Madrid este un oraș accesibil atât din punct de vedere al prețurilor, cât și al variantelor de acces: avion, tren, autocar, sau chiar cu mașina personală, dacă decizi să te aventurezi într-un turneu îndelungat prin Europa. Stilul de viață spaniol este unul animat și fără pretenții, localnicii și turiștii deopotrivă având la dispoziție o mulțime de atracții interesante, dintre care câteva sunt perfecte mai ales pentru îndrăgostiți.

Startul experiențelor în frumosul Madrid poate fi dat de o plimbare pietonală către Puerta del Sol și Plaza Mayor. Aceste două locuri importante din capitala Spaniei, care freamătă de zumzet citadin, au culoare, magazine, restaurante, cafenele și multe altele. De aici te poți strecura mai departe pe străzile înguste din jur, unde vei găsi piețe, baruri cu tapas delicioase, relaxante spații verzi și alte delicii tradiționale.

Savurează apusurile sângerii

madrid sunset
Foto: losadio

Barurile de pe acoperișurile Madridului sunt o modalitate ideală de a te relaxa odată cu trecerea de la zi la noapte, deci dacă simți nevoia de un răgaz romantic departe de străzile aglomerate, acestea vor fi Asul din mâneca ta. Unul dintre cele mai populare puncte de belvedere este Cercul Artelor Frumoase, care oferă o priveliște de 360 ​​de grade asupra orașului. Hotelul NH Collection Madrid Gran Via se mândrește și el cu un frumos spațiu în aer liber, iar dacă te vei putea dezlipi de priveliștea superbă văzută de pe balconul său, te poți folosi de internetul wi-fi gratuit din interior.

Urmărește un fascinant spectacol de flamenco

flamenco madrid
Foto: Ingolf Pompe

O altă experiență autentică – și deopotrivă romantică –  pe care nu ar trebui să o ratezi este oportunitatea de a asista la o demonstrație de flamenco. Madridul găzduiește câteva zeci de locații unde poți urmări un astfel de spectacol live, care include dansatori, cântăreți și muzicieni talentați.

El Teatro Flamenco, care se autoproclamă „primul teatru flamenco din lume” pune la dispoziție mese și scaune în stil de cabaret, care se bucură de o priveliște perfectă către scena puțin ridicată de la sol. Barul se deschide cu puțin înainte de ridicarea cortinei, deci încearcă să-ți iei cele mai bune cocktailuri la intrare, pentru a le savura în timpul spectacolului.

Villa Rosa este o locație mai rustică a Madridului, care își poziționează scena la același nivel cu publicul. Înainte de a intra în sala de spectacol, admiră plăcile rafinate de faianță care îmbracă exteriorul – ele descriu diferite locații spaniole populare, dar sunt și fundalul colorat din spatele unor exerciții de dans. Pe lângă emoția degajată de artiști în timpul dansului, vei putea savura și băuturi sau gustări delicioase atutentice.

Savurează aromele unice ale Madridului

Ce nu e de iubit la un oraș care consideră că ciocolata caldă și churros-ul sunt ingredientele necesare unui început de zi ca la carte? Madridul este, de asemenea, raiul turiștilor care apreciază carnea de porc: poți înfuleca aici unele dintre cele mai gustoase sandvișuri cu șuncă de porc din lume, pentru doar un euro!

Piața San Miguel Madrid
Piața San Miguel Madrid / Foto: Canva Photos

Piața San Miguel pune și ea pe tavă o gamă foarte largă de delicatese, din care să te înfrupți alături de iubitul tău: aici ai ocazia să cumperi cele mai bune ingrediente pentru un picnic delicios: brânzeturi rafinate, fructe de mare, măsline, somon afumat, deserturi și băuturi de luat la pachet. Fiecare colț de stradă reprezintă șansa unui deliciu ieftin în Madrid, produsele de la tarabe variind de la bocadillo de calamares (sandviș cu calmari prăjiți), la platouri imense cu fructe de mare proaspete.

După ce ai cheltuit o sumă infimă pentru a-ți potoli foamea și poftele, mai fă puțin loc pentru un alt deliciu tradițional: paella suculentă de la La Paella de la Reina, un restaurant rafinat situat la câteva străzi distanță de aglomerata Gran Via. În cazul în care nici după aceasta nu ești pe deplin sătul, sugestia este o vizită la Restaurante Botín, o locație care pretinde a fi cel mai vechi restaurant din lume (așa cum o fac, desigur, și altele). Meniul de aici abundă în carne rumenită la grătar sau afumată la perfecțiune.

Îndrăgostiții de deserturi ar trebui să viziteze brutăria La Mallorquina din Puerta del Sol, care și-a deschis ușile către public acum mult timp, în 1894. Deși magazinul de la parter este adesea plin-ochi, la etaj se află o ceainărie liniștită, unde mai mult ca sigur poți servi în tihnă produsele de patiserie și o cafea sau un ceai fierbinte. Motto-ul magazinului este, de asemenea, unul memorabil: „Acolo unde se află o prăjitură, există speranță, iar la noi vei găsi întotdeauna prăjituri!”

Admiră arta superbă a Madridului

Prado
Muzeul Prado / Foto: Andrei Khrobostov

Indiferent de stilurile de artă pe care le preferi, Madrid are câte un loc în care să le poți admira pe fiecare. Cel mai cunoscut muzeu local este masivul Prado – acesta și-a aniversat frumoasa vârstă de 200 de ani de existență, oferindu-le turiștilor săi exponate ce portretizează secole întregi de artă plastică din întreaga lume.

Deoarece ai avea nevoie de cel puțin o viață pentru a absorbi întreaga bogăție a muzeului Prado, încearcă să te concentrezi asupra celor mai importante piese ale sale în timpul vizitei: printre ele se numără extatica Grădina deliciilor pământești de Hieronymus Bosch și îngrozitorul Triumf al  morții, al lui Pieter Bruegel cel Bătrân. Nu rata lucrările lui El Greco, Velázquez, Goya, Rubens și Titian. Pe scurt, încearcă să vizitezi cât poți de mult, însă fii sigur că bifezi întâi de pe listă cei mai importanți artiști!

Operele maeștrilor spanioli moderni pot fi admirate în cadrul muzeului Reina Sofia, care expune piese valoroase, precum Guernica lui Picasso sau picturile semnate de Salvador Dalí. Nu în ultimul rând, dă-le și muzeelor mai mici din Madrid o șansă: împreună cu jumătatea ta, veți rămâne impresionați de Sorolla (un tribut plin de dragoste adus de un artist pentru soția lui), dar și de muzeele Romantismului și Artelor Decorative.

Relaxează-te într-unul dintre hotelurile de lux mai accesibile

Mandarin Oriental madrid
Hotel Mandarin Oriental / Foto: Booking.com

Două dintre cele mai emblematice mărci hoteliere, Four Seasons din Puerta del Sol și Mandarin Oriental din fostul Hotel Ritz, s-au redeschis la sfârșitul anului 2019, devenind astfel refugii de vis pentru romanticii îndrăgostiți. Cel din urmă a trecut printr-un proces de renovare amplu, ce a costat 100 de milioane de euro, în urma căruia acoperișul a fost refăcut din sticlă, iar subsolul clădirii a devenit ascunzătoarea unei piscine absolut îmbietoare. Nu în cele din urmă, hotelul pune la dispoziție și o suită regală cu o belvedere superbă spre Prado. Aceste hoteluri de lux vin la pachet cu restaurante cochete, cu liste de vinuri impresionante, baruri pe acoperiș, tapas din belșug și locuri romantice pentru a savura cocktailuri reci și șampanie aromată.

Alte hoteluri la prețuri accesibile care merită luate în considerare sunt Iberostar, Hyatt, NH Collection, Autograph, Marriott, Barcelo, Gran Meliá și W, dintre care majoritatea se află chiar în proximitatea centrului orașului.

Citește și: Cele mai frumoase catedrale din Europa