Rodia este unul dintre cele mai sănătoase fructe, iar motivele sunt numeroase. Rodiile sunt supranumite „fructele divine”, în primul rând pentru că, statistic, sunt cele mai menționate fructe în cărțile de teologie. Ele au proprietăți antioxidante, antivirale și antitumorale, fiind o extraordinară sursă de vitamine, în special Vitamina A, Vitamina C, Vitamina E și acid folic.
De altfel, este surprinzător faptul că antioxidanții prezenți în rodii sunt de trei ori mai mari decât cei din vinul roșu sau din ceaiul verde. În cazul în care consumi zilnic rodii, sau bei suc de rodie, îți vei crește imunitatea, vei echilibra tensiunea arterială și digestia și vei avea pielea mai strălucitoare. Iată care sunt beneficiile rodiilor pentru sănătate:
Rodiile sunt excelenți antioxidanți
Culoarea roșu aprins a semințelor de rodie provine de la polifenoli, substanțe care sunt antioxidanți puternici. De aceea, sucul de rodii conține o cantitate mai mare de antioxidanți ca orice alt suc de fructe. Iar antioxidanții din suc ajută la înlăturarea radicalilor liberi, protejează celulele și reduc inflamațiile.
Rodiile sunt bune pentru digestie
Rodiile sunt foarte bogate în fibre, afirmă dieteticienii, care recomandă ca femeile adulte să consume 25 de grame de fibre zilnic (iar bărbații – 38). O jumătate de ceașcă de semințe de rodie conține 3,5 grame de fibre, ceea ce înseamnă că poți introduce foarte bine rodia în dieta cotidiană, poate chiar în iaurtul consumat de dimineață.
Beneficiul imediat pe care-l aduce o cantitate adecvată de fibre se referă la sănătatea stomacului. Fibrele echilibrează digestia și previn constipația. Un fapt ce trebuie menționat aici este acela că, în acest sens, ne ajută consumul semințelor de rodie și nu cel al sucului.
Rodiile aduc un aport sporit de Vitamina C
Un singur pahar de suc de rodie aduce mai bine de 40% din aportul zilnic de Vitamina C. Această vitamină se poate „sparge” când este pasteurizată, așa că optează pentru suc proaspăt de rodie, făcut acasă, care-ți va aduce un aport maxim de nutrienți.
Rodiile hidratează pielea
Conform dermatologilor, sucul de rodie ajută la refacerea pielii uscate și deteriorate. Fiind, totodată, o excelentă sursă de Vitamina C, când este aplicat pe piele îmbunătățește textura acestuia și îi conferă strălucire. Îți poți face singură un scrub de rodie, atunci când ai nevoie, procesând într-un blender 3 linguri de semințe de rodie, o ceașcă de ovăz copt, două linguri de ulei de măsline extravirgin și o lingură de miere organică. Aplică rezultatul pe față și lasă masca acolo timp de 10 minute, după care clătește cu apă călduță.
Rodiile încurajează creșterea părului
Vrei un păr strălucitor și lung? Atunci folosește un șampon pe bază de rodie. Pentru că sunt pline de antioxidanți, rodiile acționează asupra rădăcinilor firelor de păr, pe care le întărește. De asemenea, produsele cosmetice pentru păr, pe bază de rodii, îmbunătățesc circulația sanguină din scalp, lucru care stimulează creșterea părului.
Rodiile scad tensiunea arterială și previn bolile cardiovasculare
Conform unui studiu recent, dacă bei doar 60 ml de suc de rodie zilnic, vei observa o scădere a tensiunii arteriale, îmbunătățirea valorilor colestegrolului, iar arterele tale sangvine vor fi din ce în ce mai curate. Acestea sunt vești importante pentru sănătatea inimii, studiul sugerând că sucul de rodie se poate adăuga în mod „prudent” unei diete adoptate de cei cu probleme cardiologice.
Rodiile sunt eficiente împotriva infecțiilor fungice și bacteriene
Compușii din rodii au capacitatea de a lupta împotriva microorganismelor dăunătoare. De pildă, s-a dovedit că ei combat unele tipuri de bacterii, precum „celebra” Candida albicans. Proprietățile antibacteriene și antifungice ale rodiei acționează inclusiv la nivel bucal, îmbunătățind starea unor afecțiuni precum gingivita, periodontita (paradontoza) și stomatita.
Un săpun cu rodie pentru o piele catifelată
Pentru a avea parte de un pic de rodie „cosmetică” în viața ta, încearcă săpunul solid tradițional Ma Provence – Savon de Marseille cu rodie, potrivit pentru toate tipurile de piele. Te asigur că lasă pielea moale și catifelată, dar principala lui calitate vine din faptul că este un săpun organic, care nu usucă pielea și nu conține coloranți, parabeni, sulfați, conservanți sau silicon. Așa cum sunt toate produsele de la Biorigine, un magazin cu cosmetice naturale, organice și bio, în care sunt sigură că vei găsi și multe alte lucruri interesante.
Citește și: Migdalele și efectul lor benefic asupra pielii și părului