În ultimii ani, Islanda a devenit una dintre cele mai populare destinații turistice din lume. Și nu e de mirare de ce. Această mică țară insulară din nordul Atlanticului găzduiește unele dintre cele mai spectaculoase peisaje de pe Pământ. De la lacurile glaciare strălucitoare până la coasta accidentată, gheizerele, vulcanii, cascadele și plajele cu nisip negru, în Islanda există ceva pentru toată lumea. Cu atât de multe locuri uimitoare, poate părea greu să știi de unde să începi, Prin urmare, pentru a te ajuta să-ți planifici călătoria, iată 7 locuri din Islanda pe care trebuie să le vizitezi neapărat și pe care nu le vei uita niciodată!

Cascada Gulfoss

Gulfoss

Extraordinara cascadă Gullfoss se află la aproximativ 90 de minute de mers cu mașina la vest de Reykjavik. Râul Hvítá se prăbușește într-un canion, care formează trei terase în trepte, creând un torent puternic. Gullfoss include, practic, două cascade; cea superioară are o cădere de apă de 11 metri, în timp ce cea inferioară are circa 21 de metri.

Torenții de apă curg peste Gullfoss cu o rată medie de 109 metri cubi pe secundă, deși inundațiile puternice au înregistrat o rată uluitoare, de aproape douăzeci de ori mai mare. Un avertisment pentru cei care o vizitează: nu există balustrade sau bariere, ci doar un spectacol pur, care îți dă fiori pozitivi, făcându-te să te gândești ce planetă superbă avem.

Muntele Kirkjufell

Kirkjufell

Dintre toate locurile spectaculoase de văzut în Islanda, muntele Kirkjufell este unul dintre cele mai impresionante. De ce? Kirkjufell este unul dintre cei mai fotografiați munți din Islanda și s-ar putea să îl recunoști și ca fiind Muntele Săgeată de la nord de Zid din serialul Game of Thrones.

Kirkjufell se traduce prin Muntele Bisericii și este o destinație populară pentru excursii cu mașina. Lacul din fața muntelui îl face și mai pitoresc – acesta produce fie o imagine în oglindă, fie devine o pătură albă perfectă de gheață și zăpadă în timpul iernii. De asemenea, este posibil să urci pe acest munte dacă ești un excursionist experimentat.

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Laguna Albastră este cel mai vizitat centru spa geotermal din țară și, probabil, cea mai populară atracție turistică din Islanda. Apa de aici este de un albastru opac, lăptos, cum nu se găsește în altă parte pe Terra. Piscina fierbinte este bogată în minerale și bacterii benefice, Blue Lagoon având reputația unui loc cu proprietăți tămăduitoare.

Laguna Albastră este parte integrantă a peninsulei vulcanice Reykjanes, cunoscută pentru peisajele sale aspre. Spa-ul (care este artificial, dar nu poate lipsi din orice listă de atracții islandeze) este înconjurat de câmpuri de lavă acoperite cu mușchi gri. Privită printr-un văl de aburi, scena pare din altă lume.

Printre tratamentele disponibile la Laguna Albastră se regăsesc masajele acvatice și procedurile de înfrumusețare naturală adaptate la orice tip de piele. Pentru acestea din urmă se folosesc alge și minerale rare, cu proceduri specifice pentru cei cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul.

Cascada Seljalandsfoss

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss este ceva mai departe de Reykjavik – aproximativ o oră și 45 de minute – dar merită să bați drumul pentru a vedea această cascadă impresionantă de pe coasta de sud, care prăbușește apa de la o înălțime de 60 de metri. Cel mai bun lucru la aceste cascade tipic islandeze este că poți merge efectiv în spatele „cortinei”, pretinzând că trăiești într-un basm pentru câteva minute.

Parcul Național Vatnajökull

Vatnajökull

Casa unuia dintre cei mai mari ghețari din lume, Parcul Național Vatnajökull este unul dintre locurile preferate de către cei dornici să exploreze peșterile de gheață. Dar la Vatnajökull, care acoperă o mare parte din jumătatea estică a Islandei, nu sunt de văzut doar râuri de gheață înghețată. Acesta adăpostește doi dintre cei mai activi vulcani ai insulei, turme de reni în jurul muntelui Snæfell și o serie de cascade care îți taie respirația, inclusiv Svartifoss, Dettifoss și Selfoss, nume pe care nu le vei reține niciodată, dar ale căror imagini îți vor rămâne întipărite în memorie.

Gheizerul Strokkur

Strokkur

Aflat la 50 de minute de mers cu mașina de Reykjavik, Strokkur Geysir este cel mai popular gheizer din țară, renumit în întreaga lume. Această zonă de izvoare termale foarte active se află în sud-vestul Islandei, lângă râul Hvítá, fiind o oprire obligatorie pe parcursul unei excursii către locul care se numește Cercul de Aur.

Gropi de noroi clocotitor și aproximativ 100 de alte gheizere explozive mai mici așteaptă să fie fotografiate de către vizitatori. La fiecare câteva minute, Strokkur aruncă apă la 30 de metri în aer, iar în apropiere turiștii pot vizita pe tot parcursul anului și Centrul Geysir, pentru expoziții și prezentări informative.

O experiență memorabilă este dezgroparea pâinii Geysir, o pâine de secară care s-a copt sub pământ timp de 24 de ore. De asemenea, vizitatorii pot ajuta un bucătar să fiarbă ouă într-un izvor fierbinte, pentru a le „asorta” la pâine. O populară excursie de o zi în zonă este Golden Circle Classic Day Trip din Reykjavik, care are mai multe opriri, în câteva dintre cele mai frumoase locuri din Islanda.

Vulcanul Maelifell și parcul glaciar Myrdalsjökull

Maelifell

La sud de Landmannalaugar se află Parcul glaciar Myrdalsjökull, care, din motive de siguranță, poate fi vizitat doar în timpul verii. Cantități mari de precipitații inundă zona, în special iarna, când drumurile pot fi grav avariate. Vulcanul Maelifell este bijuteria de necontestat din coroana acestui peisaj glaciar sălbatic și accidentat.

Forma perfectă a conului îi conferă lui Maelifell aspectul unui vulcan clasic, însă în timpul sezonului cald, un înveliș verde generos de mușchi îi dă un aspect suprarealist, din altă lume. Parcul este plin de vulcani, izvoare termale și alte locuri spectaculoase. La vest de Myrdalsjökull se află un ghețar mai mic, Eyjafjallajökull (Ghețarul Muntelui Insulelor). O modalitate populară și palpitantă de explorare a zonei este cu snowmobilul.

Citește și: Cei mai periculoși vulcani din lume