Există multe motive pentru care ar trebui să-ți decorezi apartamentul cu plante de interior, de la simplul fapt că acestea îți transformă spațiul de locuit într-unul „viu” și primitor, la acela că plantele ajută la purificarea aerului. A îngriji și a menține în viață acești „prieteni” verzi nu este o sarcină ușoară, ci una care necesită timp, răbdare și, nu în ultimul rând, pasiune. Pentru a-ți ușura un pic alegerile, am selectat 7 plante ușor de întreținut, cu care să-ți decorezi apartamentul în cel mai placut și natural mod:

Planta zebră (Haworthia fasciata)

planta zebra
Foto: pinkomelet

Nu e de mirare că planta zebră Haworthia fasciata (a nu se confunda cu planta zebră denumită științific Aphelandra squarrosa) este printre cele mai populare plante de apartament. E mică (20 cm înălțime), nu necesită o îngrijire complicată și e tolerantă la lipsa de lumină, comparativ cu alte plante suculente. Frunzele verzi, groase, similare cu niște tentacule, au dungi albe iar în decursul timpului planta crește grupuri mici, cu ramificații ce pot fi cu ușurință separate de planta-mamă și replantate. Plantele zebră nu trebuie udate mai mult decât e cazul, fiindcă excesul de apă nu-i priește deloc. Ba mai mult, trebuie udată doar atunci când pământul este uscat, o dată pe săptămână. 

Pothos (Epipremnum Aureum)

pothos
Foto: FeelPic

Această plantă cu multe frunze e ideală pentru situațiile în care vrei să aduci accente vivante în apartament. Pothos se pretează foarte bine în a sta în ghivece agățate sau, la fel de bine, ca plantă curgătoare (i se mai spune iedera diavolului). În plus, calitățile ei purificatoare fac să absoarbă toxine precum formaldehida, care se găsesc de regulă în tot felul de produse casnice – carpete sau preșuri. Planta Pothos rezistă în multe condiții de iluminat, însă lumina prea slabă poate afecta calitatea frunzelor.

Planta șarpe (Sansevieria Trifasciata)

planta sarpe
Foto: FeelPic

Planta șarpe e una dintre cele mai tolerante plante, putând rezista săptămâni întregi în condițiile în care e neglijată, fără a-și pierde forma și continuând să arate bine. E o plantă suculentă, care crește lent și care poate ajunge la înălțimi de până la 120-130 cm. Are calități de purificare a aerului, prin înlăturarea toxinelor de tipul formaldehidelor și benzenilor. Preferă spațiile bine luminate, dar nu o duce rău nici în cele cu mai puțină lumină, culoarea frunzelor rămânând nealterată.

Planta de fier (Aspidistra Elatior)

iron plant
Foto: Nino Barbieri / Wikimedia

Planta de fier mai este cunoscută și sub numele de pana cocoșului. Este considerată una dintre cele mai puțin pretențioase plante de apartament, care poate crește fără probleme în locuri umbroase, atât în casă cât și în exterior. Originară din Asia, planta de fier are frunzișul bogat (frunzele sunt lucioase, de un verde închis, intens) și poate supraviețui cu foarte puțină apă, într-un sol nu de foarte bună calitate.

Planta păianjen (Chlorophytum Comosum)

spider plant
Foto: Achisatha Khamsuwan

Cunoscută și sub numele de voalul miresei, este o plantă erbacee ce provine din Africa, are frunzele lungi, înguste și dungate (verde cu alb). Ocazional, vara, face mici flori albe care sunt înlocuite de plante tinere, ce pot fi îndepărtate cu ușurință sau replantate. Planta păianjen se încadrează în categoria celor care preferă lumina slabă, având o capacitate mărită de purificare a aerului din încăpere (a fost inclusă, pentru acest lucru, în nomenclatorul NASA).

Bambusul de apartament

bambus
Foto: 123rf.com

Bambusul este considerat a aduce noroc (i se mai spune planta norocului) și e o plantă ornamentală ușor de îngrijit și înmulțit, fiind utilizată adesea de către specialiștii în feng shui grație aspectului subțire și grațios, cu frunze verzi. Bambusului de apartament îi place apa, prin urmare trebuie udat în mod constant. De asemenea, e mare iubitor de lumină (nu trebuie să stea în locuri umbroase, dar nici în lumina directă a soarelui) și are nevoie de o temperatură confortabilă, cea care, în mod normal, aduce confortul în întreaga locuință. O dată pe lună, bambusul de apartament trebuie scos din vas și apălat sub jet de apă, în special la rădăcină.

Ficusul (Ficus benjamina)

ficus
Foto: Katarzyna Bialasiewicz

Dacă ai o cameră spațioasă, în care să încapă o plantă mare, atunci prima opțiune ar trebui să fie ficusul, care se adaptează în medii diverse și se poate cultiva fără probleme în apartament. Ficusul adoră mediile luminoase, dar nu în bătaia directă a soarelui, care îi poate provoca arsuri ale frunzelor și decolorarea acestora. Se udă săptămânal primăvara și vara și la două săptămâni toamna și iarna, cantitatea de apă fiind proporțională cu volumul de pământ din vasul în care stă. Odată la 1-2 zile, frunzele ficusului trebuie pulverizate cu apă fără calcar (calcarul provoacă pete albe), în caz contrar acestea uscându-se treptat.

Citește și: Cum să alegi cele mai bune culori pentru dormitorul tău