Fondată în 1978, la Milano, Gianni Versace SpA este una dintre cele mai cunoscute case de modă ale lumii și un simbol al luxului italian, cunoscut pretutindeni. Istoria ei a început, cumva, în 1972, când Gianni Versace (1946 – 1997) a realizat propriile lui colecții pentru Callaghan, Genny și Complice. Șase ani mai târziu a înființat compania pe care a denumit-o inițial Gianni Versace Donna.

Primul butic Versace s-a deschis la Milano, pe Via della Spiga, în 1978. Versace a fost unul dintre puținii designeri independenți care controla absolut totul în privința brandului său, de la design la comercializarea produselor. El a fost deseori descris drept „designerul rock’n’roll”, fiindcă a avut clienți celebri, precum Elton John și Michael Jackson, dar și unele dintre cele mai frumoase femei din lume.

Versace a creat haine pentru Prințesa de Wales și Prințesa Carolina de Monaco. După asasinarea lui Gianni Versace, din anul 1997, sora lui, Donatella Versace, fost vice-președinte al companiei, a preluat rolul de director de creație, iar fratele ei, Santo Versace, a devenit CEO-ul companiei (în care deține 30% din acțiuni). Allegra, fiica Donatellei, deține 50% din companie, iar mama ei, restul de 20%. Dar să aflăm alte câteva lucruri interesante despre Versace:

Versace a fost prima casă de modă care a creat un hotel în nume propriu

Palazzo Versace
Palazzo Versace Australia / Foto: Versace

În anii ’80, Gianni și Donatella Versace au ales să-și mobileze locuința pe care o cumpăraseră în Miami cu piese de mobilier realizate în propriul stil al brandului lor. Aceasta nu a însemnat doar prima lor experiență în domeniul designului interior, ci și startul unui proiect mai mare, care s-a numit Palazzo Versace. Cele două hoteluri ce au apărut ulterior sub acest nume se află în Dubai și Australia. Mobilierul și decorațiunile sunt creații ale casei Versace și reflectă luxul brandului.

Datorită lui Versace, Google a dezvoltatul serviciul de căutare de fotografii

jennifer lopez green dress
Celebra rochie verde purtată de Jennifer Lopez în anul 2000 / Foto: New York Post

În anul 2000, Donatella Versace i-a trimis lui Jennifer Lopez o rochie pe care vedeta s-o poarte la gala decernării Premiilor Grammy. De fapt, rochia fusese trimisă din greșeală, deoarece croiala ei avea un decolteu prea adânc. Dar „Jenny from the block” a decis s-o poarte, iar fotografiile cu Lopez purtând rochia s-au viralizat atât de mult, încât cei de la Google și-au dat seama de necesitatea utilizatorului de a avea la dispoziție un serviciu de căutare foto. Așa că au creat „Google Image”.

Versace a fost primul brand care a colaborat cu supermodele, muzicieni și vedete

gianni versace
Gianni Versace a fost cel care a deschis epoca supermodelelor / Foto: Fashionista

Nu e o exagerare în a spune că Versace a fost brandul de fashion care a creat supermodelele, plătindu-le extrem de mulți bani pentru aparițiile din prezentările de modă ale companiei. Se știe că Gianni Versace era prieten cu multe vedete și personalități ale caselor regale, între care Prințesa Diana, Elton John, Cher, Michael Jackson și Madonna. De fapt, el a și lucrat cu mulți dintre aceștia. Pe unii i-a implicat în campanii publicitare, cu alții a colaborat pentru diverse spectacole. Cu toții aveau un loc asigurat în primele rânduri ale prezentărilor sale și ce publicitate mai bună poate avea un brand decât să-i aibă alături pe cei mai cunoscuți artiști ai lumii?

Donatella era cea mai mare sursă de inspirație pentru Gianni Versace

gianni si donatella
Gianni și Donatella au fost foarte apropiați

Ca frate și soră, Gianni și Donatella erau extrem de apropiați. Se susțineau reciproc și țineau cont de sfaturile pe care și le dădeau între ei. De pildă, când avea 11 ani, Donatella s-a făcut blondă deoarece fratele ei a convins-o că această culoare i-ar sta foarte bine. Peste ani, inspirat de acest moment, el a creat parfumul Blonde.

Când fratele său și-a lansat propriul brand, Donatella l-a ajutat pe parte de PR și i-a dat de multe ori sfaturi și sugestii în legătură cu modelele. În 1989, Gianni Versace a creat linia Versus, pe care i-a făcut-o cadou surorii sale, drept mulțumire pentru ajutor și ca o recunoaștere a talentului ei.

Casa Versace a lăsat moștenire 50% din capital fiicei lui Donatella

donatella allegra versace
Donatella și fiica ei, Allegra / Foto: Page Six

Contrar părerii generale că Donatella va rămâne designer șef și proprietar al companiei după moartea lui Gianni, acesta a lăsat moștenire 50% din acțiunile casei de modă nepoatei sale. La acea vreme, aceasta avea doar 11 ani, așa că mama ei a continuat să conducă business-ul, însă acum Allegra Versace (33 ani) se află în comitetul director și e implicată activ în managementul companiei.

Piesa de referință a lui Gianni Versace este rochia de aur Oroton

oroton
Donatella și modelele „de aur” purtând rochia Oroton / Foto: qz.com

Memorabila și emblematică rochie din aur metalic a fost creată în anul 1982. Materialul metalic care amintea de o plasă foarte fină, a fost patentat cu numele Oroton și se poate întâlni în multe creații care au urmat rochiei cu pricina, până în zilele noastre.

În septembrie 2017, în timpul Săptămânii Modei de la Milano, la 20 de ani de la moartea lui Gianni Versace, Donatella a invitat supermodelele cu care Gianni obișnuia să lucreze în anii ’90 (Cindy Crawford, Naomi Campbell, Helena Christensen, Claudia Schiffer și Carla Bruni) și le-a îmbrăcat în diverse variante ale rochiei de aur.

Donatella Versace nu a cusut niciodată în viața ei

Poate părea surprinzător pentru o femeie care conduce o afacere atât de mare în domeniul modei, dar Donatella nu știe să coasă și nu a făcut niciodată o piesă de îmbrăcăminte cu propriile ei mâini. Asta o deosebește de fratele Gianni, care adora să facă haine el însuși încă de când era adolescent, tainele acestei meserii deprinzând-o din copilărie, de la mama lui. Nu aceeași pasiune a avut-o și Donatella, însă acest lucru nu a împiedicat-o să conducă de atâția ani afacerea Versace cu entuziasm.

Citește și: 7 culori acvatice pe care să le folosești în amenajarea locuinței