Sicilia, cea mai mare insulă din Mediterana, e o destinație turistică plină de locuri fascinante. De la comori ale lumii antice – temple grecești și vile romane – la plaje de vis, orașe care poartă în ele bijuterii arhitectonice, peisaje care-ți taie răsuflarea și, nu-i așa, fumegândul vulcan Etna, care poate oferi oricând o surpriză (ce-i drept, neplăcută). Am selectat mai jos doar câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Sicilia, insula despre care poetul german Goethe spunea așa: „Să vizitezi Italia fără a merge în Sicilia e ca și cum ți-ai lăsa spiritul fără imagini. Sicilia e cheia tuturor lucrurilor”.

Ragusa și Modica

ragusa
Ragusa / Foto: Christophe Faugere

Cutremurul din 1693 a nivelat mult din partea sudică a Siciliei, inclusiv vecinătățile localităților Ragusa și Modica. Ambele orașe au fost reconstruite apoi în stil baroc, cu interpretări de baroc sicilian. Împreună cu alte șase localități, Ragusa și Modica au intrat în Patrimoniul UNESCO drept „punctele culminante ale artei baroce din Europa”.

modica
Modica / Foto: Gregor Cerar

Ragusa a fost reconstruit, așadar, pe un deal, deasupra orașului distrus de cutremur, dar jos au rămas intacte suficient de multe clădiri, pentru ca imaginea actuală să fie una încântătoare. Modica este construit, de asemenea, pe două nivele, în cel de sus aflându-se biserica San Giorgio, ridicată din materialele rămase în urma cutremurului. În partea de jos, caută în special rozariul de secol 15 din Chiesa del Carmine.

Valea templelor din Agrigento

templul concordia
Templul Concordia, din Agrigento / Foto: Xantana

Agrigento e unul dintre cele mai vechi orașe din Sicilia, aici aflându-se numeroase situri cu vestigii antice. Cel mai important este, fără-ndoială, Valea templelor, un senzațional exemplu de arhitectură greacă antică, în cadrul căreia templul Concordia se remarcă prin faptul că este, poate, cel mai bine conservat templu doric din lume.

Amatorii de horticultură se pot bucura, de asemenea, de Grădina din Kolymbethra, care a fost restaurată, care se întinde pe o suprafață de 50.000 mp și care adăpostește o vastă colecție de plante, de la lămâi, peri și tufe de dude la diverse specii de mirt, sălcii și plopi albi.

scala dei turchi
Scala dei Turchi / Foto: blueplace

Lângă Agrigento, la un sfert de oră distanță, în Realmonte, vei descoperi Scala dei Turchi (Treptele turcești), o spectaculoasă stâncă albă, de calcar, unde o ședință foto ad-hoc e aproape obligatorie.

Muntele Etna

Vulcanul Etna
Vulcanul Etna / Foto: Laura Turner

Etna e cel mai înalt vulcan din Europa, cu ai săi 3350 metri. Aflat în zona de est a insulei, vulcanul activ erupe în mod regulat, împroșcând lavă prin craterul său și oferind uneori vizitatorilor imagini spectaculoase. Etna domină peisajul sicilian, el făcând parte din parcul național Parco dell’Etna.

Intrat în Patrimoniul UNESCO în 2013, Etna atrage anual mii de amatori de drumeții, care abia așteaptă să-i colinde pantele împovărate de lavă. Cei care nu doresc asta, dar vor, totuși, să urce până în vârf, pot lua telefericul, din care vor avea parte de priveliști superbe pe drum. Regiunea în care se află vulcanul Etna e cunoscută și pentru vinurile ei foarte bune.

Siracuza

siracuza
Portul din Siracuza / Foto: kruwt

Celebrul oraș Siracuza, aflat pe coasta Mării Ionice, captează chintesența șarmului etern al Siciliei. Cândva era cel mai mare oraș din lume, iar despre asta încă „vorbesc” piețele cu arhitectură barocă și clădirile din piatră care constrastează cu marea albastră. Explorează vestigiile antice ale orașului, admirând fațadele anticelor construcții grecești și moștenirea Corintului.

Fă-ți drum pe străduțele pietruite, descoperind Piața Arhimede și Fonte Aretusa. Mergi la castelul Maniace, de la malul mării, înainte de a te îndrepta către teatrul grecesc, unul dintre cele mai mari din lume. Ortigia e un loc care nu trebuie ratat când ești în Siracuza, pentru că e plin de savoare siciliană. În piețele de aici găsești brânză locală, carne și fructe de mare proaspete.

Cefalu

cefalu
Cefalu / Foto: Giovanni Caruso

Cefalu e o localitate pitorească aflată pe coasta de nord a Siciliei. Un orășel idilic, cu vechi și puternice tradiții pescărești, perfect pentru a fi explorat pe jos și care adăpostește, totodată, una dintre cele mai frumoase plaje ale Siciliei. Nu ezita să te scalzi în apele Mediteranei, să hoinărești pe străduțele pietruite în centrul medieval și să vizitezi catedrala construită în secolul 12, care domină Cefalu cu turnurile ei gemene.

Palermo

palermo
Palermo / Foto: Canva Photos

Capitala Siciliei e un amestec vibrant de arhitectură arabescă și mozaicuri bizantine. Cunoscut de unii drept „capitala culturală a Italiei”, Palermo se află la joncțiunea șarmului de tip sud-european cu cel nord-african. Un oraș care se mândrește cu moștenirile lui, acest lucru putând fi lesne de văzut în special în principalele lui piețe: Capo, Vucciria și Ballaro.

Explorează Palermo pentru a-i descoperi arhitectura fascinantă – de exemplu, Piazza Vigliena, din centrul istoric al orașului, cu cele patru colțuri baroce, sau Piazza Pretoria, poate cea mai frumoasă dintre toate. Vei remarca pe loc statuile ce reprezintă nimfe, tritoni sau zei, aflate chiar în fața Primăriei și nu vei putea rata Catedrala din Palermo, ridicată în secolul 12 și adaptată cerințelor estetice ale arhitecturii, de-a lungul istoriei, cu „tușe” maure și catalane.

Taormina

taormina
Biserica San Giuseppe, din Taormina / Foto: denisav

Se poate spune că Taormina este diamantul Siciliei. Un oraș vizitat, deopotrivă, atât de către cei ce caută o vacanță siciliană extravagantă cât și de cei care poposesc aici cu ocazia unei croaziere. E drept, Taormina e un loc extrem de turistic, dar asta nu-i scade nimic din șarmul indubitabil care te cucerește de la primii pași.

taormina teatrul grecesc
Teatrul grecesc din Taormina / Foto: stephankarg

Explorează ruinele Teatrului Antic, construit în secolul 3 î.Hr., pentru a avea parte de priveliști spectaculoase, continuă cu o plimbare lungă pe străzile în culori pastelate și admiră Domul San Nicola și Palatul Ducilor, răcorește-te la mijlocul zilei pe Isola Bella, idilica plajă de la poalele dealului pe care se află orașul și urcă din nou, seara, pentru o delicioasă cină într-unul dintre încântătoarele restaurante locale.

Citește și: Kavala, o surprinzătoare și foarte accesibilă destinație de vacanță