Nimeni nu poate nega faptul că lumea noastră e plină de tot felul de monumente și construcții care abordează arhitectura mai puțin tradițională. Dintr-un capăt în altul al globului, întâlnim multe clădiri deosebite, de la restaurante ciudate la temple unice și stranii sau muzee bizare. Arhitecți care mai de care mai creativi au produs planurile a numeroase structuri și clădiri impresionante care nu doar că uimesc vizitatorii, ci, pe alocuri, chiar sfidează legile naturii. Am adunat în acest articol câteva dintre cele mai remarcabile construcții ale lumii, pe care în mod cert ți-ar plăcea să le vizitezi.

Basket Building, SUA

basket building
Foto: archinect.com

Construită sub forma unui gigantic coș de cumpărături, Basket Building este nu doar o clădire foarte frumoasă, dar și un adevărat deliciu vizual pentru cei care vor să descopere și să admire lucrurile unice ale lumii. Situată în Ohio, SUA, Basket Building este una dintre cele mai bizare clădiri din lume, adăpostind sediul central al companiei Longaberger Basket.

Această construcție unică imită cu precizie un coș obișnuit de cumpărături, fiind de 160 de ori mai mare decât mărimea medie a coșurilor realizate de compania-mamă. Datorită formei sale unice, „Clădirea Coș” din Newark a devenit una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale statului Ohio, remarcându-se de la distanță în special prin cele două „mânere” atașate de acoperiș.

Le Palais Bulle, Franța

Bubble Palace
Foto: monaco-tribune.com

„Palatul Bulelor” este o reședință imensă situată în Théoule-sur-Mer, în apropiere de Cannes, Franța. Clădirea a fost proiectată de arhitectul maghiar Antti Lovag, fiind construită între 1975 și 1989 inițial pentru un industriaș francez. În 1992, marele designer Pierre Cardin a cumpărat Le Palais Bulle pentru a-l folosi drept casă de vacanță.

Construcția are 1200 de metri pătrați și este compusă dintr-o impresionantă zonă de intrare, un salon panoramic, un amfiteatru de vară cu 500 de locuri, zece dormitoare, multiple piscine și cascade. Cardin și-a promovat proprietatea, de-a lungul anilor, în ideea asemuirii cu „corpul unei femei”, formele antropomorfice mimând șoldurile unduitoare ale unei femei-Bond. Pierre Cardin a pus în vânzare această minunăție, în prezent palatul putând fi închiriat, cu circa 27.000 euro pe zi, pentru diverse evenimente – premiere de film, nunți sau ședințe foto.

Casa Terracota, Columbia

Casa Terracota
Foto: Pinterest

Denumită și Casa Ceramică, această construcție este o operă realizată manual în totalitate din lut uscat la soare. Aflată într-un sat de munte din Columbia, neobișnuita clădire este prezentată de către localnici drept… Casa Flinstone. În fapt, Casa Terracota se înfățișează publicului sub forma unei movile mari de lut, modelată pentru a arăta ca o cabană. Ciudata structură este înconjurată de un teren agricol verde luxuriant fiind poziționată în fața unui splendid peisaj montan.

Casa Pământului, Elveția

Earth House
Foto: newatlas.com

Cu o înfățisare desprinsă din filmele cu hobbiți, „Casa Pământului” (Earth House) este o minune arhitectonică amenajată sub pământ, acesta formând pereții construcției. Vorbim despre mai multe case construite în interiorul unor dealuri, care au ca acoperiș și ca vârf al structurilor lor, pământul. Oamenii au locuit în astfel de case încă din vremuri preistorice, acestea fiind considerate unele dintre cele mai neobișnuite locuințe din lume.

Ideea a fost preluată de o companie interesată în construirea unor locuințe ecologice. Aflate în localitatea elvețiană Dietikon, casele terestre se întind pe o suprafață totală de 4000 mp, fiecare dintre ele având suprafațe între 60 și 200 mp. Sunt trei case cu trei camere, una cu patru, una cu cinci, trei cu șase și una cu șapte camere.

Dubai Frame

dubai frame
Foto: Arnaud Martinez

Rama din Dubai este cea mai mare… ramă din lume, având o înălțime de 150 m și o lățime de 105. Aceasta construcție iconică a fost concepută de Fernando Donis, care a simțit nevoia ca în loc de altă clădire sofisticată realizată în Dubai, să facă un monument care să le „încadreze” pe cele deja existente, punând în valoare prezentul și trecutul emiratului.

Construcția este, totuși, destul de controversată, Donis fiind desemnat câștigătorul unei competiții de design organizate de către Guvernul din Dubai. El susține, însă, că a realizat-o înainte de anunțarea competiției și că nu a avut niciun contract cu statul, neprimind vreo compensație.

Centrul cultural și expozițional Wuxi Wanda, China

wuxi wanda
Foto: alluringworld.com

Recent construitul centru cultural și expozițional Wuxi Wanda este considerat „cea mai mare clădire în formă de ceainic” din lume. Aflată în orașul Wuxi, în vecinătatea fluviului Yangtze și a lacului Taihu, construcția are menirea de a promova cultura și obiceiurile locale.

Maestrul Wang Jinchuan, vechi creator de ceainice, a avut doar cuvinte de laudă la adresa designului clădirii, spunând că acesta „reflectă într-o foarte mare măsură cultura ceainicelor de lut”. Având o înălțime de 38,8 metri și un diametru de aproape 50 de metri, cu o suprafață de 5000 mp, Wuxi Wanda e realizată din plăci de aluminiu și sticlă. Fiecare piesă de sticlă are o formă și o mărime diferită, acoperișul fiind realizat din vitralii. Clădirea are trei etaje

Clădirea Selfridges, Anglia

Selfridges Building
Foto: Wikipedia

Proiectată de către compania de arhitectură Future Systems, Selfridges Building este una dintre punctele de atracție ale orașului britanic Birmingham. Construcția constă dintr-un cadru de oțel, cu o fațadă din beton vopsit. A fost terminată în anul 2003 și, de atunci, a devenit o emblemă arhitectonică a orașului, contribuind din plin la „rejuvenarea” unei localități ce și-a propus să aibă o imagine modernă.

Citește și: 5 atracții neobișnuite din Europa