Au fost ridicate acum sute de ani cu scopul de a găzdui lupte epice între gladiatori, execuții publice și alte evenimente majore ale acelor vremuri. Vorbim despre superbele amfiteatre antice, considerate astăzi unele dintre cele mai spectaculoase  atracții istorice, capabile să impresioneze și după atâta timp cu măreția și frumusețea lor. Pentru greci și romani, mersul la amfiteatru era una dintre cele mai importante activități ale vieții culturale. Deși multe edificii de acest fel au fost uitate, câteva au fost restaurate de arhitecți talentați, fiind pregătite să încânte din nou mulțimile curioase. Pe scenele unde cândva aveau loc bătălii sângeroase și competiții acerbe, astăzi au loc evenimente mult mai pașnice: piese de teatru, concerte și festivaluri. Așadar… ce-ai zice de o vizită la cele mai frumoase amfiteatre și arene antice, unde încă poți fi spectator?

Odeonul lui Herodes Atticus, Grecia

Herodes Atticus.
Foto: Patricia Enciso

Pe versantul sudic al Acropolei se află cea mai importantă atracție turistică antică – Odeonul lui Herodes Atticus. Numele amfiteatrului a fost ales pentru a-și onora fondatorul – Herodes Atticus, o remarcabilă personalitate publică și politică. La baza construcției a stat un motiv foarte romantic: marele orator grec a ridicat edificiul în memoria soției sale. Regilla, o femeie incredibil de frumoasă care a murit pe nedrept când era încă în floarea vârstei. Pentru că pierderea suferită a fost enormă, Herodes a trecut printr-o depresie cumplită, care l-a sechestrat în propria casă timp de un an.

Arena Pulska, Croația

pula arena
Foto: 4FR

În Croația, cel mai frumos și bine conservat amfiteatru poate fi găsit în orașul Pula. Construcția lui a durat peste 40 de ani și a fost finalizată în anul 68 d.Hr. În zilele noastre, Arena Pulska este o locație unde se desfășoară regulat spectacole: piese de teatru, adunări cu public și concerte care capătă un farmec aparte, datorită zidurilor care încă arată ca în prima zi. În plus, cele trei coloane romane și cele patru turnuri au supraviețuit în mod miraculos trecerii timpului. Iar dacă ne referim la mărimea amfiteatrului, trebuie menționat că acesta ocupă locul șase în clasamentul celor mai mari amfiteatre antice.

Amfiteatrul Aspendos, Turcia

Aspendos
Foto: Oneren

Turcia este o destinație binecunoscută atunci când vine vorba de frumoasele amfiteatre antice. Totuși, în zilele noastre, doar câteva dintre acestea mai pot fi folosite pentru evenimente culturale. Unul dintre ele este situat în orașul Aspendos, și, împreună cu apeductul bine conservat, amfiteatrul reprezintă principala atracție istorică a orașului.

Multe legende frumoase au fost asociate cu ridicarea acestor construcții: conform uneia dintre ele, doi arhitecți talentați visau să se căsătorească cu fiica împăratului, care era renumită pentru frumusețea ei. Pentru a-l impresiona atât pe împărat, cât și pe fiica sa, aceștia au ridicat fiecare câte un amfiteatru, unul mai frumos ca celălalt.

Teatrul Caesarea, Israel

Caesarea theatre
Foto: operabase.com

În Israel, orașul Caesarea adăpostește încă unul dintre amfiteatrele operaționale ale lumii. Istoria acestui oraș antic nu este deloc una pașnică: timp de sute de ani, acesta a fost ținta multor cuceritori, care l-au atacat și distrus în repetate rânduri. De asemenea, un alt „atacator” al acestui oraș a fost marea, o bună parte din suprafața fiind inundată. Principalul martor al acestor evenimente a fost amfiteatrul roman, pe care arheologii l-au descoperit în anii `20 ai secolului trecut.

Arena din Nimes, Franța

nimes
Foto: Andrey Khrobostov

Unul dintre cele mai mari amfiteatre din lume se află în orașul francez Nimes. Fațada sa exterioară este extraordinar de frumoasă și complexă, fiind decorată cu 120 de arcade. Lungimea arenei eliptice măsoară 133 de metri, iar lățimea atinge aproximativ 101 metri. Teatrul antic poate găzdui până la 24.000 de spectatori și este cunoscut în zilele noastre drept o destinație populară unde au loc festivaluri de film, muzică, dar și alte evenimente culturale importante.

Teatrul grec din Taormina, Italia

taormina
Foto: Pilat666

Orașul italian Taormina deține și el un simbol antic unic în lume: un amfiteatru frumos, dovadă a tradițiilor culturale din trecut. Conform cercetătorilor, teatrul a fost construit în secolul al II-lea, î.Hr.. Pentru ridicarea lui, localnicii au depus un efort comun considerabil: aceștia au fost nevoiți să niveleze vârful unui munte imens, proces în urma căruia au mutat aproximativ 100.000 de metri cubi de calcar.

Colosseumul din Roma, Italia

colosseum
Foto: ventdusud

Colosseumul este cel mai cunoscut amfiteatru din lume, „suvenir” păstrat încă din vremurile Romei Antice. Este, de asemenea, și cea mai mare clădire de acest fel a lumii antice. Construcția amfiteatrului a început în anul 72 d.Hr.., fiind finalizată în opt ani. Având 48,5 metri înălțime și 188 de metri lungime, structura poate acomoda până la 50.000 de spectatori fiind și astăzi, deseori, gazda unor evenimente importante.

Amfiteatrul era folosit pentru luptele de gladiatori și, mai târziu, pentru execuțiile publice ale primilor creștini. Vreme de aproape 2000 de ani el a rămas, însă, simbolul Romei, iar în anul 2007 a fost recunoscut drept una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.

Citește și: 7 piramide antice care uimesc turiștii