Structuri arhitecturale de o frumusețe rară, necropole antice misterioase, rezervații naturale vaste, specii rare de animale și plante, orașe istorice interesante… iar lista nu se oprește aici. Unde poți vedea toate aceste minunății? Pe continentul pe care unii turiști îl asociază doar cu deșertul Sahara și căldurile insuportabile. Însă Africa este mult mai mult decât atât! Fiecare țară africană are atracții turistice superbe care abia așteaptă să fie descoperite, iar continentul în sine este plin de rezervații naturale extrem de frumoase. Dar, pe lângă acestea, Africa e plină și de orașe antice foarte bine păstrate, cu repere fascinante – de pildă, Piramidele din Giza sunt, cu siguranță, cele mai recognoscibile atracții turistice din lume. Dacă îți dorești să ai parte de o vacanță sau o călătorie plină de aventură și mister, ia în considerare cele 7 siturile africane de mai jos, aflate în Partrimoniul UNESCO:
Cercurile de piatră din Senegambia, Gambia

Acesta este, cu siguranță, un loc pentru turiștii pasionați de lucrurile neobișnuite, ba chiar inexplicabile. În zona Senegambia se află o serie de cercuri misterioase alcătuite din megaliți, ale căror origine și utilitate se află sub analiza oamenilor de știință din întreaga lume de sute de ani încoace. Până acum, arheologii au putut estima doar faptul că aceste cercuri au fost construite undeva între secolele 8-12, însă la o inspecție detaliată a sitului aceștia au descoperit morminte care datează inclusiv din perioade mai îndepărtate.
Necropola Antică din Teba, Egipt

Această necropolă este una dintre cele mai importante atracții din Egipt. Aici, vizitatorii pot observa locurile de veci ale faraonilor, zone memoriale bine conservate și multe alte clădiri istorice ce fac parte din cultura orașului antic Teba. Musai de văzut este și templul Reginei Hatshepsut, situat în districtul Deir el-Bahari dar și, nu în cele din urmă, Medinet Habu, templul memorial al lui Ramses al III-lea – unul de dimensiuni colosale.
Mana Pools Park, Zimbabwe

Mana Pools este una dintre cele mai interesante destinații de safari din Africa – un parc natural cu o suprafață de 220.000 de hectare, aflat în partea nordică din Zimbabwe, pe malurile râului Zambezi. Elementul unic de aici îl reprezintă numeroasele mlaștini și lacuri cu apă dulce, formate în urma sezonului ploios, care atrag zeci de specii de animale sălbatice: elefanți, bivoli, leoparzi, crocodili, gheparzi și… lista poate continua.
Lacul Turkana, Kenya

Lacul Turkana nu este doar o atracție extraordinar de frumoasă a Africii, ci reprezintă una dintre cele mai importante destinații naturale din întreaga lume. Acest lac din Kenya, aflat în valea Great Reef, este cunoscut și sub numele de „Lacul Rudolf” și are o adâncime relativ mică, având în medie aproximativ 30 de metri. Totuși, mărimea este cea cu adevărat impresionantă – cu o lungime de aproximativ 290 de km, lacul ocupă o suprafață totală de 6405 metri pătrați!
Lacul e cunoscut pentru numeroasa populație de crocodili – circa 12.000 de reptile, dar este interesant și din punct de vedere arheologic, în jurul lui cercetătorii descoperind câteva artefacte preistorice valoroase, mai exact niște unelte a căror vechime estimată este de 3,3 milioane de ani.
Grand-Bassam, Côte d’Ivoire

Între anii 1893 și 1896 acest oraș a îndeplinit rolul de capitală colonială franceză, iar astăzi reprezintă un deliciu pentru vânătorii de monumente unice și situri istorice interesante. După epidemia de febră galbenă, orașul Grand-Bassam și-a pierdut complet importanța de odinioară, însă aceasta este încă vizibilă la o simplă plimbare pe străzile localității.
Grand-Bassam se împarte astăzi în două părți distincte: Orașul Nou, în care trăiește majoritatea populației, și Orașul Vechi, cele două fiind conectate prin intermediul unui pod. Districtul istoric nu este însă părăsit, aici sunt clădirile istorice (din păcate, unele dintre ele într-o avansată stare de degradare) și tot aici vizitatorii pot învăța despre cultura și tradițiile locale.
Medina din Marrakesh, Maroc

Marrakesh este cel mai vizitat oraș din Maroc, arhicunoscut pentru centrul său istoric: piețe pline de viață, culori bogate la tot pasul și structuri arhitectonice incredibile. Medina din Marrakesh, cunoscut și ca „Orașul Roșu” (datorită clădirilor din lut și a zidurilor vopsite în ocru), a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1985.
Piața centrală din Medina este Djemaa el Fna, unde viața nu „îngheață” niciodată și unde e greu să-ți imaginezi cum, în urmă cu câteva secole, criminalii erau supuși execuțiilor publice. Aici se pot admira comercianți cu tarabe, acrobați, dansatori și alți artiști stradali gata să-și arate talentele, restaurante și cafenele – toate acestea devenind fascinante la apusul soarelui, când atmosfera devine una de basm. În imediata vecinătate a pieței sunt și alte locuri populare, precum Palatul Bahia și Moscheea Kutubia plus, desigur, impresionantul bazar pe aleile căruia ai toate șansele să te pierzi.
Orașul Stonetown din Zanzibar, Tanzania

Acest oraș, alcătuit din numeroase clădiri perfect conservate, este unul dintre cele mai interesante locuri istorice din Tanzania. Numele provine de la multitudinea de clădiri construite din piatră, majoritatea acestora fiind ridicate la începutul secolului al 19-lea. La acea vreme, Zanzibar era un imens centru comercial în care se practica trocul, ulterior, pe timpul domniei Sultanului Said ibn, el fiind proclamat capitală a Imperiului Otoman.
Ani de zile, Stone Town a fost un centru al comerțului cu sclavi, clădirile din vechea piață de sclavi putând fi văzute și în zilele noastre. Inclusiv o catedrală anglicană, sub care încă există câteva cuști în care odinioară erau închiși oameni ce urmau să fie vânduți. Cartierul istoric e ideal pentru plimbări, iar multe dintre casele vechi adăpostesc magazine și restaurante.
Citește și: Stânci fabuloase, care îți taie respirația