Andaluzia este tărâmul de vis al Spaniei, locul sărutat de soare, unde se întâlnesc pasiunea, poezia și drama. Matadorii neînfricați, festivalurile fabuloase și flamenco-ul clocotitor sunt simbolurile acestei regiuni emblematice. Șoptind moștenirea unei epoci trecute, cetățile maure de odinioară și vechile cartiere evreiești păstrează o seducție subtilă. Moscheile și sinagogile antice au fost înlocuite cu biserici creștine după Reconquista, dar romantismul trecutului rămâne în Andaluzia, regiunea superbă în care e musai să vizitezi aceste 7 locuri:

Ronda

Ronda

Cocoțată dramatic deasupra unei râpe de 500 de metri în provincia Malaga, localitatea Ronda este, fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase atracții din Andaluzia. Cel mai mare dintre cele mai mari pueblos blancos din Spania abundă în istorie, restaurante excelente și priveliști magnifice, cu defileul dramatic El Tajo care străpunge orașul împărțindu-l în două.

El Mercadillo este orașul nou, iar La Ciudad, cel vechi – un labirint romantic de străzi pietruite care se răsucesc și se învârt în jurul clădirilor strălucitoare vopsite în alb, al palatelor maure și al piețelor frumoase. Cele două sunt conectate prin podul Puente Nuevo – o minune inginerească, înălțată la aproape 400 de metri deasupra râului Guadalevín.

Fiind locul de naștere al luptelor cu tauri, Ronda găzduiește și cea mai veche și mai celebră arenă de tauri din Spania – Real Maestranza de la Caballería de Ronda, construită în 1785.

Mezquita de Córdoba

mezquita

Cunoscută și sub numele de Marea Moschee din Cordoba, Mezquita nu este doar una dintre cele mai mari opere de arhitectură islamică, ci și unul dintre cele mai fascinante și unice lăcașuri de cult din lume. Construită pe locul unui vechi templu roman și având în centrul său o catedrală creștină renascentistă, Mezquita este un simbol al armoniei și al coexistenței între diferite culturi, religii și civilizații care și-au lăsat amprenta asupra sudului Spaniei. Monumentul se întinde pe o suprafață de 24.000 de metri pătrați, iar interiorul său, cu arcadele sale distinctive cu dungi albe și roșii și sute de coloane de iaspru, onix și marmură, este absolut fascinant.

CITEȘTE ȘI  7 localități pitorești, colorate și cu o arhitectură superbă

Puerto Banús

Puerto Banús

Doldora de buticuri de designer de lux, cluburi de noapte fermecătoare și super-iahturi strălucitoare, Puerto Banús este locul de joacă al milionarilor, în același timp unul foarte frumos și plin de atmosferă.

Portul de agrement și cochetul complex de divertisment se află la scurtă distanță cu mașina de centrul orașului Marbella, de-a lungul Costei del Sol, și seamănă cu un sat andaluz tradițional, cu străzi înguste și întortocheate și case vopsite în alb care strălucesc pe fundalul splendid al Sierra Blanca.

Printre activitățile ce se pot face aici se numără observarea vedetelor care împânzesc stațiunea și participarea la legendarele petreceri cu șampanie organizate în cluburile de plajă care se află de-a lungul coastei.

Catedrala din Sevilla

catedrala sevilla

Cea mai mare clădire gotică din Europa, maiestuoasa catedrală din Sevilla îi lasă pe vizitatori înmărmuriți de măreția sa arhitecturală și de minunatul interior plin de artă, care adăpostește mormântul lui Cristofor Columb, capodopere de Goya și Murillo, precum și cel mai mare și mai impresionant altar din lume, decorat cu aur, din Lumea Nouă.

Giralda, cu minaretul său impunător Almohad, oferă priveliști memorabile asupra acoperișurilor orașului, în timp ce Patio de los Naranjos, cu aromă maură, aflat la exterior, este o oază de calm și seninătate în inima Sevillei.

Alhambra din Granada

Alhambra

Înălțându-se deasupra cartierului istoric arab din Granada, Alhambra este unul dintre cele mai impresionante monumente din lume. O capodoperă a arhitecturii maure, complexul enorm găzduiește palate fabuloase, curți și grădini, prezentând splendide modele geometrice islamice și elemente ornamentale. Gresie colorată, lemn sculptat în mod rafinat și caligrafie frumoasă împodobesc interioarele somptuoase ale fortăreței, în timp ce, la exterior, alei senine șerpuiesc printr-un ansamblu superb de piscine, terase și fântâni, în dorința de a reproduce cât mai fidel Grădina Edenului.

CITEȘTE ȘI  7 minuni ale naturii din Islanda

Plaza de Espana, Sevilla

Plaza de Espana

Acoperită cu azulejos viu colorate și înconjurată de un canal de 500 de metri, e greu de găsit o piață mai frumoasă decât monumentala Plaza de España din Sevilla, situată la marginea Parcului Maria Luisa.

Construit pentru Expoziția Ibero-Americană din 1929, complexul, care are dimensiunea a 5 terenuri de fotbal, este decorat cu bănci, lămpi stradale în stil de epocă și poduri frumos ornamentate. Piesa centrală este o mare clădire semicirculară din cărămidă, proiectată într-un amestec uimitor de stiluri Art Deco și Neo-Mudéjar, și căptușită cu niște alcovuri de faianță evocatoare reprezentând cele 48 de provincii ale Spaniei.

Satele albe din Las Alpujarras

pueblos blancos

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Andaluziei, Las Alpujarras este un ținut frumos și izolat, cu văi montane superbe, plantații de măslini și canioane cu versanți abrupți, aflat între Granada și însorita Costa Tropical.

O rețea de trasee pitorești de drumeție leagă cele 50 de sate maure albe (pueblos blancos), unde casele cu acoperișuri plate în stil berber se revarsă pe versanții sudici ai Sierrei Nevada. Peisajele sunt uluitoare, iar influența arabă se regăsește peste tot – în arhitectura cubică omniprezentă, în cărările înguste și pietruite, în meșteșugurile tradiționale care produc covoare colorate țesute manual, coșuri și ceramică.

Foto: Canva Photos

Citește și: Cele mai frumoase castele din Spania