, să faci drumeții în locuri verzi.

Koukounaries, Banana, Agia Paraskevi și Troulos sunt unele dintre cele mai impresionante plaje din Skiathos. Cel mai interesant obiectiv turistic este, probabil, Castelul Medieval din Skiathos, dar pe listă se poate adăuga și Casa Memorială Papadiamantis, numele unui important scriitor grec, originar din această insulă. Hai să trecem în revistă ce să faci și ce să vezi în insula grecească Skiathos:

Mănăstirea Evangelistria

evangelistria
Foto: Panos Karapanagiotis

Situată la aproximativ 5 km nord de orașul-capitală Skiathos, și ctitorită de doi călugări numiți Nifon și Gregorios Hatzistamatis, Mănăstirea Evangelistria ar trebui inclusă în orice itinerar al acestei insule. Mânăstirea a jucat cel mai important rol în timpul revoluției grecești, oferind sprijin economic și adăpostind luptători și refugiați. Astăzi, ea adăpostește un mic muzeu bisericesc, în care sunt expuse o varietate de haine preotești, icoane bizantine, cărți rare și manuscrise din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, cruci din argint și lemn și multe altele.

Orașul vechi Skiathos

skiathos
Foto: RobertBreitpaul

Acordă-ți o oră sau două pentru a face un tur pietonal al orașului vechi Chora, pentru că vei avea suficient de multe lucruri de văzut. Poți începe de la Fortăreața Bourtzi, care a fost construită de venețieni pe o insuliță în partea de est a portului, și care oferă priveliști ale vechiului port demne de fotografiat de pe terasele umbrite de pini. Faleza portului este, de asemenea, foarte frumoasă, cu restaurantele și cafenelele ei aglomerate de pe cheiuri. Adaugă labirintul de alei înguste și scări din orașul vechi, cu pietre de pavaj din marmură de culoare închisă, pe marginea cărora se află magazine unice, galerii și o gamă largă de restaurante cu mese deasupra cărora te încântă straturi de bougainvillea.

Pe strada Papadiamantis se află un cinematograf în aer liber, iar proiecția cea mai frecventă este, desigur, celebrul Mamma Mia, filmat (și) în Skiathos!   

Casa Papadiamantis

papadiamantis
Foto: greeka.com

Casa lui Alexandros Papadiamantis, situată în orașul-capitală, este unul dintre cele mai populare locuri din Skiathos. Fiind unul dintre cei mai de seamă scriitori greci, casa acestuia a fost transformată într-un muzeu dedicat, care descrie întreaga viață și operă a artistului, transformându-se într-o oprire binevenită pentru cunoscători, dar și pentru curioși.

Castelul Medieval

castel skiathos
Foto: Panos Karapanagiotis

Localizat în Lalaria, acest castel de pe faleza stâncoasă se constituia într-unul dintre principalele orașe medievale ale insulei în secolul al XVI-lea. Astăzi, există acolo rămășițe ale câtorva biserici, ca martori tăcuți ai trecutului glorios al castelului. Cu ale lui ziduri de nepătruns, cu podul simbolic și reprezentativele băi turcești, acesta este, cu siguranță, un loc memorabil într-o vizită pe insula Skiathos.

Bourtzi

bourtzi
Foto: greeka.com

Bourtzi este o peninsulă micuță, separată în două zone, la intrarea în port. În secolul al XIII-lea, aici a fost construită o fortăreață care proteja orașul, însă astăzi mai există doar câteva ruine ce amintesc de aceasta. Bourtzi este un loc înconjurat de pini, excelent pentru odihnă și recreere.

Insula Tsougrias

Tsougria
Foto: greeka.com

Situată în largul portului Skiathos, Tsougrias este o insulă foarte populară pentru că oferă aproape orice îți poți dori într-un decor estival, de la pini frumoși și eucalipți maiestuoși la plaje uimitoare, cu ape limpezi precum cristalul. Fără a fi aranjat în mod deosebit, frumosul decor natural al insulei creează o atmosferă extrem de relaxantă. Tsougrias adăpostește și o pitorească biserică, ce poartă numele Agios Floros și care merită vizitată.

Lalaria

lalaria
Foto: RobertBreitpaul

Lalaria are o singură plajă, cu nisip alb și pietricele, la care se poate ajunge doar cu o barcă luată din portul capitalei. Situată în extremitatea nord-estică a insulei Skiathos, Lalaria se laudă cu o trăsătură unică: un pasaj submarin natural. Peșterile cu apă albastră sunt localizate chiar înainte de Lalaria și merită cu siguranță o vizită în trecere cu barca.

Plaja Koukounaries

koukounaries
Foto: sangriana

Această plajă kilometrică aflată într-un golf de pe coasta de sud-vest, e parte integrantă a unui parc natural, fiind ceva mai animată decât celelalte plaje de pe insulă, motiv pentru care este și cea mai populară. Plaja Koukounaries este un alt port de escală pentru excursiile cu barca, partea proastă fiind că se aglomerează destul de mult. Există baruri pe plajă, care pun muzică și închiriază șezlonguri și umbrele de soare pentru suma de 8 euro pe zi. Între umbrele există destul spațiu pentru cei care vor să stea pur și simplu pe nisip. Plaja e scăldată de ape cristaline de mică adâncime, motiv pentru care e preferată și de către familiile cu copii.

Plaja Agia Eleni

agia eleni
Foto: KroXi

La câțiva pași de plaja Koukounaries, care e mult mai frecventată, Agia Eleni este un golf cu vedere spre vest, denumit după micuța capelă din apropiere, la care poți ajunge luând autobuzul din Chora și coborând la stația 25. Agia Eleni este un golf cu nisip superb, coloane de șezlonguri, dar și canapele moi și colorate, toate puse la dispoziție de barul excentric de pe plajă. Dacă te plictisești de statul la soare, poți închiria o canoe sau poți să faci o plimbare pentru a vedea ce găsești dincolo de capetele plajei. Către nord, ai parte de o priveliște deosebită a insulei, iar în partea sudică peisajul devine mai stâncos, cu peșteri marine.

Lacul Strofilia

strofilia
Foto: petinaki

Situată în partea de sud-vest a insulei Skiathos, laguna Strofilia creează un peisaj frumos în care poți descoperi păsările migratoare ce vin aici pentru a se odihni pe parcursul lungii lor călătorii. Legat de mare printr-un canal natural, lacul Strofilia este o prezență rară în Grecia, fiind înconjurat de o frumoasă pădure de pini.

Citește și: Destinații de iahting și navigație în Europa