De-a lungul timpului, piramidelor lăsate moștenire de civilizațiile antice le-au fost atribuite numeroase semnificații și roluri: temple religioase, morminte pentru faraoni, calendare ale evenimentelor astronomice, ba chiar construcții-reper pentru navele extraterestre. În orice caz, rolul și utilitatea piramidelor rămâne, în general, un mister.

În rândul publicului larg, cele mai cunoscute structuri de acest gen sunt cele din Giza, însă dacă ne-am documenta un pic, am rămâne surprinși de abundența de piramide din întreaga lume. Pentru a le putea vizita însă, cel puțin pe unele dintre ele, e nevoie de încercări demne de aventurile Indianei Jones – văi abrupte, ape adânci ale oceanelor sau kilometri întregi de pustietate aridă. Iată, însă, 7 piramide antice, nu neapărat inaccesibile, pentru care efortul de a le vizita nu este niciodată prea mare în comparație cu satisfacția de a le vedea, într-un final, pe viu:

Piramida lui Kukulcan, Mexic

Kukulcan
Foto: ziss

Piramida lui Kukulcan este situată în orașul antic Chichen Itza și este purtătoarea a numeroase legende legate de civilizațiile mayașe. Acest templu enorm, cu înălțimea de 24 de metri, a fost ridicat întru venerarea zeului Kukulcan. Vârful ei se întinde maiestuos către cer, iar pe fiecare dintre laturile sale se află nouă trepte imense. Piramida are înglobate multe particularități unice, asociate ciclurilor astronomice și geologice ale pământului.

Piramida Huaca Huallamarka, Peru

Huaca Huallamarca
Foto: thearchaeologist.org

Această piramidă reprezintă principala atracție a capitalei peruviene Lima. Oamenii de știință au aflat că Huaca Huallamarka a fost ridicată relativ recent, în secolul al 4-lea. Temându-se să nu fie distrusă, localnicii au ținut secretă existența ei, piramida fiind ascunsă sub pământ până către sfârșitul secolului 20. Arheologii sosiți în Lima în anii ’80 au dezgropat-o, piramida fiind ulterior restaurată și recunoscută drept un monument istoric extraordinar de important.

Piramidele din Copan, Honduras

piramida copan
Foto: Calavera photography

Piramidele mayașe pot fi găsite atât în Mexic, cât și în Honduras. Pentru adepții plimbărilor prin situri arheologice aceste piramide din micul oraș Copán reprezintă adevărate bijuterii. Cu trei mii de ani în urmă, când se estimează că au fost construite, Copán era unul dintre cele mai mari orașe ale civilizației mayașe, aflat la răscrucea principalelor rute de troc, prin urmare, de o importanță deosebită la acea vreme. Arheologii zilelor noastre consideră că „piramidele” din Copán sunt, de fapt, alcătuite dintr-o piramidă centrală și alte clădiri anexe, ce aveau diferite roluri.

Piramida lui Djoser, Egipt

djoser pyramid
Foto: vipersniper

Această piramidă se află în localitatea Saqqara și este una dintre cele mai explorate și populare piramide egiptene. Astăzi, cercetătorii sunt siguri de trei lucruri: data construcției, „arhitectul” și scopul acestei piramide – măreața structură a fost ridicată undeva între anii 2630-2612 î.Hr. de către preotul Imhotep. Proiectul piramidei a fost creat pentru înmormântarea faraonului Djoser, împreună cu membrii familiei sale. Înălțimea piramidei este de 62 de metri, aceasta fiind alcătuită din șase trepte uriașe, compuse din mai multe blocuri de calcar.

Piramidele din Bosnia

Bosnian Pyramid
Foto: digihelion

Piramidele din Bosnia sunt considerate o senzație pseudo-științifică, una care a șocat lumea în urmă cu mai bine de un deceniu. Formațiunile geologice unice situate în împrejurimile orașului bosniac Visoko au atras cercetători din întreaga lume, dornici să facă descoperirea secolului. Se zvonește că sub aceste dealuri verzi uriașe acoperite de pădure se află, de fapt, cele mai mari piramide din lume, botezate Piramida Soarelui și Piramida Lunii.

Piramida Caio Cestio, Italia

Caio Cestio pyramid
Foto: rome-accommodation.net

O altă piramidă misterioasă și foarte interesantă se află în capitala Italiei, Roma. Piramida Cestio, construită în secolul 1 î.Hr. are o locație aparte, în antichitate aflându-se la răscrucea a două drumuri importante. Pentru că locația sa actuală se află în proximitatea autostrăzii, mii de turiști se abat anual pentru a o vizita. La origini, piramida este un mausoleu roman, ridicat în onoarea judecătorului Gai Cestio Epulon. Ca material principal de construcție s-a folosit betonul (acelor vremuri), însă pentru a-i oferi o înfățișare mai elegantă, la exterior s-au folosit marmura și cărămida.

Marea Piramidă din Giza, Egipt

giza pyramid
Foto: Jerome Bon / Wikimedia

Piramida lui Keops este maiestuoasa și arhicunoscuta „Piramidă din Giza” și reprezintă cel mai cunoscut și mai vizitat monument de acest gen din lume. Gigantica piramidă egipteană este singura dintre cele șapte piramide inițiale care a supraviețuit până în prezent. Construcția uimește atât prin dimensiunea sa impresionantă, cât și prin vârstă: oamenii de știință contemporani bănuiesc că ea a fost ridicată înainte de secolul 26 î.Hr., prin urmare ar avea cel puțin 5.000 de ani.

Citește și: 7 situri extraordinare din Africa, aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO