A căuta peisaje frumoase sub pământ poate părea o idee destul de stranie, însă, pusă în aplicare, duce la rezultate fantastice! Speologii cu experiență știu că unele dintre cele mai frumoase destinații turistice se ascund în adâncimile unor peșteri, bine păzite de ochii curioșilor. Cristale de sare asemănătoare unor pietre prețioase, colonii de licurici (și de lilieci, desigur) și tuneluri albastre formate în gheață – acestea sunt doar câteva dintre minunățiile ascunse în cele mai ciudate și colorate peșteri ale planetei.
Din fericire, pentru a le vizita nu e nevoie să fii un speolog cu zeci de ani vechime, prin urmare ai șansa de a te bucura de aceste oaze de Paradis subteran. Numeroase peșteri de acest fel sunt cunoscute în rândurile turiștilor, numărându-se printre cele mai importante obiective ale lumii. Totuși, unele dintre ele pot fi vizitate doar în cadrul unor tururi ghidate organizate ocazional și doar cu însoțitori experimentați. Iată o listă cu câteva dintre cele mai frumoase peșteri ale lumii, care abia așteaptă să fie vizitate, mai ales că unele se află relativ aproape de România:
Peștera Devetashka, Bulgaria

Pe meleagurile vecinilor noștri sudici, adăpostită de râul Osam, se află Peștera Devetashka, cea mai mare de pe teritoriul Bulgariei. A fost descoperită în anul 1921, iar pasajele sale subterane măsoară 1.500 de metri lungime, fiind favorabile unei plimbări lejere. Cel mai uimitor aspect al peșterii este tavanul său, care dispune de numeroase deschizături, câteva zone fiind astfel perfect iluminate pe timpul zilei. Datorită acestui aspect, peștera se bucură și de vegetația verde, crescută pe arcadele stâncoase. De asemenea, peștera include nu mai puțin de 10 lacuri, mini-râuri ce curg rapid și gălăgios, dar și câteva formațiuni de piatră ciudate.
Peștera de gheață Skaftafell, Islanda

În Islanda, Parcul Național Skaftafell adăpostește o frumoasă peșteră de gheață, care i-a preluat numele. Acest tip de peșteră este considerat o formațiune geologică foarte specială, pentru că se formează în apropierea unui ghețar și rezistă doar câteva zeci de ani. Peștera Skaftafell a apărut datorită apei topite care s-a scurs din ghețar și a pătruns prin crăpăturile stâncilor, formând gradual numeroase galerii înghețate.
Peștera Melissani, Grecia

Insula Kefalonia, din frumoasa Grecie, este și ea gazda unei minuni speologice, denumită Melissani și considerată a fi una dintre cele mai romantice și frumoase peșteri din lume. În interiorul acesteia se află lacul cu același nume, iluminat complet pe timpul zilei prin deschizătura aflată fix deasupra lui, în tavanul peșterii. Cum toate locurile ce par desprinse din povești au și legende pe măsură, și pentru această peșteră există una: zâna Melissani a fost îndrăgostită în secret de zeul Pan, iar atunci când acesta i-a refuzat dragostea, frumoasa făptură și-a pierdut sensul vieții și s-a aruncat în apele lacului, unde și-a găsit sfârșitul. Clasic, nu-i așa?
Jeita Grotto, Liban

Jeita Grotto este una dintre cele mai remarcabile atracții naturale din Liban, fiind, practic, un „complex” geologic format din două peșteri de calcar, a căror lungime atinge aproximativ 9 kilometri. Prima dintre cele două a fost descoperită în prima jumătate a secolului al 19-lea, iar cercetătorii spun că aceasta a fost locuită acum mulți ani, încă din timpurile preistorice. Peștera poate fi vizitată doar cu barca, deoarece partea sa inferioară este inundată de un râu subteran. Din acest motiv, Jeita Grotto are o importanță foarte mare pentru milioanele de rezidenți, constituindu-se în principala lor sursă de apă potabilă.
Peștera Phraya Nakhon, Thailanda

În Thailanda, fanii plimbărilor inedite își vor putea satisface această plăcere în Phraya Nachon, considerată cea mai frumoasă și spectaculoasă peșteră a țării. Această atracție turistică naturală se află în partea de sud a Thailandei, pe teritoriul Parcului Național Khao Sam Roy Yot, iar în interiorul ei se ascunde un sit religios special – Pavilionul Kukha Karuhas, care a fost ridicat în anul 1890, la ordinul Regelui Chulalongkorn. Peștera și-a primit numele în onoarea primilor conducători care au descoperit-o în timpul unei furtuni.
Peștera Aven Armand, Franța

Franța nu se lasă mai prejos când vine vorba de peșteri frumoase, ce merită vizitate: Aven Armand se numără printre ele, fiind localizată la o adâncime de 100 de metri și cunoscută pentru faptul că în interiorul ei există peste 400 de tipuri de stalagmite, ce formează un grup arhitectural natural incredibil de frumos. De asemenea, aici se află cea mai mare stalagmită din lume, care atinge o înălțime de 30 de metri.
Peștera de gheață Kungur, Rusia

Kungur este numele uneia dintre cele mai spectaculoase peșteri de gheață din lume, având o structură extrem de complexă: lungimea totală a coridoarelor sale este de aproximativ 5,7 km, iar diferența de înălțime dintre primul și al doilea nivel atinge 32 de metri. Suprafața totală pe care o ocupă peștera este de peste 65.000 de metri pătrați, aceasta fiind ocupată de numeroase galerii și peste 70 de lacuri subterane, între care cel mai mare (1.460 metri pătrați) a fost denumit, cum altfel?, Marele Lac.
Citește și: Amfiteatre și arene antice unde încă poți fi spectator