Fie că ești acasă sau în călătorie, cartofii prăjiți, fripturile și supele devin uzuale și plictisitoare la un moment dat, iar toate salatele parcă încep să aibă același gust. În astfel de situații devine tentant să iei la rând fiecare restaurant care îți iese în cale, în căutarea unui preparat complet nou. Mai ales dacă ești gurmand.

O mică schimbare de aer, cultură și, implicit, de dietă este binevenită? O vacanță în altă țară presupune, printre altele, degustarea de mâncăruri noi – o activitate care deși pare banală pentru unii, este, în mod cert, o experiență incitantă pentru alții. Un restaurant exotic care oferă preparate pe care nu le-ai mai văzut niciodată poate reprezenta o modalitate excelentă de a te familiariza cu bucătăria țării respective, sau de a găsi o nouă mâncare preferată, pe care să încerci să o recreezi acasă ori de câte ori ți se face dor de ea.

Singura problemă din acest scenariu este faptul că nu e chiar atât de ușor să dai peste un astfel de restaurant. Pasionații de călătorii sunt de părere că fiecare local cu adevărat exotic are drept corespondent o duzină de „capcane pentru turiști”, care servesc, de cele mai multe ori, preparate  pe care localnicii înșiși nu le-ar mânca. Pentru a-ți ușura goana după calitate și autenticitate, am alcătuit o scurtă listă cu șapte bijuterii – șapte restaurante exotice din întreaga lume, potrivite pentru cei mai pofticioși gurmanzi. Nu le rata, dacă ai ajuns în apropierea lor!

The Grotto Rayavadee, Krabi, Thailanda

Grotto Rayavadee
Foto: rayavadee.com

Cunoscut și sub numele de Cave Dining, acest restaurant este situat într-o peșteră de calcar de pe plaja Phranang. Localul romantic ține de luxosul resort Rayavadee, însă ușile sale sunt deschise pentru toți cei care vor să îi treacă pragul și să se bucure de mâncarea proaspătă și de decorul impresionant.

Specialitatea bucătarilor de aici sunt fructele de mare, pregătite de câteva ori pe săptămână, în anumite seri speciale. În restul zilelor, meniul este format din gustări ușoare și deserturi excelente, acompaniate de peisajele superbe pe care le oferă Marea Andaman. În ciuda imaginii pe care o promovează, The Grotto Rayavadee nu este un restaurant conceput numai pentru momente speciale – poți lua masa aici în orice moment al zilei, iar experiența va fi aceeași.

Restaurantul plutitor The Salt & Sill, Suedia

The Salt & Sill
Foto: yatzer.com

Atunci când ne gândim la design minimalist și mâncăruri delicioase, restaurantul plutitor The Salt & Sill din Suedia este primul care ar merita pus în fruntea listei. Acest hotel-restaurant se află pe un ponton din fostul oraș pescăresc Klädesholmen și oferă 23 de unități de cazare superbe, cu zone proprii de relaxare în aer liber. Singurul apartament din acest complex se bucură de un îmbietor jacuzzi privat pe acoperiș. The Salt and Sill a fost construit în 2008, iar structura actuală se situează la aproximativ 10 metri deasupra solului. Calea de acces a oaspeților este o pasarelă relativ lungă din lemn, confecționată din bucăți generoase de sequoia. Restaurantul are o capacitate maximă de numai 30 de persoane, garanția fiind că fiecare suflețel care îi trece pragul va pleca mult mai fericit și, evident, ghiftuit.

Restaurantul Waterfall, Filipine

Waterfall Restaurant
Foto: travelandleisure.com

Situat în cadrul complexului Villa Escudero (un resort de renume mondial din Filipine), Waterfall Restaurant se află la baza unei cascade superbe, de unde și numele aferent. Pentru a lua masa în acest local atipic oaspeții vor fi nevoiți să se lepede de încălțări, deoarece vor sta în apă până la glezne. Cascada în sine este relativ mică și perfect controlată, astfel încât poți cina la câțiva metri de ea fără să ajungi ciuciulete (în afara a, probabil, câtorva stropi).

Mâncarea servită la restaurantul Waterfall nu diferă prea mult de cea preparată în alte locuri similare din regiune, însă peisajul în sine este piesa de rezistență. Oricum, preparatele sunt delicioase, iar atmosfera generală a localului este perfectă atât pentru familii numeroase, cât și pentru cupluri sau grupuri de prieteni. Vei avea parte aici de savoare, distracție, unicitate și, bineînțeles, fotografii de vis.

Restaurantul The Rock, Zanzibar

The Rock Restaurant
Foto: furtherafrica.com

În mod normal, Zanzibar atrage turiștii cu plajele sale cu nisip alb, apa caldă și cristalină și clima plăcută, însă existăși alte laturi ale Zanzibarului. Cele mai bune experiențe culinare din Zanzibar le vei avea negreșit la The Rock Restaurant – local situat pe plaja Michanwi Pingwe, în vârful unei stânci marine. Pentru a ajunge la acest restaurant vei fi nevoit să mergi prin apa azurie, să înoți sau, în cel mai comod caz, să iei o canoe. The Rock este specializat în prepararea fructelor de mare, care sunt întotdeauna proaspete și, evident, delicioase. Briza proaspătă a Oceanului Indian și sunetul liniștitor al micilor valuri sunt garnitura perfectă pentru o cină delicioasă – cel puțin așa spun recenziile de cinci stele ale acestui deja celebru local.

Huvafen Fushi, North Malé, Maldive

Huvafen Fushi
Foto: huvafenfushi.com

Huvafen Fushi este un complex de cinci stele de vis din Maldive, situat pe o insulă privată, unde, practic, ești tu, marea și cerul înstelat. Locația este renumită pentru piscina care strălucește pe timp de noapte, dar și pentru experiența culinară exclusivistă. Cele 43 de bungalouri asigură intimitatea absolută a oaspeților, iar serviciile de calitate mondială fac din vacanțele petrecute aici experiențe de neuitat. Vei avea parte de mese pe plajă, nisip fin sub tălpi și tururi ghidate ale cramelor, toate fiind activități exclusiviste.

The Singapore Flyer, Singapore

Singapore Flyer
Foto: singaporeflyer.com

În prezent, Singapore Flyer este a doua cea mai mare roată-carusel din lume, întrecând chiar și britanicul London Eye. Capsulele de sticlă pot găzdui confortabil până la 12 persoane și oferă vederi splendide de la înălțime, acompaniate de mâncare delicioasă. Atât localnicii, cât și turiștii vin aici pentru a savura bucate tradiționale singaporeze, dar și pentru a socializa. Odată coborât de pe Singapore Flyer te poți lăuda cu trei lucruri: priveliști de vis ale orașului, mâncare delicioasă și, probabil cel mai important, noi prieteni.

Restaurantul Ithaa, Atolul Alif Dhaal, Maldive

Ithaa
Foto: pandotrip.com

Ithaa s-ar putea traduce drept „mama perlei”, iar localul cu același nume din Maldive este unul dintre cele mai interesante restaurante din lume. Construcția se află la 5 metri sub nivelul mării azurii și poate găzdui 14 oaspeți deodată. Aceștia ajung aici coborând pe o scară spiralată ce pornește de pe un ponton, iar priveliștea subacvatică de care se bucură când ajung la baza scării este de nedescris.

Restaurantul, care face parte din complexul Conrad Maldives Rangali Island, este înconjurat de un recif colorat și diverse specii de pești, care fac continuu ocolul structurii transparente. Meniul include preparate din bucătăria contemporană europeană și asiatică. Ithaa a fost construit în urmă cu 10 ani, iar specialiștii aproximează că va putea fi folosit încă pe atât, până ce apa va reuși să erodeze structura. Prin urmare, dacă vrei să ai parte de o astfel de experiență unică, planifică o escapadă în Maldive cât de curând.

Citește și: Restaurantele cu cele mai frumoase designuri de interior din lume