A fi învățăcel în arta călătoriei solo și mai ales a fi femeie în această ipostază poate deveni o situație relativ descurajantă, mai ales când te afli la început și încerci să-ți faci curaj. Unde să merg? Unde mă cazez? Cum am grijă de mine printre străini? Și alte multe întrebări. Pentru a-ți veni în ajutor, am alcătuit o listă cu unele dintre cele mai sigure orașe din Europa, perfecte pentru o începătoare într-ale călătoriilor de una singură. Bineînțeles, lista ar putea fi mult mai lungă, însă o aventură solitară poate începe oricând de aici:

Dubrovnik, Croația

Dubrovnik
Foto: Miroslav Vajdic

Dubrovnik este portretizarea vie a celor mai apreciate trăsături ale Croației, anume clima mediteraneană extrem de plăcută, dar și atmosfera relaxată, lipsită de griji. Cunoscut drept „Perla Mării Adriatice”, acest oraș este o destinație turistică foarte populară, unde poți petrece ore întregi rătăcind pe străzile din piatră, savurând fructe de mare de cea mai bună calitate sau admirând nonșalanța oamenilor din cafenelele aglomerate.

Dacă plănuiești să îți faci prieteni noi sau pur și simplu să socializezi, recomandarea este să pierzi vremea în centrul animat al orașului sau în restaurantele unde zumzetul turiștilor e de neoprit. În schimb, dacă preferi să rămâi o lupoaică singuratică pe tot parcursul șederii, aventurează-te într-un „turneu” prin muzeele locale, dar vizitează și remarcabilele repere istorice. Nu uita că te afli în orașul unde s-a filmat o bună parte a serialului Game of Thrones, așa că ai și varianta de a descoperi pe propria piele tărâmul magic numit King’s Landing în celebra producție HBO.

Lyon, Franța

Lyon
Lyon / Foto: beatrice preve

Lyon este, la rândul lui, un oraș grozav pentru femeile care călătoresc singure (și nu numai), deoarece poți să mănânci, să bei, să te plimbi și să mergi cu bicicleta în jurul orașului într-o mișcare circulară, astfel încât să te bucuri mereu de scena gastronomică, dar să și arzi caloriile consumate în timp ce vizitezi cele mai frumoase zone și repere turistice. Lyon-ul este imens, dar nu lăsa acest lucru să te copleșească – cel mai bun mod de a-l vedea în întregime este un sejur de câteva zile, în care să explorezi cu fiecare zi ce trece un nou cartier din orașul francez aflat în estul țării.

CITEȘTE ȘI  Iordania – tara misterelor, partea a II-a

Dublin, Irlanda

Dublin
Dublin / Foto: Lukas Kloeppel

Capitala Irlandei este un loc incredibil de distractiv, trăsătură oferită în mod special de ospitalitatea și prietenia cu care te întâmpină irlandezii. Localnicii (bărbați și femei deopotrivă) au o molipsitoare poftă de viață, prin urmare lasă-te pe mâna lor și bucură-te de Dublin într-un mod cât mai… autentic.

Dacă vrei companie pentru ceasurile de seară, încearcă să te cazezi într-un hostel. În mod cert că vei face schimb de povești hazlii cu colegele de cameră, înainte de a adormi. Cele mai avantajoase astfel de hosteluri se află în jurul centrului, foarte aproape de zona animată a pub-urilor, așa că nu vei avea parte niciodată de plimbări lungi și dubioase noaptea, de una singură. Dublin este, de asemenea, un oraș al varietății. Și asta pentru că în „spatele” pub-urilor gălăgioase și al străzilor pietruite se află și atracții turistice incredibil de frumoase precum Giant’s Causeway și Cliffs of Moher, ambele fiind destinații pe care trebuie să le vezi neapărat.

Bruges, Belgia

Bruges
Bruges / Foto: Rudy Balasko

Fermecătorul Bruges este un oraș pe cât de frumos, pe atât de mic și cochet. Este suficient de mic încât să-l iei la pas, dar îndeajuns de complex încât să îți ofere canale spectaculoase și turnuri din povești, dar și grădini feerice, care i-au adus o mică parte din faima mondială. Dacă dorești să te relaxezi, acest oraș belgian este destinația perfectă, deoarece ritmul cotidian de aici este unul lent, iar viața de noapte este aproape inexistentă. Bucură-te de delicioasa ciocolată belgiană și de berea aromată și plimbă-te pe străzile pietruite după pofta inimii, deoarece Bruges îți permite să faci asta în tihnă, fără grija bunurilor personale sau a străinilor răuvoitori.

Reykjavik, Islanda

Reykjavik
Reykjavik / Foto: Kevin Pages

Islanda este și ea un candidat puternic pentru această listă de start, fiind recunoscută oficial drept cea mai sigură țară din lume! Adaugă la această siguranță abundența frumuseților naturale omniprezente și obții, practic, un potențial câștigător al titlului de „Cea mai bună destinație pentru femei care călătoresc solo”. Un sejur în Reykjavik îți va oferi șansa de a experimenta viața islandeză urbană, dar și oportunitatea de a vizita câteva obiective turistice uimitoare, precum Biserica Hallgrímskirkja.

Te vei rătăci pe aceste meleaguri nordice printre cascade spectaculoase, fiorduri albastre înghețate și plaje cu nisip negru, caracteristice țării. Iar în cazul în care ai pornit singură în călătorie, dar vrei să-ți faci prieteni pe parcurs, recomandarea se îndreaptă din nou către hosteluri: în Reykjavik acestea sunt locurile perfecte pentru a găsi alți aventurieri ce călătoresc pe cont propriu.

CITEȘTE ȘI  Istanbul pentru iubitorii de cultură: cele mai frumoase muzee din orașul de pe Bosfor

Sorrento, Italia

Sorrento
Sorrento / Foto: robangel69

Coasta Amalfi a devenit una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Italia în ultimii ani, ba chiar am spune că este una dintre cele mai căutate destinații din Europa. Călătorilor solitari care vor să poposească pe aici pentru o vreme li se recomandă să se cazeze în Sorrento. Acest oraș de mici dimensiuni este punctul de plecare perfect pentru a explora întreaga Coastă Amalfi. Spre deosebire de vecinul Napoli, de la nord, Sorrento este cu mult mai autentic și oferă un plus major de siguranță celor ce călătoresc singuri, în special femeilor. Nu rata Positano, care este, probabil, cel mai frumos oraș de pe Coasta Amalfi și, desigur, Ravello, poate cea mai subestimată localitate a zonei.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana
Ljubljana / Foto: Imnature

Mica și compacta capitală a Sloveniei este unul dintre cele mai frumoase și, în același timp, una dintre cele mai subestimate destinații din toată Europa. Suprafața mică a Ljubljanei face ca deplasarea prin oraș să fie facilă – aici te afli la o distanță de câteva minute de mers pe jos de cele mai frumoase parcuri și cele mai liniștite cafenele.

Citește și: 5 cafenele legendare din Paris, în care să-ți savurezi croasantul