Campingul e un termen cu care mulți sunt obișnuiți. Poate în special din copilăria în care părinții noștri obișnuiau să plece în vacanțe cu corturile pentru a se opri la marginea unei ape sau chiar într-un loc amenajat pentru corturi și rulote, nu foarte doldora de facilități, dar, la urma-urmei, romantic prin ideea de petrecere a timpului în mijlocul naturii.

Ideea de camping a rămas în continuare și facilitățile au început să apară și prin campingurile din România. Dar pentru că lucrurile au evoluat și pentru că lumea își dorește din ce în ce mai mult confort (și e dispusă să plătească pentru asta), nerenunțând la ideea de natură, un concept nou s-a strecurat în ultima perioadă în viețile celor care adoră vacanțele în aer liber: glampingul.

Ce este glampingul

glamping
Foto: paulprescott72

Glampingul este un camping cu stil. Sau o alternativă mai… structurală la camping. Mai precis, glampingul înseamnă petrecerea vacanței în mijlocul naturii, având la dispoziție toate facilitățile unei cazări într-un hotel de 4 sau 5 stele: căldură, pereți și paturi. Un camping… glam.

Așa cum există mai multe tipuri de corturi, au apărut mai multe tipuri și stiluri de glamping. Prin urmare, în funcție de locul respectiv, poți alege din mai multe tipuri de cazare. Cele mai populare tipuri de glamping întâlnite la această oră prin lume sunt:

Locuințele ecologice

Pentru ecologiști, aceste tipuri de locuințe sunt cazări realizate din materiale ecologice, prietenoase cu mediul înconjurător, care consumă energie puțină și care se află în deplină armonie cu natura. De regulă, acestea au părțile frontale și din spate construite din sticlă, pentru ca încălzirea la interior să se facă fără a fi necesară arderea combustibililor sau folosirea electricității. Dacă vrei să vii din vacanță cu sentimentul că ai avut un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, atunci acest tip de glamping e pentru tine.

Căsuțele în copaci

Pentru cei care nu au teamă de înălțime, căsuțele din copaci vor aduce un sens spiritului de aventură al vacanței propuse. Construite deasupra solului, acest tip de căsuțe sunt foarte iubite deopotrivă de copii și de adulții care vor să-și amintească de copilărie.

Corturile indiene

glamping
Foto: Chris Cafferkey

Multă lume se gândește la glamping ca la o înșiruire de corturi – un stereotip comun, dar care, în același timp, poate lua o formă aparte: cea a corturilor conice, folosite de indienii nativi americani. Aceste corturi pot fi dotate cu absolut orice ai avea nevoie pentru o ședere plăcută, dându-ți iluzia că îți petreci vacanța într-un cort clasic.

Rulote

Multă lume și-a imaginat că-și petrece măcar o noapte într-o rulotă, privind cerul înstelat prin hubloul de deasupra capului. Dacă nu ai avut posibilitatea să petreci vreo vacanță într-o rulotă, acum acest lucru a devenit posibil mulțumită glampingului. Există în lume glampinguri de rulote, în care acestea sunt amenajate în cele mai luxoase moduri cu putință.

Iurte

Probabil nu ai fost în Mongolia, dar ai văzut și ai auzit despre iurte. Iurtele sunt acele corturi imense, sub formă de dom, în mijlocul cărora se face focul. Structura lor este însă mult mai solidă decât cea a unui cort obișnuit, pereții fiind din bambus sau lemn. Deîndată ce pășești într-o iurtă, uiți complet că ești într-un cort, interiorul fiind utilat cu toate cele necesare, de la mobilă și pături până la cuptoare.

Locuri din România în care poți să faci glamping

Lucrurile au evoluat rapid în privința glampingului și în România, iar la această oră există multe locuri în care cei dornici să petreacă timp în mijlocul naturii o pot face în condiții de top. Să trecem în revistă doar câteva dintre acestea:

Dragonfly Gardens Urban Glamping / Brasov

dragonfly
Foto: Booking.com

Dragonfly Gardens se mândrește cu faptul că e unicul glamping urban din țară. Practic, vorbim despre o serie de corturi dichisite, de lux, instalate într-o grădină, la 3 km de centrul Brașovului. În cadrul complexului există o zonă de relaxare, o mașină de spălat, o bucătărie complet utilată, o baie privată. Glampingul oferă în fiecare dimineață un mic dejun continental.

Rezervă aici.

Seagloo Glamping – Adults Only / Costinești

seaglue
Foto: Booking.com

Aflat în Costinești, la mai puțin de 1 km de plaja stațiunii și la 500 m de Parcul de distracții, Seagloo Glamping – Adults Only oferă cazare în corturi de lux, cu aer condiționat, amplasate într-o grădină cu vedere frumoasă. Corturile dispun de wifi, televizor și baie privată. După cum îi spune și numele, glampingul acomodează doar adulți.

Rezervă aici.

Sunrise Glamping Retreat / Argeș

sunrise
Foto: Booking.com

În localitatea Galeșu, din județul Argeș, se află Sunrise Glamping Retreat, un loc în care trăiești o experiență la cort în confortul oferit de o cameră de hotel. Practic, te cazezi într-un cort cocoțat pe o structură de lemn, fiecare cu terasa lui proprie, de unde poți admira în fiecare dimineață răsăritul de soare într-o liniște desăvârșită. În cadrul complexului există o zonă de grătar, un jacuzzi într-un ciubăr și o saună.

Rezervă aici.

NirVama Tent Glamping / Vama Veche

nirvama
Foto: Booking.com

Aflat în Vama Veche, NirVama Tent Glamping oferă corturi ce pot acomoda până la 4 persoane, cu înălțimea de 2,5 m, mobilate cu pat cu saltea, noptiere, măsuță cu două scaune, și care dispun de curent electric. Grupurile sanitare sunt la comun, dar sunt curate și dotate cu toate cele necesare. Dușurile sunt numeroase (maxim două la un cort), există și o bucătărie complet utilată, cu aragaz, veselă și frigider. În grădina complexului de corturi te poți relaxa și socializa.

Rezervă aici.

The Bear’s Cottages / Buzău

bear cottage
Foto: Booking.com

Un concept unic, prin designul și materialele din care sunt concepute corturile din „bârlogul ursului”, un complex cu șapte spații de cazare în care tradiționalul se împletește cu modernul. Un loc în care poți să-ți regăsești liniștea, trezindu-te în fiecare zi cu un peisaj superb. Sauna și jacuzzi-ul completează posibilitățile de relaxare în această frumoasă zonă: Vadu Oii din județul Buzău.

Rezervă aici.

Fain / Mureș

fain glamping
Foto: Booking.com

Glampingul Fain se află într-o pădure din Lunca Bradului, în județul Mureș și creează senzația unui trib de indieni, având două tipuri de corturi (Canvas și Dome), dar oferind și posibilitatea amplasării propriului cort. Există o zonă de hamacuri, una de joacă pentru copii, o grădină cu grătar, iar împrejurimile te îmbie să faci multe drumeții în natură, în special pe defileul Toplița-Deda, unde există mai mult de 100 de peșteri.

Rezervă aici.

Citește și: 7 locuri fascinante de vizitat în Sicilia