Dacă ai plecat într-un city break sau dacă ai ajuns, cine știe prin ce împrejurare într-unul dintre orașele de mai jos, caută străzile la care facem referire, pentru că, odată „aterizat” acolo, vei avea siguranța că te plimbi pe una dintre cele mai speciale artere din lume. Fiecare dintre acestea și-a căpătat „renumele” pentru un motiv anume, acesta făcându-le să fie tranzitate anual de mii și mii de persoane. Să aruncăm o privire asupra lor:

Cea mai îngustă stradă din lume – Spreuerhofstraße (Germania)

Spreuerhofstraße
Foto: Wikipedia

Spreuerhofstraße este cea mai îngustă stradă din lume. Ea se află în localitatea germană Reutlingen și are lățimi cuprinse între 31 și 50 cm. A fost construită în anul 1727, în timpul lucrărilor de reamenajare a zone în urma unui incendiu declanșat cu un an înainte, care distrusese aproape întregul oraș. Oficial, denumirea străzii este Strada Orașului nr. 27.

strada sforii
Strada Sforii, din Brașov / Foto: pixedeli

Și în România există o stradă îngustă – e vorba despre celebra stradă a Sforii, din Brașov, care ocupă locul al treilea în lume ca „îngustime” (după Spreuerhofstraße și Parliament Street, din Londra). Strada Sforii, care a apărut la începutul secolului 16, servind drept coridor pentru pompieri, are o lățime ce variază între 111 și 135 cm, având o lungime de 80 m.

Cea mai „cotită” stradă din lume – Strada Lombarzilor, din San Francisco, SUA

lombard street
Foto: Tiago Ignowski

Strada Lombarzilor e celebră pentru o porțiune din apropierea Russian Hill, aflată între străzile Hyde și Leavenworth, în care dealul extrem de abrupt (are o pantă de 27 de grade) ar fi putut deveni foarte periculos pentru circulația autovehiculelor. Așa că, în perioada 1922-1923, această porțiune a străzii a fost amenajată pe o distanță de 400 m într-un pasaj șerpuitor, cu opt coturi, care ajută conducătorii auto să o parcurgă mult mai ușor. Sensul străzii e unic, către partea de jos a dealului. Viteza limită pe această porțiune este de 8 km/h.

Cea mai abruptă stradă din lume – Baldwin Street, Noua Zeelandă

Baldwin Street
Foto: TopPhotoImages

Strada Baldwin se află într-o suburbie a orașului Dunedin din sudul Noii Zeelande și este considerată cea mai abruptă stradă cu locuințe din lume. Este o arteră scurtă (are doar 350 m), având însă o pantă cu înclinații ce variază de la 19 la 35 de grade. În partea inferioară înclinația este mai lejeră, iar suprafața străzii este de asfalt, dar pe măsură ce urci, panta devine din ce în ce mai abruptă, asfaltul transformându-se în beton pe o porțiune de 200 m., pentru a asigura o mai mare aderență conducătorilor auto pe timp de iarnă.

Cea mai lungă stradă din lume – Yonge Street, Ontario, Canada

Yonge Street
O scurtăporțiune din Yonge Street, prin centrul orașului Toronto / Foto: benedek

Strada Yonge, a cărei denumire oficială este Main Street Ontario, face legătura între Lacul Ontario, din Toronto, și Lacul Simcoe, poarta către Marile Lacuri de Sus. Ea pornește, practic de pe malul lacului din Toronto și se îndreaptă spre nord-vest, de-a lungul Autostrăzii 11 până la granița cu Minnesota, fiind trecută în Cartea Recordurilor cu o lungime de 1896 km! Strada Yonge este considerată un adevărat monument de importanță istorică. Totuși, fără a considera porțiunea de autostradă, lungimea efectivă a Străzii Yonge este de 86 km.

Cea mai largă stradă din lume – Bulevardul 9 iulie, Buenos Aires, Argentina

bulevardul 9 iulie
Foto: Deensel (Wikipedia)

În capitala Argentinei se află cel mai larg bulevard din lume: 9 iulie are o lățime de peste 91 de metri, ocupând o zonă imensă în planul urbanistic al orașului. Să traversezi acest bulevard durează adesea minute bune, până când numeroasele semafoare se poziționează pe culoarea verde – la un mers normal, dacă cele 12 semafoare sunt „verzi”, unui pieton îi ia 2-3 minute să traverseze bulevardul.

Cea mai scurtă stradă din lume – Ebenezer Place, Scoția

ebenezer place
Foto: Anne (Wikipedia)

Aflată în localitatea Wick, din Scoția, Ebenezer Place e creditată în Cartea Recordurilor cu titlul de cea mai scurtă stradă din lume, având o lungime de numai 2,06 metri. În anul 2006, ea a depășit recordul deținut până la acea dată de Strada Elgin, din Bacup, care are 5,2 metri. Ebenezer Place are o singură adresă, aceasta fiind intrarea de la No. 1 Bistro, ce face parte din Hotelul Mackays.

Strada datează din anul 1883, proprietarul clădirii de la acea vreme (un hotel) fiind sfătuit să pună un nume pe cea mai îngustă latură a acestuia. A fost declarată oficial stradă în anul 1887.

Cel mai mare sens giratoriu din lume – Putrajaya, Malaysia

Putrajaya roundabout
Foto: seasia.co

Cel mai mare sens giratoriu din lume se află în Putrajaya, localitate malaysiană aflată în apropierea capitalei Kuala Lumpur. Putrajaya este noul centru politic al Malaysiei, iar sensul giratoriu de aici are o lungime totală de 3,4 km, fiind amplasat într-o frumoasă zonă deluroasă, plină de parcuri.

magic roundabout
Foto: via YouTube

Și dacă tot vorbim despre sensuri giratorii, cea mai confuză intersecție cu sensuri giratorii este Magic Roundabout, din Swindon, Anglia. Construită în 1972, intersecția constă din cinci mini-sensuri giratorii, aranjate într-un cerc. Odată ce șoferii înțeleg cu adevărat intersecția, ea își face treaba cu vârf și îndesat, contribuind din plin la decongestionarea traficului din zonă. Dacă, însă, nu ești obișnuit cu ea (și nici cu șofatul pe dreapta) intrarea în Magic Roundabout cu mașina s-ar putea să se transforme într-o adevărată aventură.

Citește și: Cele mai frumoase orașe europene în care poți face o plimbare cu tramvaiul