Sub mările și oceanele planetei există o lume întreagă, ce așteaptă să fie explorată de către temerari. De la orașe scufundate acum sute de ani la peșteri orbitor de albe ce seamănă cu adevărate catedrale subacvatice, de la muzee la hoteluri, posibilitățile de a vedea ceva interesant sub apă sunt, practic, nelimitate. Mai jos am selectat doar 9 atracții subacvatice pentru iubitorii de scufundări:

Parcul de sculptură subacvatică, Grenada, Caraibe

Underwater Sculpture Park, Grenada
Foto: uncommoncaribbean.com

Primul parc subacvatic din lume, realizat de artistul britanic Jason deCaires Taylor, a dat startul unui val de galerii de artă subacvatice după ce a fost inaugurat în mai 2006. Este ancorat la trei km de capitala Grenadei, în zona marină protejată Molinere Beauséjour. Aici se regăsesc 75 de sculpturi ce reprezintă atât oameni cât și natură statică – inclusiv un cerc de copii care se țin de mână și gânditorul „Corespondent Pierdut”, așezat lângă mașina lui de scris.

Muzeul de artă subacvatică (Moua), Reciful John Brewer, Australia

Museum of Underwater Art
Foto: Jason deCaires Taylor

Dacă derulăm pe repede înainte 14 ani, cel mai recent proiect al lui Jason deCaires Taylor, despre care aminteam mai sus, este Muzeul Artei Subacvatice (Moua) aflat în Marele Recif de Corali al Australiei, la un drum de două ore cu vaporul față de Coasta Queensland. Proiectul a fost creat pentru a scoate în relief pericolul în care se află reciful, sculpturile fiind făcute din ciment special și oțel inoxidabil pentru a încuraja creșterea coralilor. Inaugurarea sa a fost amânată din cauza coronavirusului, dar expozițiile aflate sub apă sunt acum deschise pentru scafandri și amatori de snorkeling.

Hristosul Abisului, Italia

Christ of the Abyss
Foto: santosepulcro.co.il

Localizată pe coasta de vest a Italiei, aproape de San Fruttuoso, aceasta este statuia originală subacvatică a lui Iisus, copii ale ei putând fi văzute și în alte colțuri ale lumii. Aflată la 17 metri sub apă este, actualmente, acoperită de corali. Statuia înaltă de 2,4 metri îl înfățișează pe Iisus cu brațele întinse și privirea către ceruri. Sculptura a fost creată de Guido Galletti la comanda șoferului italian Duilio Marcante în 1954. Duilio a făcut comanda pentru a-și onora prietenul și colegul de scufundări Dario Gonzatti, care a murit, din păcate, cu câțiva ani înainte în timpul unei coborâri în adâncuri.

CITEȘTE ȘI  Colmar, probabil cel mai frumos orasel din lume...

Muzeul militar subacvatic, Aqaba, Iordania

Underwater military museum, Aqaba
Foto: aqaba.jo

Chiar în largul coastei din orașul iordanian Aqaba, de pe țărmul Mării Roșii, se află o colecție de echipamente militare. Tancuri, un elicopter și un transportator de trupe au fost scufundate și aranjate în așa fel încât să „mimeze” o formațiune de luptă. Aflat la 15-28 de metri adâncime, muzeul a fost inaugurat în iulie 2019 și este vizitat atât de snorkeleri, cât și scafandri. Au fost luate măsuri suplimentare pentru a nu deranja viața marină pe timpul construcției, fiind înlăturate toate materialele chimice sau care prezentau alte riscuri.

Muzeul Subacvatic al Capului Tarkhankut, Ucraina

Cape Tarkhankut's Underwater Museum
Foto: themoscowtimes.com

După prăbușirea Uniunii Sovietice, scafandrul Vladimir Borumensky a colectat statuile liderilor comuniști și a început să le dea drumul în Marea Neagră, în zona Capului Tarkhankut din Crimeea. La început, aceste busturi care îi includ pe Lenin, Stalin și Marx au format „Aleea Liderilor”, o linie subacvatică alcătuită din marii conducători ai URSS-ului. Cu timpul, la această linie au mai fost adăugate de diverși scafandri și alte sculpturi, ajungându-se acum la peste 50 de sculpturi ce împodobesc patul marin, printre acestea numărându-se unele ce reprezintă Tower Bridge, din Londra sau Tour Eiffel, din Paris.

Oficiul Poștal subacvatic, Vanuatu

Underwater Post Office, Vanuatu
Foto: vanuatupost.vu

Pentru mulți, o vizită la oficiul poștal este unul dintre cele mai plictisitoare lucruri – doar știm ce se întâmplă acolo, în special la Poșta Română! Nu este cazul în Vanuatu, unde primul și singurul oficiu poștal de acest gen din lume se ascunde la 2,8 metri adâncime, chiar lângă linia de coastă, în Hideaway Island Marine Sanctuary. Vizitatorii pot face snorkeling sau scufundări pentru a ajunge până la geamul unde pot lăsa o vedere specială, rezistentă la apă, ce poate fi trimisă apoi oriunde în lume.

Titanic RMS, Oceanul Atlantic

RMS Titanic
Foto: via astrosurf.com

Titanic, cea mai cunoscută navă naufragiată din toate timpurile, se odihnește ăncepând cu anul 1912, la două mile adâncime în Oceanul Atlantic. Din 2021, compania OceanGate ia la bordul unui submarin un număr limitat de invitați, alături de echipajul său, într-o expediție științifică live pentru a captura primele imagini 4K ale Titanicului. În August 2019, scafandrii au explorat epava pentru prima oară după 15 ani și au descoperit că aceasta se deteriorează din cauza bacteriilor și a coroziunii produse de sare. Partea de la tribordul unde se afla biroul comandantului a dispărut complet, iar scafandrii au prezis că nu va mai dura mult până când întregul vas se va deteriora iremediabil.

CITEȘTE ȘI  O vizită în Muntenegru

Muzeul Subacvatic de Arte, Mexic

Museo Subacuático de Arte
Foto: mexicanisimo.com.mx

Amenajată în anul 2009 cu lucrările aceluiași Jason deCaires Taylor, această galerie cu sculpturi subacvatice este realmente feerică, fiind populată de 500 de figuri în mărime naturală, poziționate cu atenție în apele teritoriale ale Cancúnului. Este construită din materiale ce promovează viața marină, sculpturile fiind îmbrăcate într-un recif viu care elimină astfel presiunea de pe zonele cu probleme din apropiere.

Efectul final se concretizează într-o lume formată din figuri încrustate în corali, între care se remarcă un bărbat întins pe o canapea, grupuri de oameni aflați în așteptare și o mașină abandonată, toate acestea fiind înconjurate, evident, de bancuri de pești, probabil curioși la rândul lor, precum vizitatorii umani ai muzeului.

Muzeul Subacvatic, Cannes, Franța

Underwater museum, Cannes
Foto: timeout.com

Grație Festivalului de film ce se desfășoară anual, stațiunea Cannes este obișnuită să întâmpine personaje foarte cunoscute. Acum, însă, în locul vedetelor de la Hollywood, ultimele staruri care au „descoperit” orașul (și care așteaptă, la rândul lor, să fie descoperite) sunt șase sculpturi din ciment, fiecare cântărind câte zece tone și având… pH-ul neutru.

Aceste sculpturi fac parte din noul muzeu al lui Jason deCaires Taylor, aflat între Cannes și Insula Sfânta Marguerita. Fiecare chip este modelat după profilurile rezidenților din Cannes, inclusiv școlari și pescari. Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de patru ani, deoarece a fost necesară eliberarea spațiului în care este amplasat de toate gunoaiele și reziduurile marine. Creat pentru snorkeleri, intrarea este gratuită.

Citește și: Cele mai frumoase statui din lume