Cât de mult reziști sub apă? Probabil 2-3 minute dacă îți ții respirația, însă cu echipament de scufundări de primă clasă, poți ajunge la câteva ore. Totuși, există o variantă mult mai comodă pentru a descoperi frumusețile lumii subacvatice: o vizită relaxantă la unul dintre restaurantele sau hotelurile scufundate, răspândite prin întreaga lume. De foarte multă vreme, oamenii au fost atrași de elementul acvatic și de viața ce se ascunde în adâncimile apei, asociată cu un mediu relaxant, liniștit și solitar.

Din acest motiv, numeroși designeri și arhitecți fac tot ce le stă în putință pentru a aduce la viață cele mai incredibile proiecte legate de clădiri construite pe sau sub apă. Un hotel inedit cu camere subacvatice, înconjurat de suprafața liniștită a lacului; o saună plutitoare; un restaurant situat sub o cupolă de sticlă sau o vilă romantică construită pe piloni deasupra nivelului apei – fiecare dintre noi poate alege un loc potrivit pentru relaxare, mulat perfect pe nevoile noastre.

Restaurantul Sea.Fire.Salt.Sky., Maldive

Sea.Fire.Salt.Sky
Foto: http://fanthefiremagazine.com

În superbul Paradis numit Maldive, în cadrul complexului Anantara, se află un restaurant neobișnuit, ce poartă numele Sea.Fire.Salt.Sky(Apă.Foc.Sare.Cer). Acesta atrage sute de turiști din toate colțurile lumii, gurmanzi și doritori de relaxare deopotrivă. Restaurantul are patru etaje și este parțial scufundat în apă. Pentru că fiecare etaj este decorat într-un stil anume (în concordanță cu cele patru elemente din nume), fiecare client își găsește în mod cert un loc de suflet aici.

Barul Cloud 9, Fiji

cloud 9
Foto: Anais Chaine/Cloud 9

Nu la mare distanță față de insula Viti Levu, care face parte din Arhipelagul Fiji, se află un bar plutitor numit Cloud 9. Acesta le oferă clienților săi șansa de a se relaxa într-o atmosferă incredibilă, înconjurați de apa oceanului azuriu. Barul în sine este realizat pe o platformă de lemn echipată cu ancore și are două etaje înălțime. Pe lângă priveliștea superbă pe care o oferă, Cloud 9 include numeroase zone de relaxare, unde în mod sigur clienții se simt ca în al nouălea cer!

Casa plutitoare Giancarlo Zema, Qatar

Giancarlo Zema
Foto: via http://bestdesignideas.com

Autorul proiectului pentru această casă plutitoare, realizată în proporție de 98% din materii prime secundare, este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți ai lumii – Giancarlo Dzema. Arhitectul a dat asigurări că proiectul său este absolut sigur pentru mediu, și că, la nevoie, cele 98 de procente de materiale amintite anterior pot fi reciclate. În cazul în care apele oceanelor s-ar ridica la un nivel alarmant, acest proiect ar putea fi multiplicat pentru a oferi noi variante de locuințe.

Casele de hârtie, Marea Britanie

Paperhouses
Foto: designboom.com

Cu câțiva ani în urmă, în Regatul Unit a fost introdus pentru prima dată un nou concept, anume Paperhouses: case pentru locuit ultraușoare. Carl Turner Architects (un studio de arhitectură și design din Londra) a adaptat puțin acest proiect și l-a materializat sub forma unor case plutitoare pe apă. Este important să amintim că această idee, a caselor pe apă, a devenit în ultima vreme foarte populară, odată ce inundațiile au devenit destul de dese în Europa, din cauza fenomenelor  meteorologice extreme.

Jules – cabana de sub apă, SUA

Undersea Lodge Jules
Foto: TripAdvisor

Undersea Lodge Jules este un legendar hotelaș subacvatic, situat în districtul Key Largo din SUA. Istoria lui începe din anii `70 ai secolului trecut, când era folosit drept laborator pentru cercetătorul Koblick. Astăzi, Jules este un hotel superb, cu… o singură camera în care pot fi cazați eventualii vizitatori. Care vor beneficia în acest fel de intimitate 100% garantată!

Hotelul Conrad Maldives Rangali, Maldive

Conrad Maldives Rangali Island
Foto: Conrad Maldives Rangali Island

În Maldive, unul dintre cele mai neobișnuite, chic și romantice hoteluri de pe planetă se numește  Conrad Maldives Rangali Island. Oaspeții lui se pot caza în vile ce au fost construite atât pe coastă, cât și pe piloni deasupra apei. Cel mai notabil aspect al acestui hotel este camera situată sub apă (The Muraka), foarte populară în rândul celor proaspăt căsătoriți sau al cuplurilor în general. Camera se află la 5 metri adâncime, iar pereții și tavanul sunt transparenți, garantând astfel experiențe de neuitat pentru norocoșii care se cazează în ea.

Vila SeaScape, Emiratele Unite Arabe

SeaScape Villa
Foto: BMT Asia Pacific

Fără niciun dubiu, una dintre cele mai spectaculoase proiecte de case situate pe apă este Vila SeaScape, al cărei design a fost prezentat de către compania BMT Asia Pacific acum câțiva ani. Această vilă poate împlini visul a sute de oameni, acela de a locui pe apă, în pace și liniște, iar caracteristica cea mai apreciată a casei este redată de dormitoarele situate sub apă. Vilele de tipul SeaScape sunt incredibil de populare în zilele noastre. Ele reprezintă actualmente o competiție acerbă pentru iahturile populare odinioară, „părinții” proiectului fiind de părere că, în curând, vilele plutitoare vor putea înlocui complet ambarcațiunile, deoarece șederea pe ele este cu mult mai confortabilă.

Citește și: Cele mai spectaculoase fântâni din lume