Picturi „indescifrabile”, descoperiri arheologice, documente istorice – iată doar trei dintre lucrurile pe care te-ai aștepta să le găsești într-un muzeu modern. Nu oricine, însă, își poate imagina că, odată ce va trece pragul unui muzeu, se va delecta cu colecții de… fulgi de nea, șuvițe de păr sau lenjerie intimă. Treaba e că acest gen de muzee există nu doar în imaginația unora, ci în locații precise din unele orașe ale lumii. Iar o vizită la o asemenea „instituție” poate rămâne pe viață întipărită în memoria cuiva. Mai jos ai o selecție cu 7 muzee bizare din întreaga lume:
Muzeul fulgilor de zăpadă, Japonia

Aflat în Asakihawa, pe insula japoneză Hokkaido, Muzeul fulgilor de zăpadă nu reușește, desigur, să conserve drăgălașii fulgi (a căror structură înseamnă 95% aer), dar pune în prim-plan cele mai frumoase fotografii făcute vreodată fulgilor de zăpadă. Fondatorul muzeului este omul de știință Nakaya Ukitiro, care a remarcat că oportunitatea realizării de fotografii bune ale fulgilor este de dată relativ recentă. Interesant este că însăși locația muzeului e specială, camerele având forma unor peșteri de zăpadă în care temperaturile sunt pe măsură de scăzute. Motiv pentru care vizitatorii trebuie să se îmbrace mai gros, indiferent de anotimpul în care trec pragul muzeului.
Ukitiro a petrecut câțiva ani studiind formarea fulgilor de zăpadă, i-a clasificat și a demonstrat că aceștia posedă proprietăți fascinante. Pe lângă „exponate”, muzeul găzduiește deseori și concerte ale unor cunoscuți artiști japonezi.
Muzeul minciunilor, Germania

Orașul german Kyritz este gazda unuia dintre cele mai originale muzee din lume: Lügenmuseum (Muzeul Minciunilor). Acesta se află în interiorul unei clădiri istorice, deosebit de frumoase, care la interior, însă, este foarte modernă. Fondatorul muzeului este celebrul pictor Reinhard Zabka, care încearcă să dezvăluie vizitatorilor care este diferența dintre realitate și minciună în privința artei.
Toate exponatele din muzeu sunt contrafăcute, alături de ele fiind plasate indicatoare cu informații foarte interesante. Printre obiectele din muzeu sunt prezentate un aparat de radio vechi, salvat ca prin minune de pe Titanic în urma accidentului ce a dus la scufundarea navei, dar și o carpetă „zburătoare” și o perie ce au aparținut fiului dictatorului sovietic Stalin. În realitate niciunul dintre aceste obiecte nu este original, însă imaginația pictorului și simțul umorului de care dă dovadă te vor surprinde și amuza.
Colecțiile muzeului includ multe obiecte așezate în 10 camere mari. Lügenmuseum este singura instituție de acest fel din Europa și atrage un număr mare de turiști, plictisiți de clasicele muzee și galerii de artă.
Muzeul părului, Turcia

Muzeul părului, din regiunea Cappadocia (localitatea Avanos), este muzeul care adună în încăperile lui cea mai mare colecție de păr de femeie din lume. Fondat de un localnic pe nume Chez Galip (foto), muzeul are o istorie incredibil de interesantă și, deopotrivă, romantică. În anul 1979, fondatorul s-a despărțit de iubita lui, care i-a dăruit, drept cadou de final, o șuviță din părul ei.
Aceasta a devenit primul exponat al viitorului muzeu, a cărei colecție constă, în ziua de azi, din 16.000 de șuvițe de păr. La acea vreme, Chez Galip deținea un mic magazin de obiecte din ceramică, unde femeile veneau adesea să cumpere oale sau farfurii. El le spunea despre trista lui poveste, iar acestea, emoționate, îi lăsau drept amintire, câte o șuviță din părul lor. Pe măsura trecerii timpului, colecția a devenit din ce în ce mai mare – peste 16.000 de femei i-au trecut pragul în decursul a 30 de ani.
După deschiderea muzeului, chiar în incinta magazinului de ceramică, numărul vizitatorilor a devenit și mai mare. Fiecare șuviță are atașata o etichetă cu numele celei din podoaba capilară provine, împreună cu adresa acesteia. Femeile care trec pragul muzeului și doresc să facă acest lucru, pot îmbogăți colecția donând propriile lor șuvițe.
Muzeul Național al Pastelor, Italia

Ce ar fi Italia fără paste? La Muzeul Național al Pastelor, din Roma, vizitatorii învață aproape totul despre acestea, de la istoria lor la cum se prepară în diverse moduri. Instituția are o istorie remarcabilă, muzeul fiind inaugurat în anul 1889. Sunt 11 săli mari – cum găteau italiencele pastele cu secole în urmă, timbre cu paste, documente istorice, fotografii, rețete rurale străvechi… acestea sunt doar câteva dintre expozițiile permanente sau temporare care se pot admira în acest muzeu. Unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le afli aici este că grecii antici, și nu italienii, sunt primii oameni care au gătit paste. Italienii, în schimb, sunt cei care au uscat pastele și au făcut supă cu ele.
Muzeul lenjeriei intime a vedetelor, Belgia

Musée du slip, din Bruxelles, este unul dintre muzeele extravagante ale lumii. Și asta pentru că prezintă vizitatorilor câteva exponate extrem de… intime. Mai precis, aici poți vedea lenjeria intimă a unor vedete din showbiz și a unor politicieni. Cu mențiunea că toate exponatele au fost nu doar deținute de persoanele în cauză, ci și purtate cel puțin o dată. În plus, există certificate speciale care confirmă originalitatea lor.
Colecția acestui muzeu nu este mare. Fondatorul lui este pictorul belgian Jan Bucquoy, motiv suficient pentru ca expozițiile să cuprindă și obiecte unice de artă. Și colaje pline de umor și șarm, între care, cel mai simpatic îl are în prim-plan pe Nicolas Sarkozy.
Muzeul Internațional al OZN-urilor, SUA

Orașul american Roswell e cunoscut în întreaga lume pentru un important eveniment ce a avut loc în anul 1947 – așa-numitul accident al prăbușirii pe Terra a unei nave extraterestre. Un eveniment controversat (și misterios în egală măsură) până în zilele noastre. De aceea, nu e de mirare că cel mai popular muzeu de OZN-uri al lumii se află în Roswell: International UFO Museum.
Majoritatea exponatelor din acest muzeu au legătură cu evenimentele din anul 1947. În încăperile lui se află părți ale OZN-ului prăbușit, laolaltă cu numeroase fotografii și articole de atunci. Pretutindeni în interiorul muzeului sunt modele ale figurilor extraterestre și replici ale OZN-urilor la scară impresionant de mare. Și pentru că e vorba de… America, după vizitarea muzeului, poți mânca într-un restaurant McDonald’s sub forma unei nave extraterestre.
Muzeul marijuanei, Olanda

Ar fi greu de imaginat un asemenea muzeu în altă parte decât în Amsterdam. Hash Marihuana Hemp Museum este despre trecutul, prezentul și viitorul lumii canabisului. Muzeul a fost inaugurat în anul 1987, fondatorul lui fiind Ben Drokers, omul pentru care cultivarea cânepii a devenit obiect de studiu și operă de artă. Prin urmare, vizitatorii muzeului (peste două milioane din momentul deschiderii) sunt introduși în lumea acestei plante, despre care se spune că este una dintre cele mai vechi plante de pe Pământ.
Cânepa era utilizată în diverse preparate, are proprietăți care o transformă în remediu pentru diverse afecțiuni și, din ea, se fabrică inclusiv hârtie și materiale. Vasta colecție a muzeului (peste 6000 de obiecte) înglobează vechi cărți de medicină și de rețete, haine frumoase etc. Desigur, o parte a colecțiilor este dedicată și zonei legate de fumatul marijuanei –numeroase pipe, shishe și alte accesorii asemănătoare.
Citește și: 7 situri UNESCO interesante din Rusia