Europa este casa unora dintre cele mai frumoase lanțuri muntoase ale lumii. Alpii, Pirineii, Caucazul și Munții Carpați se întind de-a lungul bătrânului continent, având multe vârfuri minunate, acoperite de zăpadă. Printre ele se numără și cele de mai jos, și ar trebui să ajungi la fața locului ca să le apreciezi la adevărata valoare măreția și frumusețea.

Mont Blanc (Italia și Franța)

Mont Blanc

Teoretic aflat la granița dintre Italia și Franța, dar, din punct de vedere geografic, pe teritoriul „cocoșilor galici”, Mont Blanc este adesea considerat ca fiind al doilea cel mai celebru munte din Alpi, după Matterhorn. Are impresionanta înălțime de 4.807 m, iar priveliștile mărețe pe care le oferă vârful lui nu dezamăgesc, fie că te afli la poale sau că le vezi de la geamul unui avion, în timpul unui zbor Milano – Paris.

Iubitorii sporturilor de iarnă sunt întotdeauna impresionați de multitudinea de activități ce au în prim-plan schiul, snowboardingul și alte aventuri hibernale, deși cel mai mare și cel mai bun mod de a experimenta Mont Blanc este, bineînțeles, alpinismul. În plus, pe aventurierii ghețurilor îi așteaptă la Monte Blanc ghețarul Mer de Glace, al doilea ca lungime din Alpi.

Muntele Kazbek, Georgia

Kazbek

Muntele Kazbek (cunoscut și sub numele de Stepantsminda) este, de fapt, o subclasă latentă de vulcan (un stratovulcan), similar cu o parte a lanțului muntos Caucaz, statutul său vulcanic aducându-i porecla de „Muntele topit”. Kazbek este considerat al treilea cel mai înalt vârf din Georgia, având o înălțime de 5.047 m, dar doar al șaptelea cel mai înalt din Caucaz. Deși este o adevărată performanță să îl escaladezi, prezența impunătoare a lui Kazbek poate fi savurată în siguranță și din satul Stepantsminda, aflat în apropiere.

Kazbek este considerat bijuteria „coroanei” și situl principal al Parcului Național Kazbegi, care găzduiește un număr mare de pajiști și păduri de fag, fapt ce-l transformă într-o minunată destinație pentru alpiniști și iubitori de natură deopotrivă. Cu toate acestea, vremea imprevizibilă face ca ascensiunea să fie dificilă, așa că alpiniștii începători trebuie să fie atenți și foarte bine pregătiți pentru o aventură pe măsură.

Monte Rosa (Elveția)

Monte Rosa

Monte Rosa este un masiv alcătuit din mai multe vârfuri, cel mai înalt vârf din acest lanț (Dufourspitze) având o altitudine de 4.634 de metri cu care își revendică titlul de campion al înălțimilor elvețiene.  Este situat în partea de est a Alpilor Pennini, la granița cu Italia. Celelalte vârfuri din acest lanț sunt Dunantspitze (4.632 m), Grenzgipfel (4.618 m) și Nordend (4.609 m).

Tour de Mont Rosa este o drumeție dificilă care înconjoară Monte Rosa, traversând atât Alpii elvețieni, cât și pe cei italieni și oferind priveliști fantastice ale acestui vârf masiv. O altă zonă populară pentru a admira Monte Rosa este Gornergrat, o creastă ce domină peste douăzeci de vârfuri de peste 4.000 de metri, precum și ghețarul Gorner. La aceasta se poate ajunge din Zermatt cu trenul Gornergrat.

În timpul lunilor de vară, numeroși alpiniști se adună la baza Monte Rosa în ideea de a escalada vârfurile acestuia.

Matterhorn (Elveția și Italia)

Matterhorn

Cunoscut și sub numele de „muntele munților”, Matterhorn este unul dintre cele mai populare vârfuri din Europa, aflat pe principala linie de demarcație dintre Elveția și Italia. Acest vârf piramidal mare, aproape simetric, oferă un paradis pentru toți iubitorii de natură în căutare de liniște și relaxare.

Cu ai săi 4.478 de metri, Matterhorn este unul dintre cele mai înalte vârfuri din Alpi și din Europa, ca fapt divers el apărând pe ambalajul celebrei ciocolate elvețiene Toblerone. Satul elvețian Zermatt, aflat la o distanță de 10 km, este locul ideal în care îți poți petrece o vacanță în apropiere de Matterhorn.

Shkhara (Georgia)

Shkhara

Un alt vârf georgian din regiunea caucaziană Svaneti. Shkhara – în fapt, cel mai înalt vârf din Georgia – este pur și simplu uluitor. În cel mai înalt punct al lui are o creastă de 12 km, cunoscută sub numele de Bezingi, formată la altitudinea de 5.201 m. Shkhara a fost escaladat pentru prima dată în 1888 și nu este considerat nici pe departe un munte facil. Alpiniștii începători descurajați de provocarea de la fața locului, pot fi însă fermecați de satul georgian local Ushguli, un sit oficial al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Shkhara este, așadar, genul de ascensiune cu risc ridicat, dar cu recompensă mare. Nivelul ridicat de zăpadă pe tot parcursul anului și terenul stâncos și perfid al muntelui descurajează mulți alpiniști începători și chiar experți, iar finalizarea întregului perete Shkhara-Benzingi este cunoscută ca fiind una dintre cele mai dificile ascensiuni din Europa, cei care reușesc să reziste câștigând, pe lângă glorie, priveliști impunătoare. Alpiniștii experimentați pot finaliza o aventură pe Shkhara în 6 sau 7 zile.

Dom (Elveția)

Mount Dom

Cei ale căror imagini despre Alpi nu au trecut niciodată dincolo de Matterhorn și Mont Blanc vor fi surprinși să afle despre măreția lui Dom, al treilea cel mai înalt vârf din lanț, cu a lui impresionantă înălțime de 4.545 m. Acesta, împreună cu geamănul său, Taschhorn, formează o pereche frumoasă, care încântă privirile celor care vizitează Alpii Elvețieni.

În privința ascensiunii montane, Dom este considerat ușor de escaladat, în ciuda înălțimii grandioase. El este, de asemenea, punctul de intersecție între lanțul principal al Alpilor și un lanț auxiliar care începe de la Schwarzberghorn, în sud, până la Distelhorn, ceea ce înseamnă că alpiniștii care ajung în vârful lui Dom au parte de priveliști fascinante asupra vârfurilor munților vecini.

Muntele Elbrus (Rusia)

Elbrus

Situat în vestul lanțului Caucaz, la granița cu Georgia, Muntele Elbrus deține titlul de cel mai înalt vârf din Europa și al 19-lea vârf ca înălțime din lume, având o altitudine de 5642 metri. Lanțul din care face parte include doi vulcani inactivi, care se întind de la est la vest, formați în urmă cu peste 2,5 milioane de ani. Elbrus este considerat drept unul dintre cei mai buni munți din Europa în privința escaladei, care se face relativ ușor, fiind nevoie de opt ore pentru a-i atinge vârful.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai izolate orașe din lume