Întinsă în peninsula sa în formă de cizmă, Italia este țara care are cele mai multe situri aflate în patrimoniul mondial UNESCO. Fie că e vorba despre munți maiestuoși, coaste uimitoare sau fascinante vestigii arheologice, toate reprezintă locuri excepționale, de inclus în itinerariul oricărei călătorii în Italia. De la Dolomiți și centrele istorice din Florența și Roma până la Pompei și Coasta Amalfi, această țară se mândrește cu nu mai puțin de 58 de locații protejate de UNESCO, o adevărată încântare pentru toți iubitorii de artă, istorie, arheologie și natură deopotrivă.
Să trecem în revistă doar câteva dintre cele mai frumoase situri din Italia, aflate în Patrimoniul UNESCO, cu mențiunea că și celelalte sunt cel puțin la fel de frumoase:
Vilele și grădinile Medici

Construite între secolele al XV-lea și al XVII-lea, cele douăsprezece vile și două grădini ale familiei Medici demonstrează puterea și bogăția pe care o dețineau membrii acestei celebre familii. Aceste situri sunt răspândite strategic în peisajul toscan, fiind construite în armonie perfectă cu natura înconjurătoare. Dedicate artelor, timpului liber și cunoașterii, vilele și grădinile Medici sunt adevărate bijuterii ale arhitecturii renascentiste florentine. În calitate de bancheri, politicieni, membri ai familiei regale, papi, patroni ai artelor și campioni ai apariției Renașterii italiene, familia Medici a exercitat o influență considerabilă asupra culturii europene moderne.
Agrigento

Cunoscută sub numele de „Valea templelor”, zona arheologică Agrigento a fost fondată ca o colonie grecească în secolul al V-lea î.Hr. Fiind un oraș cultural aflat la răscrucea religiilor, zona cuprinde cele 8 temple ale zeilor, zona necropolei și sanctuarele extramoenice. În interiorul marilor temple se pot vedea remarcabile monumente ale artei și culturii grecești, care îți taie complet respirația cu frumusețea lor. Cu toate acestea, cea mai izbitoare caracteristică este cu siguranță lucrarea de artă din mozaic de pe podea, care a ajutat la relatarea poveștilor de credință. Pline de numeroase și diverse simboluri, imaginile incredibil de detaliate oferă o perspectivă clară asupra vieții religioase din acea perioadă.
Santa Maria delle Grazie

Unul dintre cele mai vizitate ansambluri renascentiste din Milano, Santa Maria delle Grazie este o biserică și o mănăstire dominicană compusă dintr-o bazilică, o bibliotecă, trei cloistere și un refectoriu. Indiscutabil, una dintre capodoperele picturii mondiale, Cina cea de Taină pictată de Leonardo da Vinci a avut o influență imensă asupra istoriei artei. Pictura de renume mondial se află pe peretele nordic din refectoriul mănăstirii, și înfățișează în mod special reacția fiecărui apostol atunci când Iisus a spus că unul dintre ei îl va trăda. Minuțios restaurată și întreținută de-a lungul secolelor, valoarea acestei capodopere este inseparabilă de complexul arhitectural în care a fost creată.
Paestum, Velia și Certosa di Padula

Datând din perioada preistorică, siturile arheologice din orașele grecești Paestum, Velia și vestigiile monumentale ale vechii mănăstiri Certosa di Padula descriu în mod viu evoluția istorică a zonei. Toate aceste vestigii semnificative se află în Parcul Național Cilento și Vallo di Diano, unul dintre cele mai mari parcuri naționale din Italia. Regiunea muntoasă împărțită de mai multe văi fluviale conține mai multe grupuri spectaculoase de sanctuare și așezări. Înconjurată de dealuri și munți încântători, zona oferă un peisaj cultural de o importanță și o calitate excepționale. Acest paradis mai puțin cunoscut a servit cândva ca o rută cheie pentru comunicațiile culturale, politice și comerciale, dar acum este un loc ideal pentru drumeții, ciclism și echitație.
Ferrara

Supranumit „Orașul Renașterii”, Ferrara este o localitate de lângă râul Po, fost important centru medieval în secolele XV și XVI. În timpul Renașterii italiene, a fost un centru intelectual și artistic care a atras cele mai luminate minți ale acelei perioade. În planul său urbanistic complex, amenajarea orașului s-a concentrat pe accentuarea frumuseții palatelor, bisericilor și grădinilor ca unitate colectivă, mai degrabă decât ca clădiri individuale. Timp de peste două secole, piața principală a orașului a stat pe același plan cu cele din orașe precum Florența și Veneția sau cu alte mari curți europene. Sub domnia Este, Ferrara a devenit o capitală cunoscută la nivel internațional, de o mare importanță artistică, economică, ideologică și religioasă.
Trulli din Alberobello

Alberobello este un orășel cunoscut pentru exemplele sale remarcabile de construcții cu acoperișuri în formă conică, denumite trulli. Situat în Valea Itria, acest tărâm încântător cu peste 1.500 de trulli, este plin de obiective turistice de neratat, incluzând situri precum Museo del Territorio și Rione Monti care se află la mică distanță unul de altul, putând fi vizitate într-o zi. Locuințele trulli sunt realizate din bolovani de calcar prelucrați grosolan, arătând evoluția culturii arhitecturale a localității Alberobello. La Siamese Tulli, ai șansa de a observa cele două trulli poziționate central care, conform legendei, simbolizează povestea de dragoste și ură a doi frați.
Matera

Unul dintre cele mai vechi orașe încă locuite din lume, Matera oferă o perspectivă asupra vieții de zi cu zi a oamenilor din perioada paleolitică. Acest oraș al pietrelor și al bisericilor din stâncă include un complex de diverse clădiri construite în peșterile naturale ale Murgiei, săpate cu grijă în stâncă. Decorat cu fresce și elemente sculpturale, această bijuterie arhitecturală a început să se dezvolte în secolul al XIII-lea, când cei mai faimoși arhitecți italieni au dat formă cartierelor sale elegante pentru acea vreme.
Matera este supranumită „al doilea Betleem”, iar toate peșterile și pasajele subterane intacte din Sassi (cum se numește orașul vechi) pot fi explorate de către turiști, care admiră priveliști unice, caracterizate de fisuri adânci, râpe, stânci și peșteri, pe măsură ce se pierd în acest oraș fascinant.
Foto: Canva Photos
Citește și: Cele mai fascinante situri UNESCO din Franța