Temple vechi, cu fresce frumoase, fortărețe medievale, păduri impenetrabile și formațiuni geologice neobișnuite – toate acestea sunt elemente care în principiu nu mai surprind turiștii din zilele noastre. Și totuși, unele dintre acestea au darul de a atrage o atenție specială prin faptul că sunt incluse în Patrimoniul UNESCO. Fiecare dintre aceste obiective este unic, fapt ce îi conferă un statut aparte. În Rusia există peste 20 de asemenea situri, iar în ceea ce urmează vom descoperi șapte dintre cele mai populare:

Centrul orașului Sankt Petersburg

peterhof
Foto: Sergey Borisov

Cartierul istoric al Sankt Petersburgului are o însemnătate culturală deosebită, fiind primul loc din Rusia inclus pe lista monumentelor din Patrimoniul UNESCO. Palatul superb, înconjurat de grădini nu mai puțin frumoase, biserici și catedrale vechi, parcuri și conace, la care se adaugă minunatul râu Neva, cu promenada lui pitorească. E important de știut că acest complex istoric include câteva zone adiacente ce găzduiesc, la rândul lor, alte monumente istorice semnificative.

Unul dintre cele mai vizitate locuri din centrul orașului Sankt Petersburg este, fără-ndoială, complexul Peterhof – un ansamblu de palate și grădini  – fosta reședință imperială rusă, terminat în anul 1756. Este un loc splendid, în care sculpturile, fântânile și muzeele ce-l împânzesc redefinesc grația culturii clasice rusești.

Kremlin și Piața Roșie

kremlin
Foto: Canva Photos

Kremlinul moscovit și Piața Roșie din vecinătate sunt considerate, laolaltă, un loc istoric și, totodată, simboluri ale țării, probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic al Rusiei. Construcția Kremlinului a avut loc între anii 1482 și 1495, vechea cetate având 20 de turnuri, fiecare cu înălțimea de 80 de metri. Lungimea totală a zidurilor Kremlinului este de 2500 metri. În interiorul acestora se află câteva construcții impresionante, între care Marele Palat (cu Camera lui de granit), Catedrala Adormirii Maicii Domnului și Catedrala Bunei Vestiri. În prezent, Kremlinul joacă rol de reședință a Președintelui Federației Ruse.

Piața Roșie merită menționată separat, fiind principala piață a Moscovei, martoră a numeroase importante evenimente istorice. Are o lungime de 330 metri și o lățime de 75 metri, pe marginile ei aflându-se alte câteva clădiri semnificative, precum Mausoleul lui Lenin, Muzeul de Istorie, Catedrala Kazan și celebra Catedrală Sf. Vasile.

CITEȘTE ȘI  Sfaturi și ponturi pentru a face cele mai bune fotografii de călătorie

Kizhi Pogost

Kizhi Pogost
Foto: Olga Rakhm

Kizhi Pogost este un complex arhitectonic situat pe insula omonimă de pe Lacul Onega, nu departe de Petrozavodsk. Complexul include două biserici și o clopotniță, construite în secolele 18 și 19. Aceste clădiri vechi sunt construite din lemn, în deplină armonie cu peisajul din jur. Kizhi este, astăzi, un muzeu în aer liber, pe o suprafață care a fost „curățată” aproape complet în anul 1966. Cea mai impresionantă clădire este cea a Bisericii Schimbării la Față, care domină insula încă din anul 1714.

Lacul Baikal

lacul baikal
Foto: Xenia Chirkova

Dintre atracțiile naturale ale Rusiei, cea mai spectaculoasă și fascinantă în același timp este, fără-ndoială, Lacul Baikal. Acest lac de origine tectonică aflat în partea de est a Siberiei este cea mai adâncă și cea mai mare întindere de apă dulce de pe Terra. Lungimea lacului este de 636 km, lățimea de 79,5 km, iar rezerva totală de apă înglobează 31.772 km pătrați. Adâncimea medie a lacului ce seamănă mai degrabă cu o mare este de 744 metri, maximul ajungând la 1642 metri.

Lacul Baikal nu e remarcabil doar datorită dimensiunilor sale impresionante și a teoriilor legate de formarea lui. În el (și pe el) trăiesc peste 2600 specii de animale, între care jumătate sunt endemice. Apa lacului e foarte bogată în oxigen, fapt ce creează un mediu foarte propice pentru viețuitoare. Turiștii vizitează din ce în ce mai mult împrejurimile Lacului Baikal, pe țărmurile lui fiind multe plaje pitorești, dar și câteva așezări străvechi.

Monumentele Istorice din Novgorod

novgorod
Foto: Afonskaya

În complexul monumentelor din Novgorod se află câteva obiective de mare importanță istorică, unul dintre cele mai vizitate fiind catedrala Znamensky. Aceasta a fost ridicată în anul 1682, pe locul unui templu distrus în secolul 14 și adăpostește, încă din momentul construcției, o icoană a Maicii Domnului, de o valoare inestimabilă. Pe Câmpul Roșu se află o altă clădire iconică – Biserica Nașterii Domnului, transformată în muzeu, construită la sfârșitul secolului 14 și renumită pentru frescele de o frumusețe rară.

CITEȘTE ȘI  Terase la înălțime: 7 baruri superbe de pe acoperișurile lumii

Sfânta Treime Sergius Lavra

Sergius Lavra
Foto: Dance60

Sfânta treime Sergius Lavra este cea mai mare și mai importantă mânăstire din Rusia. Fondată la începutul secolului 14, mânăstirea a primit statutul sfânt de la Împărăteasa Elizaveta Petrovna, în cadrul unui eveniment de importanță istorică, ce a avut loc în anul 1742. Timp de sute de ani, la această mânăstire au avut loc pelerinaje din Moscova, la care au luat parte atât oameni obișnuiți cât și reprezentanți ai familiei imperiale a Rusiei.

În apropierea mânăstirii se află grădinile amenajate în stil clasic francez, iar pe drumul ce face legătura cu Moscova au fost construite unele dintre cele mai luxoase palate de călătorie. De-a lungul timpului, mânăstirea a fost reconstruită (multe dintre clădirile inițiale, din lemn, au fost distruse în incendii) iar astăzi este un popular obiectiv turistic, în interior aflându-se importante artefacte religioase.

Pădurile virgine Komi

komi forest
Foto: via Pinterest

Iubitorii de natură pot avea parte de multe surprize plăcute în Rusia. Cea mai pitorească zonă a țării e reprezentată de Pădurile virgine Komi, aflate la nord de Munții Ural. Suprafața totală a celei mai mare zone forestiere neatinse de mâna omului din Europa este de 32.600 km pătrați. Pădurea a intrat în Patrimoniul UNESCO în anul 1995.

Peisajele sunt fantastice, o parte a pădurii se află direct pe pantele munților, cealaltă pe cele ale dealurilor din jur. Flora și fauna de aici sunt considerate unice, existând peste 200 de specii de păsări, urși bruni, elani și lupi. În râurile ce străbat pădurea trăiesc 16 specii de pești, cea mai valoroasă fiind lipanul siberian.

Dar nu numai biologii și ornitologii sunt fascinați de aceste păduri, ci și arheologii, care au descoperit în zonă câteva situri din perioada paleolitică, laolaltă cu schelete de mamuți. O altă comoară ascunsă din pădurile Komi o reprezintă depozitele și zăcămintele de aur, deținute ilegal vreme de mulți ani.

Citește și: 7 situri extraordinare din Africa, aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO