Nu există modalitate mai bună de a explora un oraș decât cea pietonală. Picioarele te pot duce în cele mai interesante locuri, acolo unde mașinile și mijloacele de transport în comun nu pot ajunge uneori. Vizitează pe jos fiecare colțișor al unui oraș, află-i secretele și poveștile, descoperă-i frumusețea și personalitatea. Unele orașe sunt mai prietenoase ca altele atunci când vine vorba de a le străbate la pas, așa că am selectat în continuare câteva dintre acestea:

Salzburg (Austria)

salzburg
Salzburg / Foto: blujayphoto

Salzburg e unul dintre cele mai elegante orașe europene și, totodată, unul dintre cele mai plăcute pentru cei cărora le plac vizitele pietonale. Vara, în special, Salzburg e un oraș viu, pe care poți să-ncepi să-l explorezi de la primele ore ale dimineții. Nu rata parcul Mirabell și, evident, ia la pas străduțele din Centrul Vechi, descoperind fiecare bucățică din puzzle-ul „orașului muzicii”, în care s-a născut celebrul compozitor Mozart.

Încununează turul din centru cu o ascensiune (chiar dacă, de această dată, cu telefericul) la cetatea Hohensalzburg, și bucură-te de acolo de superbele priveliști asupra orașului străbătut de râul Salzach.

Dubrovnik (Croația)

dubrovnik
Dubrovnik / Foto: Siegfried Schnepf

Gândește-te la Game of Thrones și la faptul că Dubrovnik este una dintre locațiile-vedetă ale acestui serial de mare succes. În urma acelor apariții, Dubrovnik a devenit unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Orașul medieval dispune de parcuri, mânăstiri, celebra cetate – majoritatea situri aflate în Patrimoniul UNESCO și, totodată, grupate într-o zonă exclusiv pietonală, care, practic, te obligă să vizitezi urbea la pas.

Fez (Maroc)

fez
Fez / Foto: siempreverde22

Se poate spune despre Fez că este capitala spirituală a Marocului. Orașul, cu o vechime de 1200 de ani, este, literalmente, un uriaș labirint, care dispune de un șarm inevitabil. Pe măsură ce străbați străzile lui, pentru a intra în medina, vei căpăta o acută senzație legată de faptul că urmează să te rătăcești. Și, culmea!, acest lucru chiar e posibil, așa că, dacă nu ai cu tine un ghid local, bazează-te doar pe ideea că, în medina, cei care te vor ajuta să ajungi la un anumit punct vor fi localnicii.

Altfel, magazinele cu ceramică sau covoare, restaurantele în care se servesc cele mai bune preparate marocane, dar și zecile de pisici, vor fi alături de tine într-o călătorie cultural-pietonal-labirintică de-a dreptul fascinantă.

Sighișoara (România)

sighisoara
Sighisoara / Foto: sorincolac

Fără a fi la fel de întins precum orașele pe care le-am ales pentru această listă, Sighișoara este, în mod cert, un reper obligatoriu pe harta destinațiilor turistice din România. Orașul în care parchezi mașina undeva, apoi pornești pe jos pentru a descoperi incontestabilul șarm al uneia dintre cele mai bine conservate localități medievale ale Europei, cu o istorie ce datează încă din secolul 12.

Practic, în Sighișoara sunt trei străzi principale, lucru care-l face ușor de parcurs, de-a lungul acestora urmând să te delectezi cu clădirile în culori pastelate (între care casa în care, se spune, s-ar fi născut Vlad Țepeș), Turnul cu Ceas, Biserica Mânăstirii, Turnul Fierarilor, Scara acoperită a școlarilor sau Biserica din deal. La ceas de seară, fă o plimbare pe Drumul Panoramic, aleea pietruită ce înconjoară la exterior zidul vechi al cetății.

Singapore

singapore
Singapore / Foto: zstockphotos

Spre deosebire de alte orașe asiatice, în care plimbarea se poate transforma într-o experiență chinuitoare, Singapore e un excelent exemplu de „oraș pietonal”. Parcuri împădurite, faleze care se întind de-a lungul plajei și, desigur, celebrul Gardens by the Bay – toate acestea sunt lucruri care fac din Singapore un oraș magic. În special noaptea. În plus, una dintre preocupările constante ale municipalității este să transforme metropola într-una din ce în ce mai prietenoasă, atunci când vine vorba despre plimbări.

Munchen (Germania)

munchen
Munchen / RudyBalasko

Munchen este „orașul distanțelor scurte”, unul dintre cele mai bune din lume în privința mersului pe jos. Cu alte cuvinte, diamantul bavarez e un adevărat paradis pentru cei care adoră colindatul urban. Are un parc de 365 ha (Grădina Englezească), cu lacuri, terase la care se bea bere, ba chiar și un pavilion japonez, de ceai. Fă shopping, admiră clădirile în stil baroc sau vizitează principalele obiective ale orașului, în frunte cu Marienplatz, piața centrală în care tronează minunata clădire a Primăriei (Neues Rathaus). Oriunde te-ai duce, Munchen e orașul perfect pentru a fi cutreierat pe jos.

Florența (Italia)

Florența
Florența / Foto: Milana Dilai

Florența e un oraș excelent pentru a fi vizitat la pas – toate atracțiile turistice sunt grupate, aflându-se relativ aproape unele de altele, iar senzația generală este că te afli într-un loc foarte „dens” în care într-o oră poți vedea o sumedenie de lucruri. Începând cu Cattedrale di Santa Maria del Fiore și până la Piazzale Michelangelo, nu uita să numeri, pe parcursul plimbării, câte statui ce-l reprezintă pe David întâlnești.

Când obosești, fă o pauză într-unul dintre numeroasele restaurante, cafenele sau baruri, pentru un Aperol Spritz care să te motiveze către următorul obiectiv.

Citește și:  Cele mai „albastre” destinații din lume