Ne place Grecia pentru multe lucruri, de la siturile antice la gastronomia mediteraneeană simplă și delicioasă. Dar unul dintre principalele motive pentru care adorăm să vizităm Grecia îl reprezintă, fără-ndoială, plajele ei. Pentru că Grecia beneficiază de unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, adevărate colțuri de Paradis, pe care, vară de vară, românii abia așteaptă să le ia cu asalt pentru a se bucura de nisipul fin și apele cristaline ale Mediteranei.

E greu să faci un top al celor mai frumoase plaje din Grecia, dar asta nu înseamnă că nu putem grupa câteva dintre acestea, ca sursă de inspirație pentru iubitorii de soare, mare și… tărâmuri elene.

Plaja Koukounaries – Skiathos

plaja Koukounaries
Foto: sangriana

Koukounaries e o plajă foarte populară, foarte aglomerată în plin sezon, dar care devine surprinzător de liberă în afara lui. Aflată în superba insulă Skiathos, plaja e mărginită de pini impunători ce se asortează perfect cu culoarea apei liniștite. Koukounaries are un vibe special, grație barurilor din apropiere și a celor care practică sporturile acvatice, deci nu te aștepta la liniște. Pădurea de pini e parte integrantă a unei rezervații protejate. În partea de est a plajei vei descoperi un pod drăguț, care conectează fâșia de nisip cu malurile unui mic râu. Aici e locul perfect pentru copiii care pot să hrănească rațele și lebedele sau să pescuiască.

Plaja Myrtos – Kefalonia

plaja myrtos
Foto: hannurama

Myrtos, din insula Kefalonia, e una dintre cele mai cunoscute plaje grecești, fiind adesea considerată drept una dintre cele mai bune plaje din lume. O plajă semi-circulară, scăldată de apele de un albastru intens ale Mării Ionice și protejată de stânci albe care-i conferă o imagine dramatică. De departe, plaja pare a fi din nisip alb, dar în realitate e vorba despre pietricele albe, foarte fine. O parte a plajei Myrtos dispune de umbrele și șezlonguri, dar unele zone nu sunt atât de organizate, așa încât îți poți lesne găsi un loc ceva mai izolat. Seara poți veni pe plaja Myrtos, în partea ei de vest, pentru a asista la apusuri de soare de o frumusețe rară.

CITEȘTE ȘI  Activități romantice pentru cuplurile care ajung în Madrid

Plaja Simos – Elafonisos

Simon beach
Foto: verve231

Simos e o plajă dublă, cu nisip auriu și ape turcoaz, aflată în insula Elafonisos din apropierea coastelor Peloponezului. Cele două laturi ale ei, denumite Megalos Simos (Simos cea mare) și Mikros Simos (Simos cea mică) își împart publicul: una e destinată naturiștilor și nudiștilor, cealaltă e un foarte popular loc de campare. Unul dintre lucrurile bune legate de Simos este că nu are legătură cu vreun mijloc de transport public, pentru a ajunge la ea fiind nevoie de transport privat. Ca urmare, nu este o plajă atât de aglomerată ca altele mult mai accesibile.

Plaja Capul Possidi – peninsula Kassandra, Halkidiki

Possidi cape beach
Foto: porojnicu

Fermecătorul far alb din Possidi a fost construit în anul 1864. Acesta veghează de la baza peninsulei Cap Possidi, o limbă de nisip care străpunge marea. Forma peninsulei se schimbă, de fapt, în funcție de curenții marini, iar când ajungi în vârful acesteia te trezești înconjurat de apă din ambele părți. Pe această plajă nu ai parte de umbră (și nici de umbrele, prin urmare trebuie să le aduci pe ale tale). Possidi e o plajă liniștită, ce trebuie vizitată mai degrabă în răcoarea dimineții, dar care la fel de bine se poate transforma în locul unei plimbări romantice la apus de soare, acompaniată de lumina misterioasă a vechiului far.

Plaja Egremni – Lefkada

egremni
Foto: urbazon

Insula Lefkada e cunoscută pentru plajele ei superbe, cu nisip alb și ape turcoaz, care dau imaginea unei locații din Caraibe. Una dintre cele mai frumoase întinderi de nisip din Lefkada este Egremni, o plajă pustie aflată pe coasta de sud-vest a insulei. Mărginită de imense stânci de calcar, care-i dau un pronunțat caracter dramatic, Egremni putea fi accesată, până în noiembrie 2015, coborând nu mai puțin de 350 de scări abrupte. La acea dată, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe Scara Richter a prăvălit o sumedenie de stânci peste nisip, așa că, până la refacerea plajei, accesul la Egremni se face doar pe calea apei, cu o barcă luată din satele Nydri sau Vasiliki.

CITEȘTE ȘI  7 piramide antice care uimesc turiștii

Plaja Balos – Creta

balos beach
Foto: igabriela

Creta are multe plaje superbe, dar pe cele mai frumoase le găsești în Chania, în partea de vest a insulei. Alături de Elafonissi și Falasarna, plaja Balos, aflată în protajata zonă Natura 2000, e o atracție turistică de top, care-și întâmpină vizitatorii cu nisip roz și cu lagune de ape azurii și liniștite. Peisajul oferit de această minunată plajă pare de pe altă planetă și nu e de mirare că e vizitată de foarte mulți turiști, chiar dacă la Balos nu se ajunge foarte ușor. Cu barca, din orașul Chania sau Kissamos sau cu mașina, pe un drum extrem de accidentat.

Plaja Navagio – Zakynthos

navagio
Foto: Ivanica Monica

Dacă-i pui pe mulți să numească repede o plajă frumoasă din Grecia, vor răspunde ceva de genul „aia cu epava”. Navagio este, probabil, cea mai celebră plajă grecească, și una dintre cele mai fotografiate, atât de sus, de pe stâncile abrupte (unde există o platformă, între localitățile Anafonitria și Volimes), cât și de jos, din valurile apelor turcoaz ale Mării Ionice. Poți ajunge la plaja Navagio și la celebra ei epavă (MV Panagiotis) doar pe calea apei, dar, în plin sezon, ia în calcul că aglomerația este extrem de mare.

Citește și: Cele mai frumoase locuri de vizitat în Atena