Construcțiile realizate pe apă au avut dintotdeauna un farmec special. Ele reprezintă ingeniozitatea creatorilor lor, având menirea – de cele mai multe ori împlinită – de a atrage vizitatori în număr foarte mare. În plus, pe măsură ce terenul devine o resursă din ce în ce mai limitată, dezvoltatorii își îndreaptă atenția către apă pentru ridicarea proprietăților imobiliare, iar inovația arhitectonică înseamnă că aproape orice – baruri, restaurante, spa-uri, parcuri, hoteluri întregi – poate pluti. Dar dincolo de asta, atracțiile plutitoare sunt pur și simplu fascinante, iar tot ceea ce se află pe apă tinde să aducă un plus de distracție și interes. Iată câteva dintre cele mai interesante atracții turistice construite pe apă.
Taj Lake Palace, Udaipur, India

Indiferent dacă ești un fan înrăit al lui James Bond sau dimpotrivă, va trebui să fii de acord că Taj Lake Palace din Udaipur, India, își merită din plin rolul de moșie a lui… Octopussy. Exteriorul de marmură este greu de trecut cu vederea și, beneficiind de o impecabilă locație lacustră, nu este greu de înțeles de ce mulți oaspeți sunt dispuși să plătească bani grei pentru a trăi precum o… Bond girl, fie și numai pentru o noapte.
Încă de la construcția sa, din secolul 18, Taj Lake Palace a fost conceput pentru a emana lux, având camere elegante, ornamente de marmură și facilități de clasă mondială. O ambarcațiune rapidă oferă acces la acest frumos stabiliment plutitor, iar un majordom este la dispoziția clienților pentru a le satisface orice dorință.
Piscina Badeschiff, Berlin

Cuvântul german Badeschiff, care s-ar traduce prin „navă de scăldat”, este numele perfect pentru singura piscină plutitoare din această listă. Creată în 2004, piscina Badeschiff a fost amenajată dintr-o veche barjă și o găsești în fiecare vară pe râul Spree din Berlin.
După ce s-a stabilit că râul Spree este prea poluat pentru a înota în el, s-a amenajat această piscină, ca loc alternativ de înot. Badeschiff e parte integrantă a unui vechi complex industrial care a fost revigorat după decenii de reproiectare de către colective de artă și alte organizații. Acum, această zonă, cândva în paragină, se mândrește cu restaurante, magazine și această piscină imensă, cu dimensiunea de 32 x 8 metri, simplă, dar vizitată în fiecare vară de mii de berlinezi și turiști. Badeschiff nu are opulența unor alte atracții plutitoare, dar mărimea și accesibilitatea o fac să devină o atracție turistică importantă a capitalei germane.
Piața plutitoare Damnoen Saduak, Thailanda

Situată la 100 km sud de Bangkok, pe un canal construit de regele Rama al IV-lea în 1866, Damnoen Saduak este cea mai populară piață plutitoare din Thailanda și o atracție turistică de prim rang.
În fiecare zi, sute de bărci tradiționale, din lemn, umplu calea navigabilă. Sunt comercianți care vând produse proaspete, dulciuri tradiționale, condimente thailandeze, gustări prăjite și diverse suveniruri, de la pălării conice la umbrele de hârtie.
Pe lângă aceștia, sunt tot atât de multe bărci care transportă turiști care nu prididesc să fotografieze atmosfera generală, iar asta nu face decât să sporească haosul fermecător al acestor piețe celebre.
Sebitseom, insulele plutitoare artificiale din Coreea de Sud

Viva este considerată cea mai mare insulă plutitoare artificială cu energie solară din lume. Creată de guvernul metropolitan din Seul, Viva face parte dintr-un grup de trei insule artificiale denumite Sebitseom. Ea reprezintă o minune ecologică angajată în conservarea ecologiei, fiind în același timp o locație viabilă din punct de vedere comercial pentru turism și comerț. Situată pe râul Han din Seul, această insulă a costat peste 60 de milioane de euro și reprezintă pivotul principal al planului guvernamentale de amenajare pe termen lung al râului Han.
Sebitseom este o atracție importantă pentru vizitatorii din Seul, deoarece are suficient spațiu pentru centre separate de sporturi nautice, expoziții, restaurante, convenții și concerte. Și, spre deosebire de multe atracții plutitoare din întreaga lume, Sebitseom se bazează în întregime pe propria flotabilitate.
Cloud 9, Denarau, Fiji

Ca o mică insulă privată în mijlocul Pacificului de Sud, Cloud 9 este singurul bar plutitor și pizzerie cu foc de lemne din Fiji. Platforma este dotată cu terase pentru plajă, șezlonguri și un sistem de sunet foarte special, dar adevărata distracție este pe apă. Înoți, faci parasailing, faci snorkeling deasupra recifului Ro Ro Reef sau faci o excursie cu jet ski-ul, plină de adrenalină, până la legendarul loc de surf Cloudbreak, unde valurile pot urca până la 6 metri înălțime.
Stadionul plutitor din Singapore

Acest stadion plutitor din Marina Bay, Singapore (The Float @ Marina Bay), este folosit pentru cele mai diverse scopuri. Pe platforma sa de 120 x 83 metri, stadionul a găzduit meciuri de fotbal, concerte, expoziții, spectacole culturale și multe altele. Platforma este realizată în întregime din oțel și are o capacitate de 30.000 de locuri. Inițial, a fost creat ca un loc de desfășurare temporară a activităților sportive în perioada în care se reconstruia Stadionul Național din Singapore.
Din 2007 încoace, stadionul a fost folosit inclusiv pentru parada desfășurată de Ziua Națională din Singapore, dar și pentru alte evenimente naționale. Este remarcabil faptul că stadionul a supraviețuit etichetei inițiale de obiectiv temporar, iar structura lui impresionantă este folosită în continuare.
Louvre Abu Dhabi

Inaugurat în noiembrie 2017 pe Insula Saadiyat, Louvre Abu Dhabi este un produs de profil înalt al unui acord interguvernamental între EAU și Franța. Un arhipelag în sine, orașul-muzeu este construit pe un doc realizat din 1,6 milioane de metri cubi de nisip. Vizitatorii se plimbă de-a lungul unor canale de apă inspirate de sistemele de irigații antice falaj, în timp ce contemplă opere antice și contemporane din întreaga lume.
Cinematograful plutitor din Golful Thailandei

Acest uimitor cinematograf a dat un nou sens conceptului de „drive-in”. Creat de arhitectul german Ole Scheeren, cinematograful plutitor prezenta un ecran uriaș, amplasat pe apă, intercalat între două stânci impunătoare, în apropierea insulei private Yao Noi, din Golful Thailandei.
Exista, de asemenea, o platformă care plutea, de unde spectatorii se relaxau, bucurându-se de spectacol. De ce vorbim la trecut, însă? Pentru că nu vei avea norocul să vezi un film aici. Ultima dată când cinematograful a funcționat a fost pentru festivalul Film on the Rochs Yao Noi. După terminarea festivalului, plutele folosite pentru „sala” de spectacole au fost returnate pescarilor locali, iar cinematograful plutitor a fost îndepărtat. Să sperăm că cinematograful va fi pus în funcțiune și pentru alte evenimente, dar totul depinde de creatorul lui.
Citește și: Cele mai frumoase orașe antice din Grecia