Industria turismului a fost lovită din plin de efectele pandemiei cu noul coronavirus. Țările și-au închis frontierele, au apărut tot felul de restricții de călătorie iar oamenii sunt din ce în ce mai îngrijorați în privința vacanțelor, din cauza riscului crescut de îmbolnăvire. Am trecut și trecem prin perioade de stres din acest punct de vedere, însă cu siguranță încet-încet vom scăpa de covid și ne vom putea relua vechile obiceiuri.

Dacă momentan e întrucâtva periculos să călătorim cum o făceam înainte, ia în calcul un tip de turism pe care îl poți practica în această perioadă, cu riscuri ceva mai reduse: vacanța cu rulota sau autorulota. Care ar fi avantajele acestui gen de vacanță?

Cu rulota ai libertate de mișcare

van camping
Foto: epicurean

Una dintre principalele avantaje ale turismului cu rulota a fost dintotdeauna faptul că îți oferă libertate completă de mișcare. Dacă ai o rulotă sau o autorulotă nu mai e nevoie să prinzi trenul sau avionul la ore fixe, ca sa ajungi dintr-o țară în alta. Pe timp de pandemie, acesta e un avantaj și mai mare, fiindcă elimini, practic, locurile aglomerate, care prezintă un pericol de infectare.

Ești pe cont propriu

Spre deosebire de celelalte tipuri de vacanțe, atunci când călătorești cu rulota, ești complet pe cont propriu. Cu alte cuvinte, ai cazarea „la purtător”, nedepinzând de camerele de hotel, ci doar de campinguri. Îți asiguri propria curățenie în interiorul rulotei, astfel nu există suspiciuni cu privire la gradul de dezinfectare al locului în care dormi noaptea. Mai mult, nu ai nevoie de un restaurant, pentru că îți poți pregăti masa în interiorul rulotei, ca în propria casă.

Ești în aer liber

camping van
Foto: Canva Photos

Un alt avantaj al unei vacanțe cu rulota este că vei petrece majoritatea timpului în mijlocul naturii, parcurgând zone frumoase în care te poți opri după bunul plac al inimii pentru a le admira și aprofunda. Nu trebuie să intri în contact cu gări, stații de autobuze sau să petreci ore întregi cu masca pe față la bordul unui avion. Casa ta se deplasează în aer liber, iar coronavirusul nu se răspândește atât de rapid în spațiile deschise.

Limitezi interacțiunea socială

cuplu van
Foto: Stockbroker

Sunt multe persoane care pleacă în vacanță tocmai pentru a reduce din interacțiunile sociale și a se liniști din punct de vedere mental. Cu atât mai mult, în perioada pandemiei, acest lucru e recomandabil (oricât de mult ne-ar plăcea, pe altă parte, să socializăm). Momentele în care interacționezi cu mai multe persoane pot fi doar cele din campinguri sau atunci când faci cumpărături. În rest, doar partenerul de călătorie îți va fi alături, iar acesta ar trebui să fie suficient pentru această… aventură.

Cele mai bune locuri de campat cu rulota din România

Până nu demult, România nu a fost o țară foarte ofertantă pentru cei care colindă lumea cu rulota sau autorulota. Încet-încet, însă, au apărut complexe și campinguri în care aceștia sunt bineveniți, facilitățile oferite situându-se la nivelul celor europene. Nu toate dintre cele de mai jos sunt pretabile pentru călătoriile pe timp de pandemie, însă, nu-i așa?, la urma-urmei, vom scăpa odată și-odată de acest virus. Iată câteva dintre cele mai bune campinguri pentru rulote din România:

Camperland – Dărmănești, jud. Bacău

Complexul Camperland
Complexul Camperland / Foto: forumrulote.ro

Un camping cu facilități excelente, pentru cei care călătoresc cu cortul, rulota sau autorulota. Campingul dispune de 60 de locuri de campare cu toalete și dușuri, mașină de spălat și de uscat, terase și grătare. La sosire ești întâmpinat cu o țuică bătrână, învechită în butoaie de dud sau stejar. În drumul spre (sau dinspre) mânăstirile aflate în nordul Moldovei, Camperland e o opțiune foarte bună.

Laguna Albastră – Făgăraș, jud. Brașov

Complaxul Laguna Albastră
Complaxul Laguna Albastră, din Făgăraș / Foto: lagunaalbastra.ro

O soluție completă în materie de agrement, dacă vrei să petreci o vacanță „cu de toate”. Gazdele de la Laguna Albastră promit să aducă marea la munte, așa încât aici poți să înoți, să te plimbi pe promenadă, să joci volei, fotbal sau tenis, să pescuiești sau pur și simplu să te bucuri de frumusețea naturii, relaxându-te în mijlocul ei. Complexul se află în localitatea Făgăraș, zona fiind extrem de ofertantă și pentru alte activități.

Camping Route Roemenie – Miniș, jud. Arad

Complexul Camping Route
Complexul Camping Route, din Miniș / Foto: camping.info

Proiect al Fundației Trandafir din Saron, care are ca activitate de bază evaluarea și ajutorarea copiilor și familiilor nevoiașe, Camping Route Roemenie oferă facilități de campare cu cortul și cu rulota, pentru cei care vizitează vestul României, fiind situat lângă Arad, în imediata vecinătate a Munților Zarandului. Aici pot campa 18 caravane și 10 corturi.

Camping Mustang – Câmpu Cetății, jud. Mureș

camping mustang
Campingul Mustang, din județul Mureș / Foto: http://mustangcamping.ro

Dacă străbați Transilvania cu rulota, campingul Mustang, aflat la poalele munților Gurghiu, e o oază de relaxare și odihnă. Aici poți face plimbări pe jos sau cu bicicleta pe trasee de pădure bine marcate sau poți încerca lucruri mai… rustice, precum plimbarea cu căruța sau pescuitul în heleșteul satului. Campingul oferă peste 40 de parcele amenajate cu gazon pentru rulote și campere (la cerere, alimentate cu curent electric), un bloc sanitar modern, o bucătărie complet utilată și un spațiu pentru grătar.

Vampire Camping Bran – Bran, jud. Brașov

Vampire Camping Bran
Vampire Camping Bran / Foto: vampirecamping.ro

Zona Bran este una foarte tranzitată de către toate categoriile de turiști. Înconjurată de dealuri și munți, cu o climă plăcută și cu multiple posibilități de excursii și agrement, Branul este frecventat și de către „rulotiștii” care găsesc aici, la Vampire Camping Bran, un loc excelent de petrecere a uneia sau mai multor zile de vacanță. Sunt oferite 66 locuri pentru rulote și 150 pentru corturi, existând multiple facilități pentru a avea parte de un confort cât mai bun, în mijlocul naturii.

Camping Robinson Country Club – Oradea

Camping Robinson Country Club
Camping Robinson Country Club / Foto: booking.com

Primul camping urban din Oradea oferă locuri pentru rulote și corturi, laolaltă cu toate facilitățile de bază, de la curent electric la toalete și dușuri. În oraș poți ajunge pe jos sau poți închiria o bicicletă chiar din campingul care dispune și de posibilități de cazare în bungalowuri de două persoane, plus un restaurant.

Citește și: Ce este glampingul. Cele mai bune locuri din România pentru glamping