In ultimul timp, vedem din ce in ce mai multe incercari ale producatorilor de cosmetice, fie ei de renume sau abia intrati pe piata, de a promova cosmeticele cu continut cat mai mare de ingrediente naturale, fara parabeni, conservanti, silicon sau alte ingrediente considerate, in ultimul timp, nocive.
Vorbim aici despre produsele de ingrijire ale pielii si ale tenului (lotiuni, creme, seruri, etc) dar si despre produsele de make up – de la fond de ten si pana la rujuri.
Adeseori, accentul se pune pe faptul ca aceste produse, aparute cu precadere in ultimii ani, sunt naturale, bio sau organice.
Confuzia apare insa repede, deoarece, de foarte multe ori, se pune semnul egal intre cosmeticele naturale, cele bio si cele organice. Insa, cu un pic de atentie si cu o lectura amanuntita a listei de ingrediente, departajarea acestor cosmetice este extrem de simpla.
Din punct de vedere al legislatiei europene, produsele cosmetice naturale trebuie sa contina minim 15% ingrediente naturale si nu trebuie sa fie certificate de un organism european de profil. Pe de cealalta parte, produsele bio au nevoie de o certificare din partea unui organism acreditat, urmand normele europene, iar ambalajul acestor produse trebuie sa contina sigla „certificat organic”.
Pentru a obtine o astfel de certificare, un produs bio trebuie sa contina ingrediente de origine naturala in proportie de 95%, iar aceste ingrediente trebuie sa fie obtinute din agriculturi certificate bio-ecologic.
Cosmeticele bio certificate vor avea intotdeauna, pe ambalaj, cel putin urmatoarele mentiunile: fara coloranti, fara parabeni, fara silicon, fara parfumuri de sinteza, fara parafina si nu sunt testate de animale.
Pe langa proprietatile benefice ale ingredientelor de origine vegetala asupra hidratarii, elasticitatii si imunitatii pielii, si parfumul cosmeticelor bio trebuie sa fie unul natural si discret, dat de uleiurile esentiale prezente in fiecare produs in parte.
O alta particularitate a cosmeticelor organice este termenul de valabilitate destul de scazut, de maxim 6 luni, deoarece conservarea este realizata cu ajutorul conservantilor de origine vegetala.
La polul opus se afla cosmeticele naturale, a caror valabilitate din momentul deschiderii este de 12-18 luni.
Iar cand vorbim despre absorbtia si actiunea celor doua tipuri de produse, diferentele sunt majore. Spre exemplu, daca o crema naturala are o actiune de 6 pana la 8 ore, o crema certificata bio, poate fi pana la de trei ori mai eficienta si poate acoperi chiar si 24 de ore.
Un fon de ten bio are o textura mai lejera, nu ostructioneaza porii, are o serie de proprietori de hidratare si antiage, dar ofera, totodata, o acoperire comparabila cu cea a produselor standard.
Fardurile de ochi si rimelul, in varianta lor clasica, contin mercur, plumb si pudra de aluminiu, substante considerate a fi cancerigene. Variantele bio ale acestora nu contin parabeni si substante chimice de sinteza, ci folosesc ingrediente minerale sanatoase.
Si, un ultim exemplu, chiar daca deloc de neglijat avand in vedere ca acest produs se gaseste in poseta oricarei femei, rujul – caci despre el vorbim -, in varianta lui conventionala, contine plumb – un ingredient extrem de nociv pentru organism.
Asadar, va invit ca atunci cand va cumparati fie lotiunea de corp, fie crema de zi, fondul de ten sau rujul preferat, sa incercati sa cititi mai cu atentie lista de ingrediente si sa faceti o alegere in cunostinta de cauza. S-ar putea sa fiti surprinse placut sau… din contra! 😉
Credite foto: Web