O vacanță este modul perfect de a lua o bine-meritată pauză de la zumzetul vieții cotidiene. Dacă luăm în considerare o locație liniștită, unde să îți poți auzi gândurile, escapada se transformă într-o deconectare totală de la tot ce înseamnă străzi aglomerate și mulțimi invazive de persoane. Am inclus în lista următoare opt astfel de destinații relaxante, pornind de la cabane situate în regiuni arctice și până la insule retrase.

Cabana din Port Ashton

Portul Ashton
Foto: portashtonlodge.com

Această căsuță din lemn este accesibilă doar prin intermediul aerului sau al apei, fiind situată în Alaska, mai exact în golful Prince William. Prin urmare, după ce faci rost de o barcă, de un avion sau de un elicopter, te poți bucura de o cabană în exclusivitate, înconjurată de sălbăticia neexploatată a Alaskăi. Locul în sine oferă multe activități pentru turiști, fapt care, de altfel, i-a oferit statului nord-american celebritatea: plimbări cu caiacul, drumeții sau beachcombing – o activitate în care turiștii parcurg plaja în lung și în lat în căutare de comori ascunse. Pe lângă acestea, la finalul zilei vizitatorii se pot relaxa într-o cadă cu hidromasaj pe lemne, cunoscută la noi sub numele de ciubăr.

Iurtă tradițională // Khushuut, Mongolia

iurta mongola
Foto: Airbnb

Dacă te consideri o persoană extrovertită, căreia îi place să socializeze, probabil că această iurtă tradițională nu este chiar cea mai bună alegere. Cortul circular, specific culturii mongole, se află în Parcul Național Altai Tavan Bogd, la o călătorie de aproximativ șase ore față de orașul Ulgii. Astfel, datorită locației retrase, această destinație li se va potrivi ca o mănușă celor care preferă solitudinea. Din punct de vedere al activităților desfășurate aici, în zonă există numeroase trasee de drumeție către lacurile și cascadele locale. Dar dacă nu ai chef de efort fizic, te poți relaxa la umbra munților Altai, iar dacă tânjești după contact uman te poți împrieteni cu familia vânătorilor de vulturi din apropiere.

Skylodge Adventure Suites // Urubamba, Peru

Skylodge Adventure Suites
Foto: Airbnb

Unde altundeva să scapi de zgomotul cotidian dacă nu la înălțimi amețitoare? Skylodge Adventure Suites sunt situate într-o zonă montană, deasupra Văii Sacre, din Peru. Pentru a ajunge aici ești nevoit să parcurgi un traseu de aproximativ 400 de metri, cu scări abrupte și cabluri de oțel, sau să îți testezi curajul pe tiroliana pusă la dispoziție. Dar aceste amănunte nu trebuie să descurajeze! Orice efort va fi răsplătit cu superba priveliște ce poate fi observată din „capsula” de sticlă amplasată pe versantul stâncos.

Himalaya Retreat // Manaldi, India

Himalaya Retreat
Foto: Airbnb

Această confortabilă proprietate listată pe site-ul Airbnb se află ascunsă printre vârfurile acoperite de zăpadă ale munților Himalaya. Nu vei putea ajunge aici cu mașina, deoarece nu exită drumuri: singura cale de acces este o cărare abruptă de munte a cărei parcurgere durează cam 50 de minute. Deși pare greu de străbătut, acest traseu propune o întreagă experiență – de-a lungul lui te vei plimba printre cascade spectaculoase și livezi de meri. Deși clădirea este complet izolată, proprietarii locuiesc la etajul superior al acesteia, deci în caz că ți-ai uitat pasta de dinți acasă, vei avea la cine să apelezi pentru un împrumut.

O insulă privată // Cavinti, Filipine

cavinti filipine
Foto: Airbnb

Dacă ești un împătimit al peisajelor paradisiace, aceasta este destinația perfectă: o insulă privată din Filipine, aflată pe un lac din munții Sierra Madre, la o distanță de aproximativ trei ore de Manila. Ca întindere, insula este foarte mică – există doar un bungalow cu un singur dormitor, un  foc de tabară în fața lui și, desigur, liniște completă. Fiind atât de ascunsă, în momentul în care ai pășit în afara bărcii care te-a adus aici poți spune că ai lăsat în urmă tot ce înseamnă civilizație.

Cabana Reinheim // Svalbard, Norvegia

Reinheim
Foto: visitsvalbard.com

Putem spune cu mâna pe inimă că Svalbard se abate de la orice cărare bătătorită de pașii turiștilor – arhipelagul norvegian se află la doar câteva sute de kilometri distanță de Polul Nord și este unul dintre cele mai bune locuri de pe Pământ pentru a experimenta sălbăticia arctică autentică. Cabana Reinheim a fost construită fix pentru acest lucru: odată ce ai ajuns acolo după o călătorie pe jos, cu schiurile sau cu sania trasă de câini (vehiculele motorizate sunt strict interzise), te poți relaxa privind munții și ghețarii din jur.

Totuși, dacă preferi să îți desfășori activitățile în interior, la căldură, te vei bucura de o saună personală și de o sobă pe lemne în care poți coace pâine, desigur, dacă ai talent la așa ceva. Cabana are proprii câini de încredere, prezenți atât pentru companie, cât și pentru a te apăra în caz de un eventual atac al urșilor polari.

Dunes Lodge // Rezervația Naturală NamibRand, Namibia

Dunes Lodge
Foto: wolwedans.com

Te invităm să vii la Dunes Lodge pentru a vedea cum arată centrul Rezervației Naturale NamibRand! Căbănuțele sunt situate pe un platou ce oferă o vedere panoramică de 360 de grade asupra întregului deșert. Deși locația este una retrasă, oaspeții au acces la numeroase facilități moderne, de la piscină și bar la crame cu vinuri alese.

Cazare în căsuțe comunitare // Insulele Pitcairn

pitcairn
Foto: Airbnb

Insulele Pitcairn, situate în sudul Oceanului Pacific, reprezintă unul dintre cele mai izolate locuri din lume. Pentru a ajunge aici trebuie să te aventurezi într-o călătorie pe o navă de marfă care lucrează ocazional în anumite perioade ale anului – aceasta pleacă din Polinezia Franceză și străbate întreaga distanță în două zile. Dacă poți face față acestui drum anevoios, la sosire vei fi cazat în una dintre cele 13 case comunitare de pe insulă. Activitățile pe care le poți face aici sunt destul de simple: drumeții, înot, ori poți face cunoștință cu toți cei 50 de rezidenți permanenți ce numesc Pitcairn acasă.

Citește și: Edinburgh, orașul scoțian de care te vei îndrăgosti