Știi cam câți kilometri de drumuri are planeta noastră? Peste 18 milioane. Unele dintre aceste șosele merită parcurse cu deplină bucurie (și încântare) turistică, fie din cauza factorului de adrenalină și aventură sau a peisajelor încântătoare. Câteva dintre drumurile în cauză sunt atât de frumoase încât au devenit adevărate destinații emblematice în sine. Să „parcurgem” și noi unele dintre ele, având în gând ideea de a o face (dacă nu am făcut-o deja) și în mod real, la volanul unei mașini.

Transfăgărășan (România)

transfagarasan

Europa nu duce lipsă de drumuri muntoase cu priveliști spectaculoase, însă Transfăgărășanul românesc este cea care le întrece pe toate. Numită de Top Gear drept una dintre cele mai bune șosele din lume pe care să conduci, Transfăgărășanul este presărată cu viraje nesfârșite și cu tuneluri înfricoșătoare, negre ca smoala (cel mai lung, Capra-Bâlea, are 884 de metri), ceea ce transformă călătoria prin teritoriul lui Dracula într-una palpitantă. Șoseaua sinuoasă de la Cârțisoara merge spre sud până la Curtea de Argeș, ajungând din Transilvania în Muntenia, pe la o altitudine maximă de 2.042 de metri.

Coasta Amalfi (Italia)

amalfi

Coasta Amalfi este considerată cea mai pitorească zonă de coastă din Europa, un peisaj cu munți înverziți, sate în nuanțe pastelate cu străzi pietruite, vile renascentiste, palate și priveliști largi asupra apelor turcoaz ale Mării Tireniene. În 1997, peisajul de coastă a primit, pe bună dreptate, un loc pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Superba șosea Amalfi Drive (oficial –  Strada Statale 163) șerpuiește pe o distanță de aproximativ 80 km de-a lungul țărmului și al stâncilor din Peninsula Sorrento, cu numeroase puncte de belvedere de-a lungul drumului pentru a admira priveliștile spectaculoase de coastă.

CITEȘTE ȘI  7 preparate pe care să le încerci în Maroc

Chapman’s Peak Drive (Africa de Sud)

Chapman's Peak Drive

Chapman’s Peak Drive, cea mai spectaculoasă șosea „marină” din lume, șerpuiește între Noordhoek și Hout Bay, pe coasta atlantică a extremității sud-vestice a Africii de Sud. Traseul de 9 km lungime, cu cele 114 curbe ale sale, ocolește coasta stâncoasă a vârfului Chapman’s Peak (593 m), cu pante abrupte spre ocean și munți ce se ridică impunători deasupra șoselei. Drumul este cunoscut și sub numele de „Chappies” și oferă priveliști fascinante, având multe zone de-a lungul său unde te poți opri pentru a admira peisajul rafinat.

Autostrada Karakoram (Pakistan)

Karakoram

Această rută traversează trecătoarea Kunjerab la o înălțime impresionantă de 4.800 m deasupra nivelului mării, făcând legătura între Pakistan și China. Parte binecunoscută a Drumului Mătăsii, autostrada era cândva precară pentru călătorii cu mașina, dar a fost modernizată recent. Traseul are o lungime de 1300 km și oferă vizitatorilor acces la cele mai spectaculoase vârfuri din Kashmir și Xinjiang, precum și posibilitatea de a admira ghețari, lacuri și râuri de munte incredibile. Pe tronsonul din Pakistan, recomandarea este să faci o oprire în Valea Naltar pentru peisajele montane spectaculoase.

Pacific Coast Highway (SUA)

Pacific Coast Highway

Autostrada Pacific Coast este una dintre marile șosele americane, care șerpuiește de-a lungul a 128 de kilometri de coastă accidentată a Californiei, transportându-te de-a lungul plajelor și pădurilor de sequoia, și oferindu-ți priveliști de vis asupra Oceanului Pacific. De asemenea, treci prin orașe istorice, precum Monterey și Carmel-by-the-Sea, traversând în același timp două mari parcuri naționale: Pfeiffer Big Sur State Park și Garrapata State Park. Rezervații naturale precum Point Lobos State Reserve găzduiesc exemplare extraordinare de floră și faună, iar din decembrie până în aprilie, este posibil ca pe traseu să observi chiar și câteva balene gri migratoare.

CITEȘTE ȘI  Cele mai spectaculoase trasee de drumeție, aflate pe stânci înalte

Șoseaua Lysevegen (Norvegia)

lysevegen road

Cu peisajul grandios al fiordurilor și o porțiune intensă ce include 27 de curbe în ac de păr, șoseaua norvegiană Lysevegen, care se întinde de la Lysefjord la Sirdal, se află în fruntea oricărei liste cu drumuri spectaculoase. La o înălțime de peste 950 m deasupra nivelului mării, vei conduce printre nori pe măsură ce cobori în satul Lyseboten, care se află la poalele văii ce leagănă fiordul. Pe drum, vei trece pe lângă lacul de munte Suleskarvegan, având multe puncte de belvedere unde să oprești pentru a admira peisajul. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că întreaga zonă este minunată pentru drumeții și, în plus, poți face croaziere fantastice din Lyseboten peste fiord.

Icefields Parkway (Canada)

Icefields Parkway

Să parcurgi Icefields Parkway înseamnă să experimentezi una dintre comorile naționale ale Canadei și să ai parte de una dintre cele mai satisfăcătoare destinații. Întinzându-se pe o distanță de 232 km prin inima Munților Stâncoși canadieni, această șosea de clasă mondială oferă acces la o vastă zonă sălbatică de lacuri de munte imaculate, ghețari străvechi, o captivantă faună sălbatică și văi largi. Această rută de călătorie specială șerpuiește prin parcurile naționale Banff și Jasper, oferind un peisaj unic, bogat în istorie și frumusețe naturală în egală măsură.

Foto: Canva Photos

Citește și: Apeducte navigabile, minuni ale ingineriei moderne