Cu toții ne simțim revigorați deîndată ce auzim cuvântul „parc”. Parcul este locul în care găsești liniște, parfumul florilor, cântecul păsărilor, adierea vântului, o atmosferă care îți îmbie toate simțurile. O plimbare de dimineață într-un parc devine automat cu adevărat minunată. În cele ce urmează, trecem în revistă 7 dintre cele mai frumoase parcuri – sau, dacă le numim ceva mai „burghez”, grădini – din lume, locuri create de mâna omului în care poți exprimenta binecuvântările naturii.

7 Grădinile Mirabell, Salzburg, Austria

Mirabell
Foto: DaveLongMedia

O grădină clasică din Europa, în stilul celor de la Versailles și Tuilleries, cea care înconjoară Palatul Mirabell din Salzburg, este monument de patrimoniu. De altfel întreaga zonă, împreună cu centrul orașului, este înscrisă în patrimoniul cultural UNESCO. Palatul a fost construit de prințul-arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau în 1606. Această superbă grădină, reamenajată în 1690, găzduiește numeroase sculpturi, fântâni arteziene, aranjamente florale și o zonă numită Grădina Piticilor, populată cu personaje de marmură.  

Teatrul Hedge – construit între 1704 și 1718 – este amplasat în centrul grădinilor Mirabell, fiind unul dintre cele mai vechi teatre în aer liber de la nord de Alpi.  Fanii filmului „Sunetul muzicii” trebuie să viziteze aceste grădini în stil baroc, unde s-au filmat scenele cu Maria și copiii familiei von Trapp.

6 Grădina Fin, Kashan, Iran

Bagh-e Fin
Foto: Andrey Khrobostov

Bagh-e Fin, din Kashan, Iran, este o grădină persană.  Aici se află Baia Kashan Fin, unde Amir Kabir, cancelarul Qajarid, a fost ucis de un asasin trimis de Șahul Nasereddin în 1852. Finalizată în 1590, Grădina Fin este cea mai veche de pe teritoriul Iranului.

Grădina ocupă 2,3 hectare, e compusă dintr-o curte principală, înconjurată de  ziduri de protecție cu patru turnuri circulare. Este amenajată în stilul clasic „chahar bagh”, cu canale cu apă, stil inspirat de versetul din Coran care descrie raiul ca pe locul unde se intersectează două râuri. Apa este adusă în grădină din munți, printr-un sistem subteran de quanate, adică țevi. Grădina are numeroși chiparoși și îmbină elemente din perioadele dinastiilor Safavid, Zand și Qajar.

5 Kenroku-en Garden, Ishikawa, Japonia

Kenroku-en Garden
Foto: japan-guide.com

Una dintre Cele Trei Mari Grădini ale Japoniei, Kenroku-en („grădina celor șase”) este o oază de liniște și pace în Ishikawa. Acoperind 11,4 hectare, grădina este amplastă pe culmile orașului Kanazawa, lângă castelul cu același nume. Întreținerea grădinii a fost transmisă din generație în generație în familia Maeda, cea care a condus Clanul Kaga în perioada feudală.

Datorită dimensiunii și frumuseții sale, grădina este considerată o adevărată comoară a Japoniei. Ea capătă un farmec aparte primăvara, când înfloresc cireșii, intrarea fiind liberă timp de două săptămâni în această perioadă.

4 Grădinile Palatului Versailles, Franța

Versailles
Foto: Artush

Grădinile istorice ale Palatului Versailles sunt printre cele mai impresionante din Europa. Acestea acoperă o suprafață de 800 de hectare, iar peisagistica este realizată, în cea mai mare parte, în conformitate cu stilul francez, perfecționat de Linnea.

Grădina luxosului palat al lui Ludovic al XIV-lea era mândria Regelui Soare, care o considera la fel de importantă ca palatul. Vizitatorii pot petrece zile întregi în grădină, bucurându-se de flori, fântâni arteziene, alei întortocheate și peisaje deosebite. Grădina este, în prezent, unul dintre cele mai vizitate locuri din Franța, având peste șase milioane de vizitatori anual.

3 Grădina Majorelle, Marrakech, Maroc

Majorelle
Foto: Claudio Beduschi

Grădina Majorelle este o grădină botanică ce se întinde pe douăsprezece hectare  în Marrakech, Maroc. A fost amenajată de artistul orientalist francez Jacques Majorelle, pe parcursul a aproape 40 de ani, începând din anul 1923, proprietatea jucând rol de rezidență pentru acesta și soția lui până în anii 50, când au divorțat. În anii 80, grădina a fost cumpărată de celebrul designer Yves Saint-Laurent, împreună cu prietenul său, Pierre Berge, aceștia restaurând-o complet.

Accentele de culoare albastru cobalt o diferențiază de orice altă grădină botanică., iar Yves Saint Laurent a botezat inclusiv o nuanță de ojă în cinstea acestui loc.

Grădina a fos inclusă în topul celor mai frumoase 50 de grădini din lume, alcătuit de cunoscutul ziar The Telegraph, fiind, totodată, una dintre cele mai populare destinații turistice din Maroc. Ea adăpostește și Muzeul de Artă Islamică din Marrakech. Printre exponate se numără textile din colecția personală a lui Saint-Laurent, precum și obiecte ceramice, bijuterii și picturi semnate de Majorelle.

2 Grădina lui Claude Monet din Giverny, Franța

Claude Monet garden
Foto: Canva Photos

Una dintre cele mai frumoase grădini din lume i-a aparținut fondatorului curentului impresionist pictorul francez, Oscar-Claude Monet. Grădinile lui Monet se aseamănă cu picturile sale – zone viu colorate, dezordonate, însă, în același timp, echilibrate. Florile sunt, la rândul lor, precum tușele sale – impetuoase și surprinzătoare, dar parte a unui peisaj atent conceput.

Pictorul a locuit în casa lui de la țară timp de 43 de ani, îngrijindu-și grădina. Proprietatea și casa sunt deschise oaspeților din aprilie până în octombrie. Acestea se pot vizita, se pot fotografia faimoșii nuferi și se poate intra inclusiv în Muzeul Impresionismului din apropiere.

1 Kirstenbosch, Cape Town, Africa de Sud

Kirstenbosch
Foto: Subodh Agnihotri

Kirstenbosch este cea mai renumită grădină botanică din Africa de Sud, fiind amenajată la poalele celebrului Table Mountain, într-o zonă care adăpostește peste 22.000 de specii locale de plante. Am plasat această grădină botanică pe primul loc în listă datorită peisajului care îți taie răsuflarea. Fondată în 1913 pentru a conserva flora deosebită a țării, Kirstenbosch a fost prima grădină botanică din lume.

Vizitatorii manifestă un interes deosebit pentru grădina cu plante din specia Protea (cunoscute drept tufișul de zahăr), dar și pentru zona dedicată plantelor din specia restionaceelor, unde pot admira numeroase exemplare în culorile caracteristice de verde și maro. S-a decoperit recent că aceste plante au nevoie de fumul de la incendiile de vegetație pentru a se înmulți, iar descoperirea a fost posibilă datorită existenței grădinii Kirstenbosch.

Citește și: Cele mai frumoase lacuri din Europa