Știm cu toții cum arată niște scări și care este întrebuințarea lor: privind lucrurile într-un mod simplu, ele unesc punctul A cu punctul B și facilitează urcarea sau coborârea pe distanța dintre acestea. Dacă-l avem la dispoziție, din diverse motive mulți preferăm să folosim liftul în detrimentul scărilor, însă există și excepții de la regulă. Doar că, uneori, pe lângă stilurile arhitectonice interesante care stau la baza construirii lor, unele scări publice oferă și priveliști minunate asupra împrejurimilor. Acestea sunt doar două dintre aspectele care atrag în mod regulat turiștii, scările cu pricina devenind astfel adevărate obiective turistice pe care oamenii nu contenesc să le fotografieze. Iată câteva scări fantastice aflate în diverse colțuri ale lumii:

Scările spiralate din Munții Taihang, China

Taihang

Situate perpendicular pe stâncile Munților Taihang din Linzhou, aceste scări se întind pe aproximativ 92 de metri înălțime, oferind adrenalina specifică alpinismului, însă fără pericolul aferent acestui sport, ori echipamentul necesar. Ascensiunea către vârful muntelui garantează o experiență de neuitat pentru toți vizitatorii care aleg să își petreacă aici câteva momente pline de savoare.

”În urcarea pe treptele șerpuite turiștii sunt dezmierdați de curenții de aer proaspăt, pe un fundal muzical asigurat de scârțâitul scării și de trilurile frumoaselor păsări locale ce zboară prin jurul lor.” Acesta este tabloul pe care ți-l prezintă un ghid local, pentru a înțelege mai bine experiența inedită oferită de scările din Munții Taihang.

E bine de știut că, deși nu vei depune un efort fizic foarte mare, vei fi nevoit să completezi un formular în care să cofirmi că nu suferi de nicio boală cardiacă sau pulmonară. În acest sens, persoanele ce au împlinit 60 de ani nu au voie să urce scările, din motive de siguranță și sănătate.

Scările lui Moise, Olanda

Moses Bridge Stairs
Foto: via Pinterest

La începutul secolului al 17-lea, Fort de Roovere era înconjurat complet de un șanț cu apă, fără vreo urmă de pod care să faciliteze trecerea vizitatorilor. Din fericire, cu ajutorul unui recent program de restaurare, fortăreața se bucură astăzi și de un pod de acces. Și nu e vorba despre un pod oarecare, ci despre unul spectaculos, care împarte întinderea de apă exact cum a făcut-o Moise în scrierile Biblice.

Din respect pentru statutul inițial de insulă, firma olandeză care a venit cu ideea podului l-a construit în așa fel încât acesta să fie discret și foarte natural: adică el se află exact la nivelul apei, fiind aproape invizibil de la distanță. Cei ce traversează podul cu trepte din lemn sunt practic „scufundați” în apele olandeze.

CITEȘTE ȘI  7 peșteri fantastice pentru cei care abia așteaptă să exploreze adâncurile

Când cetatea încă se afla în perioada ei de glorie, în partea de nord exista o zonă inundabilă folosită pentru a face dificilă avansarea inamicilor, aceasta fiind destul de adâncă încât să îngreuneze mersul pe jos, dar prea mică pentru a permite accesul navelor. În zilele noastre însă, la capetele șanțului cu apă se află acum câte un baraj, amplasat cu scopul de a preveni inundarea podului în cazul în care nivelul apei va crește.

Chand Baori, India

Chand Baori
Foto: Canva Photos

Chand Baori este numele unui celebru obiectiv turistic din satul Abhaneri, situat în provincia Rajasthan, India. Atracția în sine este reprezentată de o fântână imensă, construită în secolul al 9-lea, ce coboară pe 13 etaje (30 metri) către centrul pământului. În total, fântâna are 3.500 de trepte înguste, fiind cea mai mare și cea mai adâncă de acest gen din întreaga India.

Rajasthan este o provincie aridă, motiv pentru care scopul principal al acestei fântâni era de a păstra cât mai multă apă potabilă pentru perioade mai mari de timp. În cel mai adânc punct al fântânii aerul se menține cu 5-6 grade mai rece decât temperatura înregistrată la suprafață, motiv pentru care Chand Baori a fost folosit și drept loc de adunare al localnicilor în perioadele toride.

Scările din Santorini, Grecia

Santorini Stairway

În anul 1715, locuitorii insulei elene au săpat trepte în stâncile abrupte ale muntelui astfel încât să poată urca spre vârf, unde aveau loc diverse întâlniri și adunări. La scurt timp, pentru a facilita și mai mult urcarea, au fost folosiți măgarii – aceștia ajutau la transportul mărfurilor dar și al oamenilor către și dinspre nave sau oraș.

În 1930, scara a fost îmbunătățită și astfel a fost suplimentat și numărul măgarilor care ajutau la urcare și coborâre. În cele din urmă, în anul 1979 a fost montată o telecabină pentru modernizarea și automatizarea procesului, însă cea mai distractivă modalitate de urcare rămâne și astăzi cea oferită de măgăruși.

Treptele așezate în zig-zag sunt făcute din piatră și se întind de la port spre oraș pe o lungime de aproximativ 1,300 de metri. În total vei avea de parcurs 657 de trepte înalte de 10 centimetri – poți spune așadar că te bucuri de un workout în aer liber!

CITEȘTE ȘI  5 foste palate transformate în hoteluri de senzație

Scările Haiku, Hawaii, SUA

Haiku stairs
Foto: Ingus Kruklitis

Scările Haʻikū pot fi accesate dacă faci o drumeție pe teren abrupt pe insula O’ahu, ele fiind cunoscute și sub denumirea „Treptele către Rai”. Traseul era alcătuit în primă instanță dintr-o simplă scară de lemn, poziționată pe creasta sudică a canionului Haʻikū. Aceasta a fost instalată în anul 1942 pentru a permite montarea cablurilor pentru semnal de pe un versant al canionului pe celălalt. Pentru a avea un punct de comunicare continuă între Wahiawā și Stația Radio Navală Haʻikū a fost construită o clădire în vârful Puʻukeahiakahoe, la aproximativ 850 de metri înălțime.

În 2003, scările au fost reparate în întregime, întreg procesul costând nu mai puțin de 875.000 $. Oficialii orașului Honolulu au declarat că nu au în plan să deschidă scările pentru public, invocând motive precum instabilitatea și nesiguranța acestora.

Scările de deasupra mării, Spania

Stairs Above the Sea
Foto: via Pinterest

Aceste scări spectaculoase se află pe insula spaniolă Gaztelugatxe, un teritoriu misterios, situat pe coasta Biscay, ce aparține municipalității orașului Bermeo din Țara Bascilor. Insula este legată de continent printr-un pod, iar în punctul său cel mai înalt se află un schit despre care unii spun că datează din secolul al 10-lea, în vreme ce alții îi identifică originile un secol mai devreme. Pentru a ajunge la schit ești nevoit să parcurgi o potecă îngustă ce se intersectează cu podul de piatră și apoi să urci aproximativ 237 de trepte.

Pentru a vizita această destinație cel mai bine e să vii primăvara sau toamna, când locul are o serenitate aparte, pe timpul verii insula fiind foarte aglomerată.

Muntele Bueren, Belgia

Montagne De Bueren
Foto: Canva Photos

Deși numele sugerează acest lucru, Bueren nu este de fapt un munte real, ci o scară cu 374 de trepte aflată în orașul Liège. Aceasta a fost construită în anul 1881 pentru a le permite soldaților din vârful dealului să ajungă în centru fără a traversa aleile periculoase ale orașului.

Numele scărilor provine de la aristocratul secolului al 15-lea, Vincent de Bueren, din provincia olandeză Gelderland, o importantă figură locală, care a apărat în trecut regiunea de atacul ducelui de Burgundia. Nu departe de Muntele Bueren se poate vizita o cetate în mare parte distrusă, care a fost cândva o importantă fortăreață. Cele mai frumoase priveliști se pot vedea din vârful scărilor, d eunde se dezvăluie întregul oraș, împreună cu râul Meuse.

Citește și: Apeducte navigabile, minuni ale ingineriei moderne