Orașe fermecătoare străbătute de Dunăre, foste capitale europene ale culturii și localități  fascinante din Europa de Est – aceste destinații sunt deseori tratate pe nedrept cu superficialitate în favoarea vecinilor mai mari și mai „strălucitori”. De la capitale aflate în umbra unor orașe mai mici (dar mai renumite) la locuri compacte pe care puține persoane și le doresc ca destinații de vacanță, aruncăm împreună o privire asupra acestei liste cu 7 orașe europene ce trebuie vizitate. Ca de obicei, dacă plănuiești să pleci într-o călătorie, verifică întâi restricțiile locale și internaționale aflate în vigoare din cauza pandemiei.

Bratislava, Slovacia

Bratislava
Foto: Walkerssk

Un castel ca din povești aflat pe vârful dealului, o catedrală din secolul 14, străzi cu piatră cubică și palate împodobite – Bratislava are toate ingredientele pentru a fi o destinație uimitoare. Acest oraș străbătut de Dunăre a fost cândva un important centru al muzicii clasice, înainte ca regimul comunist să pună gheara pe el. Astăzi, Bratislava se mândrește cu centrul său istoric, construit în secolul 18, dar și cu cartiere în care turiștii pot observa atât arhitectura erei comuniste, cât și zone moderne și pline de spații verzi.

Riga, Letonia

Riga
Foto: RossHelen

Cu un centru vechi medieval înscris pe lista UNESCO, malurile râului Daugava proaspăt renovate și un spectru de restaurante ce oferă atât mâncăruri cu specific nordic contemporan, cât și preparate tradiționale consacrate, capitala letonă Riga are foarte multe atuuri. Varianta cea mai avantajoasă pentru a înțelege istoria complexă a acestui oraș superb este de a urca până pe turla Bisericii Sfântul Petru, pentru a admira labirintul de acoperișuri de teracotă de la înălțime. Acest labirint include un amestec de clădiri realizate în stil medieval, gotic, baroc și Art Nouveau.

Belgrad, Serbia

Belgrad
Foto: Elena Photo

Una dintre cele mai energice capitale europene, Belgrad este un oraș în jurul căruia se face multă vâlvă. Având cluburi antrenante (petrecerile de vară ce au loc pe ambarcațiuni care navighează de-a lungul Dunării și a râului Sava sunt binecunoscute), muzică eclectică, o comunitate creativă și o mulțime de hoteluri cu designuri interesante, Belgrad devine încet, dar sigur, o relaxată destinație hippie. La aceste aspecte se pot adăuga minunatul oraș vechi, cetatea antică și cartierele renovate de pe malul apelor, așa încât te întrebi de ce acest oraș nu se află pe listele „de vizitat” ale mai multor turiști, chiar și din România.

Sofia, Bulgaria

Sofia
Foto: Tina Douva

Având numeroase muzee, galerii de artă și o viață de noapte animată, este surprinzător că Sofia nu se regăsește încă (alături de București) pe lista destinațiilor importante pentru city-break-uri. Sofia este dominată vizual de Catedrala Sfântul Alexandru Nevski și cea mai bună idee pentru a-i admira minunatele clădiri, precum Teatrul Național sau fostele băi minerale este să o iei la pas pe străzile sale. Te poți plimba de asemenea prin numeroasele spații verzi, între acestea –  Grădina Borisova, cel mai vechi parc al Sofiei.

Valletta, Malta

Valletta
Foto: javarman3

Acest arhipelag mediteraneean (da, Malta e compusă din trei insule) scăldat de soare este o destinație de vacanță extrem de interesantă, mai cunoscute fiind stațiunile sale. Însă capitala Valletta este atât atrăgătoare, cât și perfect proporționată pentru o vacanță de weekend. Aici poți vedea palate fastuoase și biserici ridicate în urmă cu secole, precum uimitoarea Catedrală Sfântul Ion (care conține picturi originale ale lui Caravaggio). De asemenea, marele port este o atracție formidabilă – Grădinile Barrakka fiind perfecte pentru vederi panoramice asupra lui și, în general, asupra acestei foste capitale europene a culturii.

Tbilisi, Georgia

Tbilisi
Foto: Xantana

Nu a ieșit complet de pe radarul turiștilor, dar putem spune că orașul-capitală Tbilisi nu este chiar una dintre cele mai populare locații ale Europei. Cei care, totuși, au inspirația să-l viziteze, vor începe plimbarea din încântătorul centru vechi, unde se află majoritatea atracțiilor istorice (inclusiv Cetatea Narikala), cafenele, baruri, muzee și străzi fermecătoare. Gastronomia incredibilă și celebrele vinuri georgiene sunt alte motive pentru a vizita capitala gruzină. Cei care urmăresc relaxarea totală, trebuie să facă neapărat o vizită tradiționalelor băi fierbinți sulfuroase.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana
Foto: kasto

Majoritatea vizitatorilor care ajung în Ljubljana o traversează rapid în drum spre Lacul Bled și Alpii Iulieni. Mare greșeală: acest oraș are unul dintre cele mai bine conservate centre medievale din Europa, o sumedenie de festivaluri, galerii de artă de ultimă generație și restaurante sofisticate. În centrul istoric este interzis traficul rutier, acesta fiind un deliciu pentru explorarea amestecului de arhitectură renascentistă, barocă și Art Nouveau. Castelul aflat în vârful dealului oferă cele mai bune panorame, în timp ce Muzeul Național al Sloveniei găzduiește cele mai prețuite comori istorice ale țării.

Citește și: Cele mai frumoase statui din lume