Atunci când te gândești la o vacanță pe plajă, cel mai probabil îți vin în minte nisipuri fine, albe sau aurii și ape turcoaz. Nu este nimic în neregulă cu această imagine paradisiacă, însă mai poate exista o posibilitate, misterioasă și dramatică: plajele cu nisip negru.

Plajele negre sunt de cele mai multe ori rezultatul fluxului de lavă vulcanică depusă în timp (precum plaja Kehena din Hawaii) sau al activității glaciare (ca în cazul plajei Jökulsárlón din Islanda).

Mai jos am întocmit o listă cu șapte plaje cu nisip negru din întreaga lume adevărate atracții turistice datorită contrastului uimitor cu apele albastre care le scaldă țărmurile.

Plaja Jardín, Insulele Canare, Spania

jardin beach
Foto: hellocanaryislands.com

Localizată în nordul insulei Tenerife, Plaja Jardín le oferă vizitatorilor o pauză de la zumzetul turistic din Puerto de la Cruz, într-o reală oază de liniște. Această minune întunecată, situată pe cea mai îndrăgită insulă spaniolă, este o bucățică de paradis foarte îndrăgită de turiști.

Șarmanta fâșie de nisip a fost amenajată la începutul secolului 20 de către remarcabilul artist spaniol César Marinque. Grădinile pline de verdeață înfrumusețează zona cu florile lor colorate, în timp ce cascadele și palmierii din înprejurimi îi ghidează pe turiști pe lângă pereții stâncoși, către nisipurile negre precum cărbunele.

Cei mai mulți vizitatori vin aici pentru a se bucura de albastrul superb al apei ce contrastează perfect cu țărmul de abanos. Fiind protejată de un dig lateral, plaja este scăldată de valuri numai bune pentru practicanții de surfing sau boogie boarding. Pe plajă, salvamarii sunt mereu la datorie, copiii se pot distra în spațiile de joacă special amenajate, iar în împrejurimi se găsesc diverse facilități necesare turiștilor.

Plaja Kamari, Santorini, Grecia

kamari beach
Foto: ianwool

Nisipul negru al plajei Kamari se îmbină contrastant cu albul orașului cu același nume de pe coasta de sud-est a însoritei insule Santorini. Kamari este una dintre cele mai mari plaje cu nisip negru de pe această insulă vulcanică și oferă o priveliște frumoasă asupra muntelui Mesa Vuono.

Plaja este amenajată cu șezlonguri și umbreluțe, iar popularitatea ei este stimulată și de diversele tipuri de sporturi acvatice pe care le poți practica aici, la care se adaugă prezența cafenelelor, restaurantelor și buticurilor cu suveniruri. Pe timpul verii, salvamarii sunt la datorie pentru a oferi ajutor celor ce se aventurează în apele azurii, relativ calme.

CITEȘTE ȘI  Top 7 locuri care au apărut în cele mai multe filme

La fel ca în cazul majorității plajelor cu nisip negru, îți recomandăm să porți încălțăminte de protecție, pentru a-ți proteja picioarele de rocile încinse și pietrișul ce se amestecă inevitabil cu nisipul.

Black Sands Beach, California, SUA

Black Sands Beach
Foto: via Reddit

Black Sands Beach se află în zona protejată King Range, din California. Plaja este localizată pe partea sudică a coastei de 32 de kilometri ce se întinde între Shelter Cove și campingul de lângă râul Mattole.

Dacă îți dorești să construiești un castel de nisip, această plajă nu este locul potrivit. Solul este alcătuit preponderent din pietriș negru, deci și aici va trebui să îți protejezi tălpile cu încălțăminte adecvată. Această plaja liniștită este o recompensă drăguță pentru cei dornici să coboare (și, ulterior, să urce) un șir de trepte numeroase.

Pornind de pe această plajă poți pleca într-o drumeție pe Traseul coastei pierdute, pentru a explora țărmul, căutând comori pierdute atunci când valurile se retrag spre larg. Totuși, nu încerca să iei cu tine vreo „comoară” la plecare, fiindcă poți suporta consecințele unor amenzi usturătoare, zona fiind, precum spuneam, una protejată.

Playa Negra, Puerto Rico

Playa Negra puerto rico
Foto: E_Rojas

Nisipul de pe Playa Negra, din Vieques, este un amestec superb de maroniu-miere și negru, datorită combinației dintre scurgerile vulcanice și pietricelele de pe stâncile din apropiere. Cunoscută și ca Playa Negrita (”Mica plajă neagră”), această plajă este una retrasă, foarte frumoasă și presărată cu bucăți de lemn de plută.

Cel mai bun moment pentru a o vizita este la reflux, atunci când țărmul se mărește un pic. Spre deosebire de plajele anterioare, în mod surprinzător, Playa Negra are nisipul fin, acesta contrastând extrem de frumos cu apele turcoaz ale Mării Caraibilor și cu stâncile maronii.

Plaja Perissa, Santorini, Grecia

plaja perissa

Santorini nu dezamăgește niciodată atunci când vorbim despre peisaje spectaculoase. Plaja Perissa este un foarte potrivit exemplu care să redea frumusețea intrinsecă a acestei insule grecești. Situată în apropierea orașului Fira, în vecinătatea ruinelor antice Thira, Perissa este un excelent loc de relaxare estivală. Contrastul cu apele cristaline ale Mării Egee și priveliștea fenomenală către Muntele Vouno fac din acest loc o destinație minunată.

Dacă ești în căutarea unui loc retras, propunerea este să vizitezi această plajă în afara sezonului, atunci când este mai puțin aglomerată. Datorită distanței mici față de restaurante, cât și a facilităților prezente (șezlonguri și umbrele de închiriat, dușuri, terenuri de volei etc), această plajă este extrem de populară.

CITEȘTE ȘI  7 deșerturi uluitoare pe care le poți vizita

Plaja Wai’anapanapa, Hawaii

plaja Wai'anapanapa
Foto: Stefan Neumann

Parcul național Wai’anapanapa este casa uneia dintre cele mai frumoase plaje din Maui – Plaja Wai’anapanapa. Această frumusețe neagră s-a format cu sute de ani în urmă, atunci când lava vulcanică a fost stinsă de valurile agitate ale Oceanului Pacific. Astăzi, plaja joacă rol de fundal fenomenal pentru fotografii de vacanță și nu numai.

În contrast cu apele de safir care îl mângâie, nisipul negru din această zonă este atât de uimitor, încât trebuie să-l vezi cu proprii ochi pentru a realiza că este real. Ulterior, îți va fi greu să găsești o locație mai… dramatică decât aceasta. La tot acest pachet atractiv se adaugă și câteva peșteri marine, bazine cu apă dulce, tuneluri și stânci abrupte, care îți vor ține în permanență ocupată camera foto.

Deși mulți turiști se opresc aici doar pentru a face poze în drumul lor către Hana, ar fi o pierdere enormă să nu petreci puțin timp pentru a te bucura de pacea și liniștea locului. Atenție, însă, la înot: curenții din apă sunt destul de puternici și imprevizibili.

Plaja Lafayette, Tahiti

Lafayette beach
Foto: via Pinterest

Ți-ai dorit vreodată să lași în spatele tău urme negre pe nisip? Ar trebui să străbați un drum lung pentru asta, până la… capătul Pământului, mai exact în Oceanul Pacific de Sud. Dar merită efortul! Vei găsi nisip negru din belșug în Tahiti, casa plajei Lafayette, a cărei faimă a luat naștere datorită terenului său negru precum cerneala și a stâncilor verzi ce o mărginesc.

Nisipul negru se transformă într-un fundal fenomenal pentru fotografii, fiind atât de fin, încât picioarele ți se vor scufunda în el. Deși apa nu are culoarea turcoaz, la care probabil te-ai aștepta în această regiune (nisipul face ca apa să pară mult mai întunecată), este îndeajuns de caldă încât să-i facă pe turiști să petreacă ore bune pe Lafayette.

Plaja Lafayette se află în Golful Matavai, pe partea de nord-vest a insulei, aproape de orașul Papeete. Puțin mai la est, vei găsi Plaja Point Vénus, o altă plajă neagră care merită o vizită.

Citește și: 7 plaje fabuloase din Grecia