Tu ce aștepți cu nerăbdare de la o vacanță? E vorba despre obiectivele turistice pe care le vei vedea la destinație sau despre activitățile distractive și interesante pe care le vei face pe parcursul ei? Aștepți cu nerăbdare șansa de a explora un loc nou sau pur și simplu de a scăpa de nebunia vieții cotidiene? Dacă toate lucrurile astea se încadrează în descrierea generală a unei vacanțe perfecte, atunci nu există un loc mai bun pe care să-l alegi decât Antarctica. Iată câteva motive pentru care ar trebui să rezervi o croazieră în Antarctica și să te îndrepți spre Polul Sud:

Antarctica e o altă lume

antarctica

Gabrielle Walker, cercetătoare în domeniul mediului care a vizitat Antarctica pentru a studia efectele schimbărilor climatice, a descris continentul ca fiind aproape extraterestru: „Prima dată când am ajuns acolo”, a spus ea într-un videoclip despre călătoriile sale, „a fost ca și cum aș fi ajuns pe o altă planetă. Este doar gheață și rocă – fără copaci, fără plante, fără nimic altceva”.

Oricine a fost vreodată fascinat de gândul de a călători prin spațiu către o lume nelocuită poate găsi această experiență chiar aici, pe Pământ, fără a avea nevoie de o navă spațială. Antarctica este peisajul tău extraterestru, chiar la tine acasă.

Frigul te face să te simți viu

antarctica

Frigul din Antarctica este revigorant. Aerul este atât de limpede și de pur încât totul pare îmbunătățit – culori, forme, simțuri. Pantele imaculate, acoperite de zăpadă, strălucesc ca și cum ar fi presărate cu bijuterii. Cu condiția să fii îmbrăcat corespunzător, în straturi termice și cu o jachetă rezistentă la vânt, clima antarctică ar trebui să te facă să te simți mai alert, mai energic și mai viu.

Nu uita că Antarctica este un deșert, așa că vorbim despre un frig uscat, nu despre cel umed, care te îngheață până la os. În ciuda frigului, va trebui să ai la tine o cremă cu protecție solară puternică și o pereche de ochelari de soare, deoarece lumina UV este foarte puternică.

Antarctica este un tărâm relativ nou pentru noi

antarctica

Navigatorul britanic James Cook s-a îndreptat către Cercul Polar Antarctic în 1772. Nu a văzut uscat, dar imensele iceberguri plutitoare i-au dat indicii în legătură cu condiiile dure ale mediului înconjurător. Exploratorii au văzut uscat și au început explorarea abia la începutul secolului 19. Vânătoarea de foci i-a determinat pe mulți dintre ei să își riște viața în Antarctica – de pildă, căpitanul american John Davis a plecat pe mări pentru a vâna foci în anul 1821 și este posibil ca el să fi fost primul care a ajuns pe continentul Antarcticii.

Dar nimeni nu a ajuns la Polul Sud până în 1911, când norvegianul Roald Amundsen a condus prima expediție de succes. Cel care a încercat înaintea lui, Ernest Shackleton din Anglia, a fost nevoit să se întoarcă atunci când se afla la doar 156 km de destinația finală. Britanicul Robert Scott a ajuns la Polul Sud la ceva mai mult de o lună după Amundsen, dar vremea extremă a împiedicat întoarcerea acasă, așa că expediția a sfârșit tragic. Riscurile nu au împiedicat alți exploratori să viziteze Antarctica, iar pe măsură ce tot mai multe națiuni au plantat steaguri la Polul Sud, au apărut și întrebările legate de proprietate.

Cea mai mare parte a teritoriului Antarcticii a fost revendicată

În mod firesc, atunci când se descoperă noi teritorii, țările doresc să le revendice. Antarctica este o excepție: aici, națiunile lumii împart teritoriul și cooperează între ele în scopul explorării științifice. Șapte țări au revendicat părți ale continentului, dar oamenii din întreaga lume sunt în continuare bineveniți și doar un număr mic de națiuni iau în serios revendicările asupra diverselor zone din Antarctica.

Trei țări – Argentina, Chile și Marea Britanie – au revendicat o parte din același teritoriu și refuză să își recunoască reciproc pretențiile. Printre alte națiuni care au declarat o felie de teritoriu ca fiind a lor se numără Australia, Franța, Noua Zeelandă și Norvegia. Tratatul Antarcticii contribuie la promovarea cooperării pașnice – semnat în 1959, 51 de state fiind de acord cu termenii acestuia.

Viața sălbatică este fascinantă

antarctica

Faptul că zona este nelocuită face ca animalele sălbatice din Antarctica – în special pinguinii – să nu se teamă deloc de oameni. Aceștia nu au avut niciodată parte de prădători pe uscat, așa că sunt total încrezători și foarte curioși. Acest lucru înseamnă că o călătorie în Antarctica este șansa de a te apropia la maxim de această pasăre superbă care nu poate zbura.

Pe lângă pinguini, există, de asemenea, multe balene și foci care trăiesc în cea mai sudică parte a lumii. Dacă ajungi în zonele în care aceste creaturi se hrănesc și se reproduc, îți poți face o idee asupra vieții lor în sălbăticie, adică ceva ce nicio grădină zoologică sau acvariu nu poate reproduce cu adevărat.

În Antarctica ai parte de aventură 100%

antarctica

Aventura reprezintă însăși natura unei vacanțe în Antarctica. La urma urmei, cu siguranță nu mergi la Polul Sud pentru a sta la soare.

Având o suprafață mai mare decât cea a Europei, stratul de gheață al Antarcticii se întinde iarna peste mare, dublându-i dimensiunea și formând o barieră impenetrabilă. În timpul verii (din noiembrie până în martie), gheața marină se micșorează, permițând navelor turistice, precum și personalului stației, accesul la această lume magică.

Cei mai mulți vizitatori sosesc cu vaporul, de obicei pe spărgătoare de gheață sau pe nave cu coca întărită. Ambarcațiunile gonflabile, cu motoare exterioare, reprezintă cea mai bună modalitate de a explora insulele și continentul.

Oportunitățile de aventură sunt nesfârșite. Poți campa pe gheață, poți face caiac printre iceberguri, poți face „plonjon polar” și poți înota în ape înghețate, poți face scufundări, schi fond sau alpinism.

Visul fiecărui fotograf

antarctica

Nu doar viața sălbatică și pustietatea albă îi inspiră pe fotografi. Vânturile și valurile modelează sculpturi de gheață uimitoare. În Antarctica te vei minuna de icebergurile înalte de două etaje cu forme bizare și vei putea atinge gheața de un albastru uimitor, cu „bășici” ca o folie cu bule.

De asemenea, poți privi în crevase care au sute de metri adâncime sau poți sta pe gheața virgină pe care nicio persoană nu a mai stat vreodată.

În funcție de momentul în care călătorești pe parcursul sezonului de vară, este posibil să ai parte de 24 de ore de lumină naturală, ceea ce s-ar traduce într-o mulțime de oportunități pentru a realiza fotografii spectaculoase ale peisajelor și vieții sălbatice.

Foto: Canva Photos

Citește și: Atracții turistice construite pe apă