Fie că ești un călător experimentat sau că abia începi să faci cunoștință cu lumea largă, este întotdeauna util să ai câteva trucuri în mânecă pentru a-ți face călătoriile mai ușoare și mai plăcute. În acest articol, vei descoperi câteva ponturi de călătorie care te vor ajuta să economisești timp și bani și să nu fii stresat în perioada voiajului, de la sfaturi legate de lucrurile pe care să le pui în bagaj, la rezervarea biletelor de avion și strategiile de economisire a bugetului. Profită la maxim de călătoriile tale și vezi lumea mereu cu zâmbetul pe buze!

Călătorește în afara sezonului

off season

Călătoriile în afara sezonului pot oferi mai multe avantaje, cum ar fi tarife mai mici la cazare și transport, mai puțină aglomerație turistică și oportunități mai bune de a interacționa cu localnicii din destinația respectivă (în special dacă aceasta este una exotică). De asemenea, vremea poate fi mai plăcută în unele locuri în afara sezonului, ceea ce poate face călătoria mai confortabilă. În general, călătoriile în afara sezonului sunt o modalitate mai economică și mai relaxantă de a explora o destinație.

Fiecare regiune are propriul sezon de vârf. În subcontinentul indian acesta este din decembrie până în februarie, în Europa este din iunie până în septembrie etc. Înainte de a rezerva, fă o căutare rapidă despre țara pe care dorești să o vizitezi și încearcă să eviți sezonul de vârf. Vremea este, de obicei, un factor semnificativ în sezonul de vârf al unei regiuni, așa că ține cont de faptul că s-ar putea să călătorești în sezonul musonic sau în perioada unor ninsori abundente.

Atenție la escrocherii!

scam

Pe parcursul oricărei călătorii este important să fii atent și să te protejezi, în special atunci când ajungi într-un loc nou. Dacă te documentezi pe Internet cu privire la escrocheriile care se practică în destinația ta, vei ajunge pregătit la fața locului. Nu te duce în „orb”, ci încearcă să afli cât mai multe despre acea destinație înainte de a pleca, inclusiv despre eventualele escrocherii sau pericole.

CITEȘTE ȘI  Cele mai celebre străzi comerciale din lume

Fii atent atunci când îți plătești taxele sau când îți schimbi banii, verificând dacă schimbul este corect și la un curs cât mai apropiat de cel oficial. Nu da informații personale persoanelor neavizate, cum ar fi seria de pasaport sau numărul cardului de credit. Fii atent la oamenii din jurul tău și la orice persoane care par să încerce să te distragă cu diverse întrebări fără sens. Asigură-te că bagajele tale sunt întotdeauna în siguranță și nu lăsa valorile importante în bagaj atunci când pleci din cameră sau când acestea rămân nesupravegheate.

Fii flexibil atunci când faci rezervări la biletele de avion

rezervare bilete

Flexibilitatea în privința rezervărilor de bilete de avion poate duce la economii semnificative de buget. Iată câteva sugestii în această privință:

Ia în considerare aeroporturi alternative: dacă ești dispus să zbori pe un aeroport din apropierea destinației respective, este posibil să găsești zboruri mai ieftine. De exemplu, dacă zbori către o metropolă, ia în considerare posibilitatea de a ateriza pe un aeroport mai mic, aflat la mică distanță de orașul respectiv, și nu pe aeroportul principal. De exemplu, dacă zbori la Paris, poți ateriza pe Beauvois și nu pe Charles de Gaulle.

Fii flexibil în privința datelor de călătorie, fiindcă este posibil să găsești tarife mai mici. Dacă se poate, călătorește în afara sezonului de vârf sau în timpul săptămânii, mai degrabă decât în weekend, când cererea este de obicei mai mare.

Ia în considerare zborurile de legătură. Dacă ești dispus să faci o oprire sau două pe drum, este posibil să găsești tarife mai mici la zborurile de legătură. Asigură-te că timpul de escale nu este prea mare, dar nici prea mic (în așa fel încât să prinzi zborul de legătură) și asigură-te că bagajele vor fi transferate la destinația finală.

Fii deschis la ofertele diverselor companii aeriene. Nu te limita la o singură companie, chiar dacă ești fanul ei. Privește la toate opțiunile și compară prețurile înainte de a lua o decizie.

Citiți cu atenție informațiile oferite de companiile aeriene cu care zbori

check in

Pare un lucru elementar, dar vei fi surprins cât de ușor este să omiți mici detalii care duc în final la plata unor taxe. Asigură-te că știi exact cât de multe bagaje ai voie să iei cu tine (atât cele de cală, cât și cele de mână) și verifică dacă trebuie sau nu să-ți faci singur check-in-ul, printând cartea de îmbarcare.

CITEȘTE ȘI  O vizită la Angkor Wat, reprezentativul templu al Cambodgiei

Un pas mai departe este să verifici politicile companiei aeriene privind serviciile în cazul în care zborul este întârziat sau anulat. Cunoașterea drepturilor pasagerului înainte de a zbura este esențială și te poate pregăti pentru primirea anumitor compensații în cazul unei întârzieri sau anulări.

Pregătește-te pentru un tranzit lipsit de stres în aeroport

tranzit aeroport

De câte ori ai fost blocat la coada de trecere prin punctele de securitate, de oameni care scoteau frenetic lichide din bagaje? Nu e de dorit să fii genul de persoană care reține traficul din aeroport. Scoate laptopul din husă, separă lichidele, scoate orice metale din buzunare și păstrează cartea de îmbarcare și pașaportul într-un loc accesibil.

Ia în calcul autobuzele de noapte

night bus

La prima vedere, autobuzele de noapte pot părea un coșmar, dar vei fi surprins cât de ușor este să ajungi să le iubești, mai ales dacă ești în postura de a călători mult. În majoritatea regiunilor din întreaga lume, autobuzele de noapte sunt disponibile între noduri turistice bine cunoscute, fiind, de obicei, rezonabil de confortabile și super ieftine.

Sigur, zborul cu avionul ar putea fi mai rapid, dar întotdeauna va fi mai scump, mai ales după ce ai luat în calcul bagajele. În plus, atunci când călătorești cu un autobuz de noapte, nu va trebui să plătești pentru cazare în acea noapte. Asigură-te că păstrezi în posesia ta în autobuz orice lucru de valoare, pe care să nu cumva să-l uiți în bagajul de cală, din motive evidente.

Fă-ți bagaje ușoare

travel light

Învață să împachetezi cât mai ușor posibil. Dacă reușești să călătorești doar cu bagajul de mână înseamnă că ești deja campion: nu vei avea greutăți, eviți să aștepți la recuperarea bagajelor și eviți să dați bani în plus pentru bagajele înregistrate în timpul zborurilor. În plus, împachetarea lucrurilor de bază presupune că nu vei împacheta cincisprezece tricouri, dintre care vei purta cu adevărat doar cinci.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cum să te pregătești pentru eventualele evenimente neplăcute apărute pe parcursul călătoriei