Dacă normalitatea ar defini lumea în care trăim, atunci nu ar mai exista loc pentru fantezie și imaginație. Gândește-te cum ar fi dacă tot ceea ce ne înconjoară ar intra în limitele „normalului” – ne-am trezi într-o existență cenușie și monotonă. În cazul în care crezi că trăiești într-un oraș care iese din tipare (deși România cam duce lipsă de așa ceva), atunci proiectează-te într-unul din locurile de mai jos și imaginează-ți cum ți-ar fi viața cotidiană!
Coober Pedy, Australia

Întregul oraș Coober Pedy este construit sub pământ! A fost fondat în 1915 ca oraș minier pentru extragerea opalului (încă este cea mai mare mină de opal din lume), iar minerii și-au dat seama imediat că e mai ușor să rămână sub pământ, deoarece temperaturile de la suprafață ar ajunge la 51 grade Celsius și le-ar face viața un coșmar.
Orașul are magazine subterane, biserici, galerii și include chiar și primul hotel subteran de 4 stele din lume! Iar dacă te întrebi care este originea numelui orașului, acesta provine de la aborigenul Kupa-Piti care înseamnă… Gaura lui Whiteman.
Candido Godoi, Brazilia

Există un oraș ciudat în Brazilia, numit Candido Godoi, care are o rată anormal de mare de nașteri de gemeni. Rata este de 10%, imens în comparație cu cea de 1% înregistrată pentru restul Braziliei. Ar fi o experiență destul de dubioasă să traversezi acest oraș, fără să cunoști această informație: unii ar putea crede brusc că au fost transportați într-un film de groază. Mulți au speculat că ar fi fost opera maleficului doctor nazist Joseph Mengle, cunoscut pentru că a făcut experimente josnice pe gemeni în încercarea de a crea copilul arian perfect.
Cu toate acestea, un om de știință care a decis că este timpul să testeze această teorie, și-a făcut timp pentru a efectua teste ADN pe multe dintre femeile din sat și a descoperit ceva mult mai banal. În esență, a aflat că femeile care aveau gemeni prezentau o genă similară și a constatat, de asemenea, că în zonă exista o rată ridicată de consangvinizare între toți imigranții germani. Cu alte cuvinte, doar câteva persoane cu gena respectivă au ajuns în sat la început, dar cu o mare consangvinizare, aceasta s-a răspândit rapid printre viitoarele femei din sat – creând un oraș plin de mult prea mulți gemeni.
Neft Daslari, Azerbaidjan

Situat în Marea Caspică, acest oraș este, în esență, o structură întrepătrunsă a unei platforme petroliere. Construit în 1940 de către URSS, Neft Daslari a evoluat de la un câmp petrolier la o localitate pe care au apărut aproximativ 5000 de locuitori. Astăzi, acest oraș are apartamente, poduri, o bibliotecă, un centru comunitar și un cinematograf. Neft Daslari a apărut, de asemenea, în franciza James Bond, The World is not enough.
Juzcar, Spania

În urmă cu câțiva ani, filmul Ștrumfii a avut parte de recenzii relativ mediocre. Cu toate acestea, s-a descurcat destul de bine în ceea ce privește cifrele, deoarece Ștrumfii au avut întotdeauna o bază de fani serioși și dedicați. Cunoscând popularitatea Ștrumfilor, Sony a decis să încerce o… cascadorie publicitară și să găsească un oraș care să permită vopsirea temporară în albastru pentru promovarea filmului. Micuțul sat Juzcar (221 locuitori), din Andaluzia, Spania, a acceptat oferta, știind că, ulterior, va reveni gratuit la „setările inițiale”.
Cu toate acestea, după ce promovarea s-a terminat, locuitorii din Juzcar au decis că preferă să-și păstreze satul albastru. Ei au descoperit că, după ce satul lor a căpătat această culoare, numărul turiștilor a crescut de la 300 într-un an la 80.000, ceea ce a reprezentat un impuls uriaș pentru economia locală. În prezent, ei găzduiesc în mod regulat evenimente cu tematică ștrumfă și au promovat asemănarea lor cu ștrumfii. De asemenea, le place să sublinieze că sunt cunoscuți pentru ciupercile din împrejurimi (consumate cu mare plăcere de către ștrumfi). Din păcate, deși asocierea cu ștrumfii a dus localitatea pe culmile gloriei, acum o vreme, creatorul simpaticelor personaje animate, le-a interzis autorităților să mai promoveze în mod oficial asocierea cu acestea.
Manshiyat Nasser, Egipt

Acest oraș de mahala este literalmente acoperit de gunoaie! Motivul este că vecinul său apropiat, capitala Egiptului – Cairo, nu are un sistem eficient și eficace de eliminare a gunoiului.
Satul se remarcă prin faptul că aproape fiecare spațiu al său este acoperit de gunoaie, inclusiv străzile și acoperișurile așezării. Aceste mormane de gunoi sunt rezultatul faptului că Zona Metropolitană Cairo nu a stabilit niciodată un sistem eficient de colectare a gunoiului, deși are o populație de aproape 20 de milioane de locuitori.
Locuitorii din Manshiyat Nasser, în majoritate creștini copți, au umplut acest gol în ultimii 70 de ani. Pentru o mică taxă, acești gunoieri informali, numiți Zabbaleen sau „oamenii gunoaielor”, colectează gunoiul locuitorilor din Cairo în cadrul unui serviciu door-to-door și apoi îl transportă cu ajutorul unor căruțe trase de măgari sau camioane de colectare la casele lor din Manshiyat Nasser. Odată ajunși acasă, aceștia sortează gunoiul pentru a găsi materiale reciclabile. Colectarea gunoaielor este în mod tradițional munca bărbaților, în timp ce femeile și copiii sortează gunoiul.
Longyearbyen, Svalbard

Acest oraș rece, dar frumos, de pe insula Svalbard, găzduiește o serie de ciudățenii neobișnuite din cauza temperaturilor friguroase. Casele sunt construite pe picioroange pentru a împiedica topirea zăpezii să le inunde în timpul verii, soarele e… apus timp de patru luni în timpul iernii și este ilegal să fii înmormântat în oraș, deoarece temperatura de îngheț perpetuu din Longyearbyen împiedică descompunerea corespunzătoare a cadavrelor.
La Rinconada, Peru

La Rinconada este un oraș din Peru, cunoscut pentru faptul că este localitatea aflată la cea mai mare altitudine (5100 m) de pe întregul glob. Practic, orașul este o țară în sine, datorită modului diferit în care trăiesc oamenii de acolo – și sunt peste 30.000 de suflete. Nu există apă curentă și nici canalizare, iar locuitorii din La Rinconada duc un trai chinuitor. Bărbații își petrec toată ziua în mină, sperând că într-o zi vor reuși să acumuleze averi, iar multe dintre femei își petrec zilele spărgând pietre pentru a căuta aur și instruindu-și copiii pentru a le ajuta în această sarcină.
Spre deosebire de orașele normale, aici nu există cu adevărat așteptări în privința mersului la școală. Copiii nu primesc o educație și sfârșesc prin a lucra în mine, sperând că vor avea noroc și se vor îmbogăți cumva, într-o zi. De asemenea, nu există legi și, oricum, nu există poliție. Pe scurt, La Rinconada nu respectă și nu aplică nicio lege a țării de pe teritoriul căreia se află.
Citește și: Cele mai spectaculoase punți de observare din lume