Printre străzile pietruite și fațadele istorice ale Lisabonei se află o lume de minuni ascunse care așteaptă să fie descoperite de călătorii curioși. Reperele emblematice ale orașului, cum ar fi Turnul Belém și cartierul plin de viață Baixa, fură adesea lumina reflectoarelor, dar comorile „secrete” sunt cele care șoptesc povești despre secolele trecute. Dincolo de broșurile turistice și de feed-urile Instagram, farmecul secret al Lisabonei îi atrage pe cei cu o înclinație pentru neconvențional și o sete de necunoscut.

Fabrica LX

LX Factory

Trebuie neapărat să vezi Fabrica LX atunci când vizitezi Lisabona. Situat în cartierul Alcântara, acest spațiu unic este un centru de creativitate și inovație. Cândva un complex industrial abandonat, Fabrica LX a fost transformat într-un centru cultural vibrant. În timp ce vă plimbi prin clădirile vechii fabrici, vei descoperi o multitudine de magazine la modă, restaurante cu meniuri apetisante și galerii de artă.

Atmosfera este plină de viață, localnicii și turiștii deopotrivă explorând diferitele buticuri și bucurându-se de arta stradală care împodobește pereții. Nu rata ocazia de a mânca ceva la una dintre numeroasele cafenele la modă sau de a răsfoi un album în librăriile independente. Fabrica LX oferă o experiență unică, care surprinde perfect spiritul artistic al Lisabonei.

Miradouro Da Senhora Do Monte

Miradouro Da Senhora Do Monte

Urcă până la Miradouro Da Senhora Do Monte pentru o priveliște uluitoare a peisajului urban al Lisabonei. Situată în cartierul Graça, această bijuterie ascunsă oferă o priveliște panoramică care telasă fără cuvinte. Pe măsură ce ajungi în vârf, vei fi întâmpinat de cupola albă iconică a capelei, ceea ce sporește farmecul acestui loc pitoresc.

De aici, te vei minuna de acoperișurile roșii, de străzile sinuoase și de fluviul Tagus care se întinde în depărtare. Punctul de belvedere este mai puțin aglomerat decât alte locuri populare, permițându-ți să savurezi pe deplin peisajul uimitor.

Museu Do Azulejo

Museu Do Azulejo

Explorează istoria bogată a plăcilor ceramice din Lisabona la Museu Do Azulejo. Acest muzeu unic este dedicat prezentării măiestriei artistice și semnificației culturale a azulejos, plăcile ceramice colorate care au devenit un simbol al arhitecturii portugheze.

CITEȘTE ȘI  5 lucruri pe care să le faci pe un vas de croazieră

În interiorul muzeului, vei fi întâmpinați de o colecție vastă de azulejos care acoperă secole întregi. Admiră modelele complicate și culorile vibrante care spun povești din trecutul Portugaliei. De la scene religioase la modele geometrice, fiecare placă de ceramică are propria poveste, așadar admiră pe-ndelete diferitele exponate, care oferă informații despre tehnicile de producție și evoluția azulejo-urilor de-a lungul istoriei.

Jardim Botânico Tropical

Jardim Botânico Tropical
Foto: lisbonshopping.com

Descoperă frumusețea luxuriantă a Grădinii Botanice Tropicale – Jardim Botânico Tropical, amplasată în inima Lisabonei. Această bijuterie ascunsă este un paradis pentru iubitorii de natură, oferind o evadare liniștită din orașul aglomerat.

În frumoasele grădini vei fi întâmpinat de o gamă uimitoare de plante tropicale și flori exotice. Culorile vibrante și aromele parfumate te vor transporta într-un paradis tropical. Plimbă-te relaxat de-a lungul aleilor sinuoase și descoperă colțuri ascunse, perfecte pentru o contemplare liniștită. Nu rata piesa centrală a parcului, o seră maiestuoasă plină de specii de plante rare și pe cale de dispariție.

Palácio Nacional Da Ajuda

Palácio Nacional Da Ajuda
Foto: wikipedia.org

Vei fi uimit de măreția istorică și arhitecturală a Palatului Național Da Ajuda, din Lisabona. Acest palat magnific a fost construit inițial în secolul al XVIII-lea ca reședință regală și prezintă o arhitectură neoclasică uimitoare fiind plin de lucrări de artă rafinate, mobilier de lux și detalii bogate.

Pe măsură ce explorezi palatul, vei fi transportat înapoi în timp, experimentând opulența și eleganța monarhiei portugheze. Saloanele grandioase, sălile de bal somptuoase și camerele frumos decorate sunt o mărturie a istoriei bogate a Portugaliei. Nu rata ocazia de a vizita Sala Tronului, care este împodobită cu candelabre uimitoare și decorațiuni aurite.

Palatul oferă, de asemenea, priveliști uluitoare ale râului Tagus și ale orașului Lisabona, ceea ce îl face o atracție care trebuie vizitată deopotrivă de pasionații de istorie și de arhitectură.

Igreja De São Roque

Igreja De São Roque
Foto: lisbontouristinformation.com

Odată intrat în Igreja De São Roque te vei minuna de amestecul său unic de stiluri arhitecturale și semnificație religioasă. Situată în inima Lisabonei, această biserică este o bijuterie ascunsă, adesea trecută cu vederea de turiști.

CITEȘTE ȘI  Podgorii europene care ar trebui vizitate măcar o dată-n viață

Fațada uimitoare este o combinație de elemente renascentiste și baroce. Interiorul este la fel de uluitor, cu tâmplărie complexă, altare aurite și fresce frumoase care împodobesc pereții. Unul dintre punctele de atracție ale bisericii este Capela Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută pentru ceramica albastră și albă. Această capelă are o mare importanță religioasă, deoarece a fost prima biserică iezuită din Portugalia.

Feira Da Ladra

Feira Da Ladra
Foto: getlisbon.com

Dacă ești în căutarea unei experiențe unice de shopping în Lisabona, mergi la Feira Da Ladra. Această faimoasă piață de vechituri este locul perfect pentru a găsi comori ascunse și obiecte unicat. Situată în cartierul Alfama, Feira Da Ladra se organizează în fiecare zi de marți și sâmbătă, atrăgând atât localnicii, cât și turiștii deopotrivă.

Vei găsi o gamă largă de bunuri, de la haine de epocă și mobilier antic până la cărți, discuri și obiecte de artizanat realizate manual. Negocierea este încurajată, așa că nu te sfii să te târguiești pentru un preț mai bun. Pe lângă cumpărături, Feira Da Ladra oferă și o atmosferă plină de viață, cu artiști stradali și tarabe cu mâncare.

Museu Da Marioneta

Museu Da Marioneta

La Museu Da Marioneta vei descoperi o colecție fascinantă de păpuși din întreaga lume, această mică bijuterie ascunsă din Lisabona prezentând arta marionetelor în toate formele sale. Aici găsești o gamă vastă de marionete, păpuși de mână și păpuși cu umbre, fiecare cu propria sa poveste. De la marionetele tradiționale portugheze la păpușile japoneze complexe Bunraku, muzeul oferă o călătorie captivantă prin diferite culturi și tradiții.

Privește cum aceste figuri artistice prind viață în mâinile unor păpușari pricepuți și învață despre istoria și tehnicile acestora prin intermediul unor exponate interactive și expoziții informative.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase regiuni viticole de vizitat în Portugalia