Germania este cunoscută și pentru istoria bogată și arhitectura impresionantă, iar castelele din această țară sunt exemple care demonstrează perfect aceste lucruri. De-a lungul secolelor, regii și ducii au construit castele impresionante pe toată suprafața țării, iar astăzi aceste construcții sunt adevărate comori arhitectonice. Iată mai jos câteva dintre cele mai frumoase castele din Germania, care fascinează atât iubitorii de istorie, cât și pe cei care apreciază arhitectura, sub toate formele ei. Fie că sunt construcții impunătoare care se înalță pe dealuri înalte sau castele pitorești situate în păduri întunecoase, încântătoarele castele din Germania lasă o impresie puternică asupra oricărui vizitator.

Castelul Neuschwanstein

Neuschwanstein

Nicio listă care include castele din Germania nu poate fi completă fără renumitul castel Neuschwanstein, terminat în anii 1884 la inițiativa regelui „nebun” Ludovic al II-lea în apropierea casei familiei sale, lângă orașele Füssen și Schwangau, din sudul Bavariei. Acest castel neogotic prezintă o arhitectură uluitoare, care insuflă esență de basm, având ca temă lebedele, care se regăsesc mai peste tot în interior. Dacă-l vizitezi, nu rata „grota” secretă, în care o cascadă e pusă în valoare de designul iluminat cu rafinament, pentru a crea ideea unei misterioase peșteri de poveste.

Castelul Cochem

Cochem

Acest castel este ascunzătoarea perfectă pentru vampiri: nimeni nu pare să știe exact când a fost construit, iar estimările îi plasează originile undeva cu peste o mie de ani în urmă, deși, de-a lungul timpului, a fost distrus și reconstruit de mai multe ori. Se înalță mândru și amenințător pe vârful unui deal iar în curtea lui sunt multe alei întunecate prin care te poți pierde. Poate aceste este și motivul pentru care aici merită să dai câțiva euro în plus pentru a participa la turul fantomelor pentru copii. În apropierea castelului se află parcul de distracții Reichsburg Cochem, care oferă o varietate de activități pentru toate vârstele.

Burg Eltz

Burg Eltz

Adânc ascuns într-o zonă rurală și împădurită și cocoțat în vârful unei stânci înalte de 70 de metri, impresionantul castel Burg Eltz e construit din piatră și lemn. De generații întregi, Burg Eltz a rămas în grija și în proprietatea privată a familiei Eltz, care a păstrat fortăreața rurală medievală perfect conservată timp de peste 700 de ani.

Castelul încă se mândrește cu o mare parte din mobilierul său original și comorile de aur, argint și porțelan. Poți face o drumeție revigorantă prin pădurea din împrejurimi pentru a profita la maximum de vizita la Burg Eltz și pentru a te bucura de peisaj.

Castelul Schwerin

Schwerin

Construit între 1847 și 1857, Castelul Schwerin a găzduit mari duci germani înainte de a intra în proprietatea statului. În trecut, Castelul Schwerin a fost folosit ca școală, spital și muzeu. Este ridicat pe o insuliță a lacului cu același nume, fiind înconjurat de ape și păduri și are în componență o varietate de turnuri cu cupole aurii și pinacoteci sclipitoare. De altfel, Castelul Schwerin este considerat una dintre cele mai semnificative creații arhitectonice ale epocii istoricismului romantic din Europa.

Poți face o tură în grădina romantică a acestui celebru castel german, pentru a te bucura de fermecătorul aranjament al aleilor, alaiurilor de flori și sculpturilor din orangerie. Sau poți savura expozițiile muzeale ale castelului, cu saloane magnifice, sala tronului, săli de bal frumoase, o galerie de pictură, colecția ducelui de arme de vânătoare și de paradă, porțelanuri fine și argintărie.

Castelul Heidelberg

Heidelberg

Castelul Heidelberg este construit la o altitudine de 80 de metri pe partea nordică a unui versant, dominând priveliștea centrului vechi al orașului Heidelberg. Ruinele castelului se numără printre cele mai importante structuri renascentiste de la nord de Alpi. A avut o istorie lungă și tumultuoasă, de la construirea primei structuri, în secolul al XIII-lea. După ce a fost distrus în totalitate în timpul Războiului de Treizeci de Ani și, mai târziu, de către francezi în secolul al XVII-lea, castelul a fost lovit de fulger în 1764, după care chiar și pietrele sale au fost luate pentru a se construi noi case în Heidelberg. Toate reconstrucțiile ulterioare au dus la o varietate de stiluri arhitectonice, care adaugă, însă, farmec castelului.

Castelul Hohenzollern

Hohenzollern

Castelul situat în vârful muntelui Hohenzollern a fost construit în secolul al XI-lea, dar versiunea originală a fost distrusă de-a lungul secolelor, din ea rămânând doar capela. Castelul actual a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea de către regele Frederic William al IV-lea al Prusiei. Situat la 50 km sud de Stuttgart, castelul este casa ancestrală a familiei Hohenzollern, care a „livrat” numeroși împărați și regi. Astăzi, castelul – aflat în proprietate privată – este transformat într-un muzeu plin de comori, dintre acestea făcând parte inclusiv coroana purtată de regii prusaci și o uniformă purtată de Frederic cel Mare.

Castelul Lichtenstein

Lichtenstein

Inspirat de romanul romantic Lichtenstein, al lui Wilhelm Hauff, Contele Wilhelm de Württemberg, Duce de Urach, a construit Castelul Lichtenstein pe zidurile istorice ale unui castel medieval al cavalerilor.

Castelul Lichtenstein este un castel de vânătoare fermecător, aflat la doar o oră de mers cu mașina la sud de Stuttgart, care oferă priveliști vaste asupra Văii Echaz și a Alpilor Șvabi.

Arhitectura neogotică a acestui castel este un omagiu perfect adus Evului Mediu, fiind extrem de popular printre turiștii germani. Fă o plimbare cu mașina de la Stuttgart, trecând pe lângă dealuri și sate mici, prin Alpii Șvabi, sau fă o drumeție până la castel unde, după ce faci clasicul tur, nu uita să încerci traseul cu frânghii sau să iei o gustare la cabana Bătrânului Pădurar.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase castele din Franța